CPSE's om bevoegdheden te krijgen om wapens te verkopen, JV's verlaten

0
42

De verhuizing zal naar verwachting ook de last voor Dipam verlichten, die zich nu zou kunnen concentreren op de privatisering van holdings of moeder-CPSE's.

Het vakbondskabinet heeft woensdag de besturen van de centrale overheidsbedrijven gemachtigd (CPSE's) om hun dochterondernemingen en belangen in joint ventures te privatiseren, te desinvesteren of te sluiten. De stap zal een impuls geven aan de inspanningen van de regering om kapitaal, dat ofwel vastzit of suboptimaal wordt aangewend in staatseigendommen, te ontsluiten en dit productiever te gebruiken.

Veel grote winstgevende CPSE's zoals Coal India, ONGC en NTPC hebben waardevolle dochterondernemingen of joint ventures. Het kabinetsbesluit stelt hen in staat om delen van deze activa te gelde te maken zonder de goedkeuring van het kabinet te krijgen of het proces te doorlopen waarbij de administratieve ministeries en/of de afdeling Investeringen en Publiek Vermogensbeheer (Dipam) betrokken zijn.

< p>De verhuizing zal naar verwachting ook de last voor Dipam verminderen, die zich nu zou kunnen concentreren op de privatisering van holdings of moeder-CPSE's. Momenteel zijn er ongeveer 380 PSE's (inclusief dochterondernemingen), waarvan 20-30 procent mogelijk gesloten is wegens ziek of niet levensvatbaar. De regering heeft duidelijk gemaakt dat behalve omwille van haar minimale aanwezigheid in de vier strategische sectoren, andere bedrijven in de strategische sectoren en allemaal in niet-strategische sectoren zullen worden geprivatiseerd of gesloten. Momenteel hebben de raden van bestuur van CPSE geen bevoegdheden voor desinvestering/sluiting van hun dochterondernemingen of eenheden of participatie in JV's, met uitzondering van enkele beperkte bevoegdheden die aan Maharatna PSE's worden gegeven voor desinvestering van een minderheidsbelang in hun dochterondernemingen. —FE

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE-sleutel – 20 mei 2022: wat je nodig hebt om vandaag te lezenPremium

Uitgelegd: de zaak Krishna Janmabhoomi in Mathura, en de uitdaging om …

Premium

Bhool Bhulaiyaa 2 filmrecensie: Tabu torent boven iedereen uit in deze Kartik …

Premium

S Somanath: 'Privéspelers in de ruimtesector kunnen de verdediging een boost geven, man' ufactu… Meer Premium Stories >>