Forklart: Hva vil endre seg med gjenforeningen av MCD-ene i Delhi?

0
42

Sammenslutningen av Delhis tre MCD-er trer i kraft fra 22. mai. (Express Photo: Gajendra Yadav, File)

The Delhi Municipal Corporation (Endring) Act, 2022vil tre i kraft fra 22. mai, og de tre kommunale selskapene i Delhi vil bli formelt slått sammen, sa sentralregjeringen i en melding utstedt onsdag (18. mai).

Must Read |MCD Debatt om foreningslov: 'Fullstendig konstitusjonell' vs 'semi-nødsituasjon'

Hvordan vil MCD-foreningen bli utført?

Det første administrative trinnet for den foreslåtte foreningen av MCD-ene ville være å oppheve grensene deres, noe som kan være den “enkleste oppgaven” i denne prosessen. “I motsetning til MCD-trifurkasjonen der ferske kart måtte tegnes, må man nå bare erklære at det hele kommer under ett selskap,” sa en senior BJP-leder.

Det neste trinnet ville være å samle de ansatte i de tre selskapene under én paraply. Mens antallet av de lavere rangerte ansatte ikke vil endre seg mye, kan antallet høyere rangerte stillinger reduseres med en tredjedel. For eksempel vil det være én direktør for hver avdeling som hagebruk, sanitær, utdanning, helse, sykehus osv. i det forente selskapet i stedet for de eksisterende tre direktørene, én for hver av de tre MCDene. Det samme vil gjelde kommisjonærer, komitéledere og ordførere.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Senior BJP-ledere har sagt at blant reformene som vurderes er direkte valg av ordfører med funksjonsperioden økt til minst to og et halvt år i stedet for det eksisterende ett år, og bestemmelser for tildeling av midler direkte fra senteret.

Beste av Express Premium

Premium

Ukentlig horoskop, 22. mai 2022 – 28. mai 2022: Vekten, Væren, Fiskene og o…

Premium

Chirag Dilli og dets svunne dager med fargerike bryllup

Premium

Qasim Rasool Ilyas: For første gang har AIMPLB bestemt seg for å nå ut til…

Premium

Cannes 2022: Døden er et tilbakevendende tema i noen av de indiske filmene på…Flere premiumhistorier >>

Hvordan vil MCD’s økonomi bli påvirket av foreningen?

Alle tre selskapene er for tiden grepet av finanskriser, selv om MCDene i øst og nord er verre rammet enn MCD i sør.

Det samlede budsjettunderskuddet til MCD i øst og nord overstiger 2000 crore Rs. South MCD var solvent inntil for et par år siden, men også den har kommet under økonomisk stress nå — og har et budsjettunderskudd på Rs 500 crore, sa en senior tjenestemann i det sørlige selskapet.

Den totale årlige inntekten til de tre selskapene fra egne inntekter er rundt Rs 6.700 crore, mens de totale årlige lønns- og pensjonsutgiftene for deres til sammen 1.60.000 ansatte utgjør Rs 8.900 crore. “Hvis selskapene slås sammen, vil det sivile organet kunne spare rundt 200 crore Rs ved å redusere antall offiserer og leie ut noen plasser som vil bli fraflyttet,” sa en høytstående tjenestemann.

Best of Explained

Klikk her for mer

Så, vil besparelsene etter forening være nok til å forbedre MCDs økonomiske helse?

Det handler ikke bare om penger, sa Yogendra Singh Mann, tidligere direktør for North MCDs presse- og informasjonsfløy, — forening ville resultere i “mange andre fordeler”.

Ifølge Mann, “For det første ville det være en balanse mellom ressurser, inntekter og utgifter. For tiden lider North jevnlig av forsinkelser i utbetalingen av lønn. Etter sammenslåingen vil det være ensartethet.” Dessuten, med en sentralisert myndighet for ting som parkeringspriser, eiendomsskatt og nye initiativer for byen, ville planleggingen være bedre, sa Mann.

En tjenestemann fra East MCD sa imidlertid at forening alene ikke ville hjelpe før andre problemer er fikset. “De økonomiske ordningene må utarbeides. Selskapene må få sine kontingenter og planlegging av lønnsomme prosjekter må gjøres,” sa tjenestemannen og la til at “planleggingen, hvis den gjøres godt, vil hjelpe MCD-ene å komme seg, ellers vil det skade alle de tre MCD-enes økonomiske tilstand”.

Les også |Lok Sabha vedtar MCD-regningen Amit Shah sier at BJP-arbeidere ikke er redde

Det er den økonomiske delen. Hva med gjenforeningspolitikken?

Trifurkasjonen av det tidligere borgerorganet i 2012, da kongressen styrte Delhi, var ment å “desentralisere” mammuten MCD. Det var imidlertid også et politisk grep å fikse grenser for borgerlige organer på en slik måte at kongressen kunne gjøre inngrep i MCD, som hadde blitt en BJP-bastion.

Ti år senere ser det ut til å være deja vu. Mens BJP fortsetter å styre MCD-ene nå, ser de politiske gevinster ved å konsolidere grensene deres.

Også i Explained |What BJP håper å oppnå ved å slå sammen Delhis tre MCD

Så hva håper BJP å tjene på sammenslåingen av MCD-ene?

De BJP-drevne MCDene har hevdet at de har blitt sultet på midler av den AAP-ledede Delhi-regjeringen. “Foreningstrekket vil hjelpe BJP med å sende ut en melding til offentligheten om at de kan fikse MCD-enes pengekrise hvis de blir stemt til makten igjen,” sa en partileder.

Partiet håper å “drive selskapet etter sammenslåingen på en bedre måte med ansatte’ lønn som gis i tide, og nye initiativer tatt”. Dette mener den vil fastslå at trifurkasjon er roten til krisen, og at gjenforeningen har rettet opp en “historisk feil”. I BJP’s beregning kan dette hjelpe den med å kjempe mot den gjenoppståtte AAP i valget til borgerlig organ.

Utnevnelsen av en spesialoffiser, sammen med endringen som gjør borgerorganet ansvarlig senteret alene, blir også sett på som en måte for senteret å utøve mer kontroll i Delhi.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din