Daily Briefing: Puin van oude tempels, hindoe-motieven gevonden in Gyanvapi-moskee, zegt onderzoeksrapport; ISRO voert 'abort-missies' uit

0
62

Topnieuws op 21 mei 2022

Goedemorgen,

Het grote verhaal

In beweringen die de ruzie Kashi Vishwanath-Gyanvapi waarschijnlijk zullen verdiepen, twee rapporten ingediend bij de rechtbank van Varanasi over een videografisch onderzoek van het moskeecomplex stellen dat puin van oude tempels binnen werd gevonden, en hindoeïstische motieven zoals bellen, kalash, bloemen en trishul waren zichtbaar op pilaren in de kelder. Het Hooggerechtshof zal ondertussen de zaak vandaag hervatten.

Met betrekking tot een andere betwiste site heeft een districtsrechtbank in Mathura een pleidooi van de Shri Krishna Janmabhoomi Trust en andere private partijen toegestaan die eigendom willen van het land waarop de Shahi Idgah-moskee is gebouwd. De Idgah ligt naast de Sri Krishna Janmabhoomi Sthal, waar de godheid Krishna zou zijn geboren.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Alleen in de Express

ISRO zal twee onbemande “afbreekmissies” uitvoeren, één in september en de andere in december, om mislukkingen te simuleren en de veiligheid van de bemanning te garanderen als onderdeel van de routekaart voor Gaganyaan, de eerste bemande vlucht van het land naar de ruimte, in 2024, vertelde ISRO-voorzitter S Somanath aan The Indian Express.

Het beste van Express Premium

Premium

Interview met Mehbooba Mufti: ‘Natuurlijk gaat PDP de verkiezingen bestrijden…

Premium

Waarom ontmoet NCP-chef Sharad Pawar de leiders van de brahmaanse gemeenschap in Pune t…Premium

De eerste stop voor Azam, zoon uit de gevangenis, was het huis van deze SP-leider

Premium

Abhinav Prakash Singh schrijft: Op het spel in Gyanvapi staat de hoop van een beschaafde… Meer Premium Stories >>

Van de voorpagina

Nikhat Zareen kwam naar voren als de wereldkampioen vlieggewicht (52 kg) met een unanieme overwinning op Jitpong Jutamas uit Thailand. Haar vader, Mohammad Jameel, praat metThe Indian Express over haar reis, worstelingen en inspiratie. “Goud winnen op de wereldkampioenschappen is iets dat zowel moslimmeisjes als elk meisje in het land zal inspireren om meer te bereiken in het leven”, zei hij.

Het Hooggerechtshof verbeterde de straf die is opgelegd aan Navjot Singh Sidhu voor de dood van een 65-jarige man in een verkeersruzie na een pleidooi van de familie van het slachtoffer. De hoogste rechtbank heeft de ex-chef van het Punjab-congres veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf – afgezien van de boete van Rs 1000 die het vier jaar geleden had opgelegd. Kort nadat het bevel openbaar werd, plaatste Sidhu op Twitter: “Zal zich onderwerpen aan de majesteit van de wet…”

In een andere zaak oordeelde het Hooggerechtshof dat aanbevelingen van de GST Council niet bindend kunnen zijn voor het Centrum en de staten. Dit kwam naar aanleiding van een hoger beroep tegen een bevel van het Hooggerechtshof van Gujarat waarbij de centrale kennisgeving waarbij geïntegreerde goederen- en dienstenbelasting (IGST) werd geheven op importeurs voor zeevracht, werd vernietigd. De apex court bevestigde het bevel van de High Court. “Het is niet noodzakelijk dat een van de federale eenheden (Centrum of staten) altijd een groter deel van de macht over de andere eenheden moet hebben”, zei de rechtbank.

Moet Read

Twee dagen geleden beval het Hooggerechtshof de vrijlating van AG Perarivalan, een van de zeven veroordeelden in de moordzaak tegen Rajiv Gandhi. Maar de families van de slachtoffers die samen met de voormalige premier stierven bij een zelfmoordaanslag op Sriperumbudur in Tamil Nadu op 21 mei 1991, zeiden dat het vonnis een “onrecht” voor hen was. “Mijn moeder keerde terug naar huis in een plastic zak. Dat was het beeld dat ik me herinner. Waarom praat niemand over onze pijn en ons lijden? Voor hem (Perarivalan) was het 31 jaar lijden, maar voor ons is het een lijden voor het leven', zegt Abbas, de zoon van Santhani Begum, een leider van het Mahila-congres die bij de explosie omkwam.

Pratap Bhanu Mehta schrijftover wat de tweefrontenoorlog in Oekraïne betekent voor de wereld: “Er kan iets creatiefs ontstaan ​​uit deze crisis naarmate de economieën herstructureren. Maar dat is op den duur. Onder de huidige omstandigheden hebben de tweede-orde-effecten van de oorlog in Oekraïne veel uitvergroot. In de VS zou inflatie de politieke ellende van Amerika mogelijk kunnen vergroten. Het levert de Republikeinen zeker een voordeel op.”

De roepie sloot donderdag op een laagterecord van 77,72 ten opzichte van de dollar, een verlies tot meer dan 6% in het afgelopen jaar als gevolg van de stijgende inflatie, rentetarieven, vertrek van buitenlandse investeerders en dalende markten. De waardevermindering zal naar verwachting gevolgen hebben voor de economie in het algemeen en voor verschillende segmenten, zoals de invoer, voornamelijk brandstofprijzen, en de inflatie opdrijven. Waarom de herfst? Wat zal het effect zijn? We leggen het uit.

En tot slot…

Shubhra Gupta meldt van het filmfestival van Cannes: Tom Cruise is een van je permanent ingeschakelde Peter Pan-sterren: hij doet het niet t lijkt een dag ouder te zijn sinds hij in 1987 in In and As Top Gun verscheen. De première van het vervolg, Top Gun, Maverick, dat meer dan dertig jaar na het origineel komt, was een vol sterren, volledig Cannes-moment. Cruise zwaaide naar de schreeuwende menigte die urenlang langs de Croisette stond, vrolijk poseerde voor selfies, terwijl de band 'Great Balls Of Fire' uitzond, dat volkslied uit de originele film waar we allemaal mee aan de slag gingen.

Delhi vertrouwelijk: het besluit van het congres om zijn ministers van staat, PCC-werkleiders en nationale woordvoerders niet uit te nodigen in de Udaipur Chintan Shivir had tot veel maagzuur geleid. De partij plant nu een sessie van een dag met hen, die zal worden bijgewoond door congreschef Sonia Gandhi en de hoogste leiding.

🎧 In deze aflevering van de '3 Things'-podcast

sterk>, bespreken we het rapport van de Lancet Commission over vervuiling. We bespreken ook het Puri-erfgoedcorridorproject en het oordeel van de SC in de Sidhu-zaak.

Tot morgen,
Rahel Philipose en Sonal Gupta

Business As Usual door EP Unny