De är Sveriges sju underverk

0
50

Publicerad 21 maj 2022 kl 15.51

Inrikes. Vid millennieskiftet utsågs bland annat Kinesiska muren, Colosseum och Machu Picchu till världens sju nya underverk. Nu har svenskarna valt ut sina egna sju underverk genom en Sifo-undersökning, skriver Allt om resor.

Gilla artikeln på Facebook

Vinnare var Visby ringmur som nästan en tredjedel (31 procent) av de svarande ansåg är Sveriges främsta byggnadsverk.

Den 200 år gamla Göta kanal kom tvåa med 25 procent, tätt följt av ishotellet i Jukkasjärvi med 24 procent.

Sifos nya mätning ersätter en politiskt korrekt tidigare lista över Sveriges sju underverk som Sveriges Radio tog fram 2007, där bland annat Malmö moské i Rosengård placerades på framträdande plats. Ett tilltag som fick hård kritik på bland annat Flashback.

Här är Sveriges sju nya underverk i ordning:

Ringmuren i Visby

Göta kanal

Ishotellet i Jukkasjärvi

Kungliga slottet i Stockholm

Regalskeppet Vasa

Uppsala domkyrka

Utanför topp sju kom, i fallande ordning: Högakustenbron, Ale stenar, Turning Torso, Stockholms stadshus, Karlsborgs fästning, Globen, Bohus fästning, Ölandsbron, Kina slott på Drottningholm och Friends arena i Solna.