Dagelijkse briefing: Hardik Patel verlaat het congres vanwege problemen met leiderschap; Perarivalan loopt vrij na 3 decennia

0
51

Topnieuws op 19 mei 2022

Goedemorgen,

Het grote verhaal

Van introspectie tot nieuwe vastberadenheid, toen de leiding van het congres behendig het formaat van de Udaipur Chintan Shivir veranderde, veel relevante vragen bleven onbeantwoord zoals de “ontoegankelijkheid” van Rahul Gandhi, de eenzijdige manieren van de leiding, het gebrek aan collectieve besluitvorming enz.

Nu, dagen na de Shivir, is dezelfde reeks problemen in het gezicht van het congres opgeblazen, met Gujarat-leider Hardik Patel die ze opsomt in zijn ontslagbrief. De Patidar-leider die twee jaar geleden tot werkend president van de staatseenheid werd benoemd, verliet de partij en zei dat de topleiders meer geïnteresseerd leken in “berichten die ze op hun mobiel (telefoons) hadden ontvangen”, gedroeg zich alsof “ze Gujarat en Gujaratis haten ” terwijl de leiders van het staatscongres “meer gefocust” waren bij het regelen van broodjes met kip voor hen.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Alleen in de Express

AG Perarivalan, een van de veroordeelden in de moordzaak Rajiv Gandhi, vrijgelaten Woensdag waarbij het Hooggerechtshof zijn vrijlating beveelt. In een opiniekolom schrijft Perarivalan: “Mijn smart die 32 jaar duurde, werd door miljoenen mensen over de hele wereld met empathie, genegenheid en zorg gedeeld. Mijn hoop was mijn moeder. Haar enorme inspanningen en ongelooflijke standvastigheid waren levensreddende planken tijdens een zware reis door een door orkaan geteisterde oceaan.”

Best of Express Premium

Premium

DU's Hindu College professor gearresteerd voor post op ‘Shivling&#…

Premium

UPSC CSE-sleutel – 20 mei 2022: wat je nodig hebt om vandaag te lezenPremium

Op proef MVA govt als BJP, Center nemen het tegen elkaar op in rechtbanken

Premium

Uitgelegd: de zaak Krishna Janmabhoomi in Mathura en de uitdaging om … Meer Premium-verhalen >>

Vanaf de voorpagina

De site waar een Shivling zou zijn gevonden tijdens een videografisch onderzoek van het Gyanvapi-moskeecomplex, is beveiligd volgens het bevel van het Hooggerechtshof. Terwijl namaz “zonder enige belemmering” wordt aangeboden, wordt de gelovigen gevraagd om thuis wazu te doen omdat het gebied waar water via kranen beschikbaar is, is afgesloten, zei een ambtenaar. “Water in vaten is voor hen beschikbaar gesteld, maar het is niet voldoende”, voegde hij eraan toe.

Nu de ruzie over de Gyanvapi-moskee van Varanasi en de Shahi Idgah van Mathura in de rechtbanken wordt besproken, zei de RSS dat de tijd rijp is komen om “historische feiten” voor de samenleving in het “juiste perspectief” te plaatsen. Bronnen zeiden echter dat de Sangh is op dit moment niet van plan om voor deze twee locaties een openbare beweging te lanceren in de lijn van Ayodhya. “We raken betrokken wanneer alle andere mogelijkheden om gerechtigheid te zoeken uitgeput raken”, zei een RSS-leider.

Terwijl de inflatie stijgt en de grondstofprijzen stijgen, verhogen FMCG-bedrijven de productprijzen— niet alleen door de detailhandelstarieven rechtstreeks te verhogen, maar ook door de verpakkingsgrootten te verkleinen, een praktijk die bekend staat als “grammage-reductie”. Aan de consumentenkant zijn kopers aan het 'downtraderen', wat inhoudt dat ze ofwel kiezen voor goedkopere alternatieven of kleinere verpakkingsgrootten.

Moet lezen

“Als kind hoorde ik dat duiven bang zijn voor de aanwezigheid van katten. Duiven zijn zo onschuldig dat ze denken dat het sluiten van de ogen een effectief schild tegen katten zal zijn. Maar dit is niet juist. Het handhaven van de status-quo zoals in 1947 met betrekking tot religieuze plaatsen, is als het sluiten van de ogen vergelijkbaar met dat van duiven tegen de vooruitgang van katten.” Dat was wat BJP-leider Uma Bharti te zeggen had in de Lok Sabha tijdens een discussie over de Wet op de plaatsen van aanbidding (speciale bepalingen) in 1991. De wet, die nu wordt getest door de Gyanvapi-enquête, werd fel bestreden door de BJP toen het voor het eerst werd geïntroduceerd door de P V Narasimha Rao regering van het congres.

In een interview met The Indian Express, spreekt congresleider Shashi Tharoor over wat er gebeurde tijdens de driedaagse Chintan Shivir van de partij in Udaipur: “We hebben het begin gezien van een belangrijk proces. Maar veel hangt af van hoe het zich de komende maanden ontwikkelt… Want ik denk dat als mensen binnen de partij voelen dat er een verandering is, we dat ook zullen zien aan een hernieuwde uitbarsting van energie in de partij. Maar als er een gevoel is dat er niet veel is veranderd en het allemaal doorgaat zoals voorheen, zou er een andere reactie kunnen zijn.”

In een recente tweet verwees UP CM Yogi Adityanath naar Lucknow als “de stad Laxman”, wat leidde tot nieuwe berichten over een mogelijke verandering van de naam van de hoofdstad van de staat in “Laxmanpuri”. Hoewel de naam van de stad in de populaire verbeelding al lang in verband wordt gebracht met Laxman, won speculatie over de mogelijke naamsverandering ervan terrein nadat wijlen BJP-leider Lalji Tandon in 2018 een boek schreef, Ankaha Lucknow, waarin hij klaagde over het verlies van de band met de stad. de broer van Heer Ram. We traceren de geschiedenis van de naam en de oorsprong van de mythe.

En tot slot…

Na de glitter en glamour van de rode loper van Cannes en de vertoning van een zombiekomedie, voelde de toespraak van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, live uitgezonden vanuit Kiev, bijna surrealistisch tijdens de openingsceremonie. Het roept de vraag op: wat is de waarde van zo'n gebeurtenis in de wereld van vandaag die worstelt met toenemende niveaus van vervuiling, voedselschaarste, fundamentalisme, en dood en rampen, zowel natuurlijke als door de mens veroorzaakte? Het antwoord is verpakt in de vraag. De grootste verbinder van mensen is cinema, de meest populaire kunstvorm die zoveel stormen heeft doorstaan, zoveel oorlogen heeft doorstaan ​​en nog meer impact heeft gekregen.

Delhi Confidential: Dagen na de schokkende verandering in het leiderschap, weigert het gerommel binnen Tripura BJP te sterven, terwijl de spanning aanhoudt over het volgende hoofd van de staatseenheid van de partij. Terwijl de voormalige BJP-president van de staat, Manik Saha, zich in zijn nieuwe rol als Chief Minister vestigt, neemt Biplab Deb enthousiast deel aan organisatorische activiteiten

In de aflevering van vandaag van de '3 Things'-podcast bespreken we de Places of Worship Act in de context van de Gyanvapi-moskeezaak, de uitkomsten van de driedaagse brainstormsessie van het congres en wat de NFHS onthult over geweld tegen vrouwen in India.

Tot morgen,
Rahel Philipose en Sonal Gupta

Zoals gebruikelijk door EP Unny