Draag geen korte broek, zouden ze Nikhat vertellen, vandaag is ze een wereldkampioen: Vader Jameel

0
55

Nikhat Zareen wint haar eerste WK-medaille, een goud in de categorie van 52 kg. (BFI)

Mohammad Jameel, een voormalig voetballer en cricketspeler, wilde dat een van zijn vier dochters een sport zou oppikken. De inwoner van Nizamabad koos atletiek voor zijn derde dochter Nikhat Zareen. Een jonge Nikhat werd staatskampioen in beide sprintevenementen, maar ging op advies van een oom naar de boksring. Op 14-jarige leeftijd werd ze gekroond tot Wereldkampioen boksen voor jongeren en leek ze voorbestemd om een ​​grote kracht te worden.

Maar leven in de schaduw van de legendarische Mary Kom betekende dat een patiënt onder de zon moest wachten op haar tijd. Een schouderblessure hielp niet en ze miste in 2017 een heel jaar. Vijf jaar later zijn de pijn en frustratie verre herinneringen toen Nikhat wereldkampioen vlieggewicht (52 kg) werd met een unanieme beslissing van de overwinning op Jitpong Jutamas uit Thailand. Jameel keek met trots terug.

“Goud winnen op de wereldkampioenschappen is iets dat zowel moslimmeisjes als elk meisje in het land zal inspireren om meer te bereiken in het leven. Een kind, waar hij een jongen of een meisje is, moet zijn eigen weg vinden en Nikhat heeft haar eigen weg gebaand', vertelde een emotionele Jameel aan The Indian Express.

Met de zonen van haar oom Samsamuddin, Etheshamuddin en Itishamuddni, die boksers zijn , hoefde een jonge Nikhat niet buiten haar familiekring naar inspiratie te zoeken. Haar vader ontmoedigde zijn dochter niet om deel te nemen aan een sport waar eind jaren 2000 niet veel vrouwelijke boksers meededen in Nizamabad of zelfs Hyderabad.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Met de sport waarbij meisjes korte broeken en trainingsshirts moesten dragen, was het niet gemakkelijk voor het huishouden van Jameel. Met haar beide ouders, waaronder haar moeder Parveen Sultana, die haar droom steunde, zou de jongere in 2011 wereldkampioen jeugd in Turkije worden en Ulku Demir uit Turkije verslaan. “Ik werkte 15 jaar als verkoopassistent in Saoedi-Arabië voordat ik besloot om naar Nizamabad te verhuizen om de studies en sport van mijn dochter te ondersteunen.

Hoewel Nikhats twee oudere zussen dokters zijn, moest ik tijd besteden aan Nikhats training en aan haar jongere zus, die badminton speelt. Toen Nikhat ons vertelde over haar bereidheid om bokser te worden, aarzelden we niet. Maar soms vertelden familieleden of vrienden ons dat een meisje geen sport zou moeten beoefenen waarbij ze korte broeken moet dragen. Maar we wisten dat wat Nikhat ook wilde, we haar droom zouden steunen', zei Jameel.

Terwijl de jongeling in 2011 wereldkampioen jeugd zou worden, duurde het tot 2016 voordat ze op het hoogste niveau zou uitbarsten met haar eerste nationale titel in Haridwar, waar ze Manisha versloeg in de finale in de categorie vlieggewicht.

Met de bronzen medaillewinnares van de Olympische Spelen van 2012 in Londen, Mary Kom, die ook in dezelfde categorie meedeed, verliep het voor Nikhat op het hoogste niveau niet van een leien dakje. Een schouderblessure in 2017 betekende dat ze een jaar uit het nationale kamp was. De jongere zou in 2018 terugkeren naar de ring met brons bij de senioren, afgezien van het winnen van de titel in de Belgrado international in hetzelfde jaar.

Medailles in de Aziatische kampioenschappen van 2019 en Thailand Open zouden een teken zijn dat de jonge duiven opklimmen op het hoogste niveau, maar met Mary Kom die haar suprematie in de gewichtscategorie liet zien, was het geen gemakkelijke fase voor Zareen. Ze kreeg geen pauze in het Indiase team voor de CWG en Asian Games 2018, maar haar vader Jameel hield haar gemotiveerd.

“Toen ze de wereldtitel bij de jeugd won, was ze 15 jaar oud en het zou even duren voordat ze zou begrijpen dat de overgang naar het hogere niveau moeilijk zal zijn.

De senior nationale titel in 2016 deed haar denken als een senior bokser voordat de schouderblessure zich voordeed. Terwijl ze kansen zou krijgen in internationale toernooien, speelde het missen van grote toernooien wel door haar hoofd. Ik zou haar verhalen vertellen over veel kansarme boksers in Nizamabad, die gelukkig zouden worden na het winnen van sub-junior- of juniortitels en dat er tijd is voor alles. Na haar deden nog twee moslimmeisjes mee aan het nationale bokskamp en ik zou haar vertellen dat hoe ze een inspiratie voor anderen is geworden,” zei Jameel.

Voormalig SAI-coach Emani Chiranjeevi, die Nikhat sinds 2014 traint, bracht ook veel tijd door met de jongere na haar blessure en werkte ook aan haar basis. “Haar grootste kracht was haar wilskracht en het vermogen om een ​​scherpzinnige bokser te zijn die het spel goed begrijpt. Dingen zoals wanneer ze een stoot moet geven, een stoot moet stoppen of een stoot moet ontwijken, zijn voor haar vanzelfsprekend en haar geest is ook altijd in de denkmodus tijdens de aanvallen. Haar ringkunst omvat intellect, bewustzijn en perceptie bij het meten van de tegenstander en dat heeft haar gedurende haar hele carrière geholpen”, zei Chiranjeevi.

Met een bronzen medaillewinnaar van de Olympische Spelen van 2012 in Londen Ook Mary Kom die in dezelfde categorie meedeed, ging niet van een leien dakje voor Nikhat op het hoogste niveau. (BFI)

Gedurende de laatste drie jaar won Zareen onder meer van voormalig wereldkampioen licht vlieggewicht (51 kg) Ekaterina Paltceva uit Rusland en tweevoudig voormalig wereldkampioen licht vlieggewicht Nazim Kyzaibay uit Kazachstan. Ze versloeg de zilveren medaillewinnaar van de Olympische Spelen in Tokio, Busenaz Cakiroglu uit Turkije, in het Strandja Memorial voorafgaand aan de wereldkampioenschappen.

Terwijl Ingrit Valencia of Columbia, de bronzen medaillewinnaar van de Olympische Spelen in Rio, en Cakiroglu streden in de 50 kg-categorie in Turkije, een gewichtscategorie van Parijs 2024, zal Zareen verschuiven naar de hogere gewichtsklasse van 54 kg na de CWG en Asian Games om haar te krijgen. geschoten op Olympische glorie. “De grootste uitdaging in 54 kg zal zijn om meer kracht en snelheid toe te voegen aan haar stoten. Aangezien ze zwaarder zal worden, moeten we aan haar uithoudingsvermogen werken, wat cruciaal is naarmate we in gewicht toenemen.

Nikhat met haar vader Md Jameel. (Facebook)

Ze heeft de snelheid, die alleen op dat gewicht hoeft te worden afgestemd en ze zal kracht aan haar kern moeten toevoegen voordat ze zich op de basis in de nieuwe gewichtscategorie richt om zich aan te passen”, aldus bondscoach Bhaskar van het Indiase damesteam. zei Chandra Bhatt.

En het huishouden van Jameel zal de voorbereidingen treffen voor de terugkeer van Nikhat. “De afgelopen 2-3 jaar heeft ze haar favoriete biryani en nihari gemist. Als ze eenmaal vrij is van het kamp, ​​kan ze maar 1-2 dagen vol zitten voordat ze weer druk wordt, “voegde Jameel eraan toe.