De psychologie van consoleoorlogen (en waarom ze niet verdwijnen)

0
51
Syda Productions/Shutterstock.com

Console-oorlogen bestaan ​​al zolang als mensen konden kiezen tussen meer dan één systeem, maar waarom bestaan ​​ze in de eerste plaats? Het blijkt dat consoleoorlogen slechts een uitdrukking zijn van de bredere menselijke natuur.

Wat is een consoleoorlog precies?

Voor het geval dat je bent je gelukkig niet bewust van de gevechten die zijn gestreden in naam van de loyaliteit van het consolemerk, consoleoorlogen zijn in wezen de vijandigheid die mensen hebben die de ene console prefereren tegenover mensen die de andere prefereren.

Het is niet genoeg om de waargenomen lof van je favoriete console te zingen, om een ​​echte console-krijger te zijn, moet je de “vijand” afbreken en vernietigen. consoles. Dit omvat het aanvallen van fans van die console, het verspreiden van FUD (Fear Uncertainty and Doubt) en het gebruik van schaamteloos oneerlijke tactieken om andere consoles er zo slecht mogelijk uit te laten zien.

Het is een lelijk gezicht om consoleoorlogen te zien spelen op sociale media, forums en soms zelfs in het echte leven, maar op basis van wat we hebben geleerd over mensen en de samenleving is het niet zo verwonderlijk.

Er zijn verschillende theorieën uit de psychologie die helpen verklaren waarom console-oorlogen plaatsvinden, maar zoals altijd is het gevaarlijk om alles wat met mensen te maken heeft te veel te vereenvoudigen. Beschouw deze ideeën uit de psychologie als een manier om een ​​licht te werpen op waarom consoleoorlogen plaatsvinden, maar het is waarschijnlijk niet het hele plaatje.

Console-oorlogen zien er van buiten irrationeel uit

Barone Firenze/Shutterstock.com

Als je geen deel uitmaakt van dit fenomeen, kan het als buitenstaander ongelooflijk vreemd lijken. Dit geldt vooral voor de PlayStation 5 en Xbox Series X-generatie. Deze consoles lijken qua technologie en prestaties zo op elkaar, dat het onwaarschijnlijk is dat iemand het verschil zou zien tussen hetzelfde spel dat op beide systemen draait. Voeg daarbij dat de leeftijd van de “exclusief voor de console” game vervaagt dankzij pc-releases aan beide kanten van het hek, en het lijkt echt alsof twee partijen vechten om verschillen die niemand anders kan zien.

Advertentie

In de dagen van de SNES en Sega Genesis had elke console een eigen karakter voor zijn games en letterlijk verschillende karakters in de vorm van mascottes zoals Mario en Sonic the Hedgehog. Fans van die consoles maken er tot op de dag van vandaag nog steeds ruzie over, maar sociale-mediaplatforms zoals Twitter hebben dit verergerd van scherts tot iets veel onplezierigers. De symptomen zijn voor iedereen zichtbaar, maar wat zijn de mogelijke oorzaken?

Rationalisatie na aankoop

Rationalisatie na aankoop is een uitstekende kandidaat voor het ontketenen van consoleoorlogen. Dit is een vorm van vooringenomenheid die mensen laten zien wanneer ze iets dat ze al hebben gekocht rationaliseren door zich te concentreren op de positieve aspecten ervan en de negatieve punten te negeren of te minimaliseren.

De logica gaat een beetje als volgt: “Ik ben een slim persoon die slimme keuzes maakt. Ik heb ervoor gekozen om dit ding te kopen, dus daarom moet het de beste keuze zijn.” Een andere manier om naar dit soort rationalisatie te kijken, is dat naarmate de geldigheid van uw keuze wordt uitgedaagd door nieuwe dingen die u leert of dingen die mensen over het product zeggen, u die aankoop meer verdedigt. Het is gemakkelijker om gewoon de mogelijkheid te negeren dat je een (mogelijk) slechte keuze hebt gemaakt dan toe te geven dat je een fout hebt gemaakt of om de een of andere reden een compromis hebt gesloten.

GERELATEERDPlayStation 5 vs. Xbox Series X: welke moet je kopen?

Deze vooringenomenheid voedt zich met een ander type kopersgedrag, waarbij we besluiten iets te kopen, niet om rationele redenen, maar om hoe we ons erdoor voelen. Marketeers realiseren zich al lang dat producten die een emotionele band met klanten hebben, gemakkelijker te verkopen zijn. Dit is de reden waarom advertenties voor auto's niet alleen een reeks specificaties opsommen. In plaats daarvan laat het je het type levensstijl of mensen zien die bij het product horen.

De verschillende consolemerken hebben bepaalde persona's en levensstijlstereotypen, dus dit kan meer te maken hebben met het afstemmen op een bepaalde reeks waarden dan het kiezen van de beste hardware en services op papier.

In-Groups, Out-Groups: je console is waardeloos

Mensen zijn sociale dieren; net als onze neven en nichten van primaten vormen we van nature sociale groepen en geven we om hoe we in de samenleving worden gezien. Sociale Identiteitstheorie biedt de notie van “in-groups” en “out-groepen.” Mensen in de in-groep lijken meer op jou en die in de out-groep lijken minder op elkaar. Je bent bevooroordeeld om positiever te zijn tegenover leden van de groep dan de "andere" van de outgroup. De out-group wordt geassocieerd met negatieve stereotypen en de in-group met positieve.

Advertentie

Er zijn oneindig veel dingen die mensen gebruiken om in- en outgroepen in te delen. Het kunnen hele grote, belangrijke dingen zijn, zoals religie, nationaliteit, politiek, ras en etniciteit. Het kan ook zijn volgens meer alledaagse categorieën, zoals naar welke muziek je luistert of hoe je je kleedt. Het lijkt erop dat er niets is dat mensen niet zullen gebruiken om anderen te categoriseren, dus consolemerken passen perfect in het paradigma van sociale identiteit.

Iedereen behoort tot een veelheid aan groepen, dus welke console je leuk vindt, vormt maar een klein deel van je sociale identiteit. Voor console-krijgers is het deel van die identiteit dat aan hun merkloyaliteit is gewijd misschien onevenredig groter, en dus is de wens om zichzelf te beschermen tegen waargenomen aanvallen op die identiteit ook dramatischer.

Er is niet veel voor nodig: minimale groepen

Het is misschien moeilijk te geloven dat mensen zichzelf zouden categoriseren op basis van alledaagse dingen als een game-apparaat, maar er is genoeg bewijs voor. Henri Tajfel, dezelfde onderzoeker die bekend staat om de Sociale Identiteitstheorie, bedacht iets dat bekend staat als het Minimal Group Paradigm.

Het is een experimentele methode die ons helpt te laten zien wat de minimale set voorwaarden is om mensen ertoe te brengen elkaar te discrimineren. Het blijkt dat zelfs als je willekeurig in willekeurige groepen wordt ingedeeld en je nog nooit andere leden van je groep hebt gezien, je nog steeds een meetbare vooringenomenheid zult tonen ten gunste van je eigen groep versus de andere groep.

Console Wars en de Robbers Cave

Een beroemd gerelateerd experiment van Muzafer Sherif, bekend als het Robbers Cave-experiment, demonstreerde dit deel van de menselijke natuur met brute efficiëntie. De onderzoekers brachten tweeëntwintig 11-jarige jongens bij elkaar die zoveel mogelijk op elkaar waren afgestemd op ras, religie, economische status, enzovoort. Met andere woorden, ze maken allemaal deel uit van dezelfde algemene groep.

De jongens werden vervolgens willekeurig verdeeld in twee groepen, zonder dat de twee groepen elkaar van tevoren ontmoetten. Ze mochten zich afzonderlijk binden door middel van samenwerkingsactiviteiten. Dit hielp demonstreren hoe in-group hiërarchieën onder gecontroleerde omstandigheden ontstaan.

Advertentie

De twee groepen werden vervolgens aan elkaar voorgesteld en gingen tegen elkaar strijden om prijzen die naar de winnende groep gingen. Groepsvijandigheid bereikte al snel zo'n hoogtepunt dat jongens van beide kanten fysiek gescheiden moesten worden.

De volledige details van het experiment zijn het lezen waard, maar deze microkosmos van intergroepsconflicten lijkt echt een weerspiegeling van consoleoorlogen (en andere soortgelijke conflicten), ondanks het feit dat als deze twee groepen niet gescheiden waren voordat ze elkaar ontmoetten, ze hoogstwaarschijnlijk allemaal vrienden zouden zijn geweest!

GERELATEERD: 5 psychologische trucs in gratis te spelen games (en hoe ze te vermijden)

LEES VOLGENDE

  • › ExpressVPN Review: een gebruiksvriendelijke en veilige VPN voor de meeste mensen
  • › 10 dingen die uw wifi-signaal thuis blokkeren
  • › Hier leest u hoe Mozilla Thunderbird een comeback maakt in 2022
  • › Wat kunt u doen met de USB-poort op uw router?
  • › Dit is hoe Steve Jobs Adobe Flash vermoordde
  • › 4 manieren om de batterij van uw smartphone te verpesten