En lektion i styrning

0
44

Orunodoi är det största direkta banköverföringssystemet någonsin i Assams historia, säger Silchar MP Rajdeep Roy (Twitter @himantabiswa)

Skrivet av Rajdeep Roy

Fakta och verklighet på marken definierar utvecklingen i Assam, inte perceptionshantering som kureras av metrobaserade PR-byråer (ingen anstöt menas). Och för en förändring är fakta från förra året positiva. Assam tog sig ur skuggan av pandemin som resten av landet och gick snabbt in på utvecklingen.

Trots att jag är en styrande allianspolitiker kommer jag att bespara dig utvecklingsdata – allt baserat på hårda fakta som vår informations- och PR-avdelning så flitigt har sammanställt inför fullbordandet av ett år av vår nuvarande BJP-ledda alliansregering i Assam . Ändå kan jag inte hålla mig från att dela med mig av vad som har dykt upp som en bästa praxis inom utvecklingsarenan — hur vårt hemodlade, innovativa Orunodoi-initiativ förändrar livet för Assams kvinnor.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Orun-odoi betyder bokstavligen den stigande solen och i Assam har initiativet verkligen varit en stråle av hopp för alla kvinnor i deras strävan efter egenmakt.

Best of Express Premium

Premium

Första stoppet för Azam, son ut ur fängelset var denna SP-ledares hus

Premium

Veckohoroskop, 22 maj 2022 – 28 maj 2022: Här&#8217 ;s what you wee…

Premium

Chirag Dilli och dess svunna dagar av färgglada bröllopPremium

Qasim Rasool Ilyas: För första gången har AIMPLB bestämt sig för att nå ut till…Fler premiumhistorier >>

Cut to Joya Roy, 42, invånare i Rangirkhari-området i min valkrets, vars värld rasade samman efter att hennes dagliga löntagare make, Binoy Roy, dog efter en hjärtattack 2017. Han var 48. Joya var tvungen att klara sig själv och hennes två döttrar. Allt hon var skicklig på var lite sömnad och broderi.

Nej, Joya kom aldrig till mig. Istället var det Orunodoi som kom till hennes räddning. ”Jag gick till vår kommunala avdelningskommissarie och efter de nödvändiga formaliteterna omfattades jag av Orunodoi-programmet. Jag får 1 000 Rs/månad och jag kompletterar det med vad jag än får från mina sömmar. Det räcker inte men ja, vi kan skrapa igenom”, sa Joya under en interaktion förra månaden.

Men vad är grejen med Orunodoi, kan du fråga dig. För det första är det det största direkta banköverföringssystemet någonsin i Assams historia, och bjuder in med 830 Rs och mer till marginaliserade hushåll varje månad för att köpa viktiga varor som baljväxter, socker, näringsartiklar och mediciner.

Tänk på denna statistik. Omkring 19 lakh-plus hushåll, inklusive Joya's, omfattas och 90 lakh människor gynnades till en kostnad av Rs 2 800 crore under programmet. Systemet är förankrat i praktiken och är utformat med tanke på att kvinnor är de primära vårdnadshavarna i hushållet och därför bör kontantförmånen överföras till de kvinnliga förmånstagarnas bankkonton.

Planen lanserades under tiden för den dåvarande Sarbananda Sonowal-ledda BJP-alliansregeringen. Men det måste erkännas att det var idén av nuvarande Assams chefsminister Himanta Biswa Sarma, som tillkännagav ordningen som statens dåvarande finansminister under sitt budgettal 2020-21. Resultaten var synliga då, och med tidens gång, mer så nu. Orunodois USP är att den prioriterar kvinnor som är änkor, frånskilda, ogifta, separerade eller särskilt handikappade och med årsinkomster på mindre än Rs 2 lakh. Kort sagt är det ekonomiskt bemyndigande, finansiell läskunnighet och näringsstöd samlat i ett enda system.

Best of Explained

Klicka här för mer

En bästa praxis har ingen politisk färg —- det är så det ska vara. Himanta Biswa Sarma-regeringen och dess föregångare har varit framgångsrika i att föra in alla de förtjänta människorna under programmets tillämpningsområde. En bästa praxis kan också efterliknas — i själva verket måste det vara i vårt folks bästa. När jag skriver detta hoppas jag kunna väcka visst intresse bland regeringar i vårt land för Oronodoi. Lita på mig, det förtjänar uppmärksamhet.

En annan synlig påverkan under Sarmas år långa period som chefsminister har varit kriget mot droger och ryckningen av terrorsyndikat.

Han har tagit knarkbaronerna och deras mäktiga karteller på rak arm, med 2 834 narkotikarelaterade fall registrerade, 48 00 arresteringar och droger värda 550 crore Rs har beslagtagits under det senaste året. De få i den hemliga narkotikahandeln som försökte ge polisen lappen hamnade antingen skadade eller dödade i följd av polisaktioner. Vid sidan om greps 10 påstådda terrorister – inklusive en av utländskt ursprung – och förhoppningsvis har sådana aktiviteter effektivt kvävts i knoppen. Betecknande nog var det inte ett sorl av protester från något håll, vilket tydligt indikerar att fred har tagits över religioner.

Att denna utveckling har uppmärksammats framgår av det faktum att Assampolisen är inställd på att vara dekorerad med presidentens färger, ett mycket eftertraktat lovord i säkerhetskretsar, hittills tilldelat endast nio statliga polisavdelningar sedan självständigheten.

Med ett strålande år bakom sig och en daglig agenda för att jaga nära -omöjliga deadlines som sträcker sig in på småtimmarna på morgonen, Himanta Biswa Sarma är en man besatt av och besatt av utveckling. Han har också höjt leveransbarometern för politiker av alla nyanser i Assam. Jag är säker på att vi inte kommer att svika honom.

(Skribenten är BJP-parlamentarikern från Silchar, Assam)