Gemeenschappelijke toelatingstest ook voor toelating tot PG-cursussen, maar niet verplicht: UGC

0
53

Tot de academische sessie 2021-22 gebruikten slechts 14 centrale universiteiten, die in 2009 opkwamen, CUET om studenten toe te laten in PG-cursussen. Terwijl 42 universiteiten nu hebben besloten om de gemeenschappelijke test in te voeren, is deze niet verplicht gesteld.

De University Grants Commission (UGC) heeft donderdag aangekondigd dat er een gemeenschappelijke toelatingstest zal worden gehouden voor toelating tot postdoctorale programma's in 42 centrale universiteiten van de komend academiejaar.

De twee uur durende toelatingstest zal worden gehouden in de laatste week van juli, zei UGC-voorzitter prof. M. Jagadesh Kumar, terwijl hij het aanvraagvenster voor de test lanceerde, dat zal worden verankerd door het National Testing Agency (NTA).

Tot de academische sessie 2021-2022 gebruikten slechts 14 centrale universiteiten, die in 2009 opkwamen, CUET om studenten toe te laten in PG-cursussen. Hoewel 42 universiteiten nu hebben besloten om de gemeenschappelijke test toe te passen, is deze niet verplicht gesteld.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Read |Centre stelt centrale universiteiten in NE-staten vrij, Uttarakhand van CUET

“CUET-PG wordt voor het eerst geïntroduceerd in het universitaire systeem en er wordt verwacht dat het studenten in één venster de mogelijkheid biedt om zich aan te melden bij verschillende universiteiten. Hoewel niet verplicht, zullen de meeste centrale universiteiten deelnemen aan CUET,” zei Kumar.

Best of Express Premium

Premium

Qasim Rasool Ilyas: voor de eerste keer heeft AIMPLB besloten om out t…Premium

DU's Hindu College professor gearresteerd voor post op "Shivling&#…

Premium

Terwijl de Indiase economie groeit, moeten het centrum en de staten samenwerken

Premium

Overheden moeten begrijpen dat middelen in vertrouwen worden gehouden. Ze zijn niet… Meer Premium Stories >>

Volgens de All India Higher Education Survey 2019-20 is de omvang van het Indiase PG-cohort aanzienlijk kleiner in vergelijking met studenten die op RUG-niveau zijn ingeschreven. Van de 3,8 crore-studenten die hoger onderwijs volgden, waren er in 2019-20 3,06 crore ingeschreven op RUG-niveau, terwijl 43,1 lakh-studenten postdoctorale cursussen volgden.

De UGC had eerder 46 centrale universiteiten verplicht om de CUET, een belangrijke aanbeveling van het Nationaal Onderwijsbeleid-2020, over te nemen voor toelating tot bacheloropleidingen vanaf het nieuwe academische jaar. Dienovereenkomstig werd een registratievenster geopend, dat op 22 mei sluit. Naast de centrale universiteiten hebben 12 staatsuniversiteiten, 11 erkende universiteiten en 19 particuliere universiteiten besloten de CUET op RUG-niveau in te voeren.

Lees ook |CUET PG 2022: Alles wat je moet weten over het toelatingsexamen

De CUET voor PG-cursussen zal ook computergebaseerd zijn, in twee ploegen gehouden en in meerdere talen. Aanvragen voor de test worden geaccepteerd tot 18 juni.

Explained

In lijn met NEP

Het besluit om CUET uit te breiden met PG-cursussen maakt deel uit van het streven van het Centrum om het nationale onderwijsbeleid 2020 in hoger onderwijs.

De NTA heeft de andere modaliteiten voor de test niet vrijgegeven. “Programmadetails zullen beschikbaar zijn op websites van deelnemende centrale universiteiten & andere universiteiten. Online aanvraagformulieren voor postdoctorale programma's openen vanaf 19.05.2022, de link hiervoor zal beschikbaar worden gesteld op de officiële website,” Kumar twitterde.

Er is echter vernomen dat de test meerkeuzevragen zal bevatten over onderwerpen die zijn gekozen door de kandidaten wiens kwantitatieve vaardigheid, logisch redeneren, algemene kennis en taalvaardigheden ook zullen worden beoordeeld.

Toen er contact werd opgenomen, zei een woordvoerder van de Aligarh Muslim University (AMU) dat de academische raad van de universiteit niet heeft gereageerd op het aannemen van CUET voor PG-opnames. Jamia Millia Islamia University PRO Ahmed Azeem zei dat toelating tot PG-cursussen gebaseerd zal zijn op de eigen toelatingstest van de universiteit.

De Mahatma Gandhi Antarrashtriya Hindi Vishwavidyalaya in Wardha, Maharashtra, is een van de centrale universiteiten die hebben gekozen voor CUET-PG. “We zullen een pool van kandidaten hebben uit verschillende delen van het land. Velen kennen deze universiteit misschien niet. Door het gecentraliseerde proces zal de varsity een groter platform hebben,” zei dr. Chandrakant Ragit, pro-vice-kanselier aan de universiteit.