Afghaanse Taliban bevelen vrouwelijke tv-ankers om hun gezicht te bedekken

0
48

Basira Joya, 20, presentator van het nieuwsprogramma zit tijdens de opname op het Zan TV-station (vrouwen-tv) in Kabul, Afghanistan. (AP Photo/Rahmat Gul, File)

Afghanistan's Taliban-heersers hebben alle vrouwelijke presentatoren op tv-zenders bevolen om hun gezichten te bedekken in de lucht, zei de grootste media-outlet van het land donderdag.

< p>Het bevel kwam in een verklaring van het Deugd- en Viceministerie van de Taliban, belast met de handhaving van de uitspraken van de groep, evenals van het Ministerie van Informatie en Cultuur, aldus het TOLOnews-kanaal in een tweet. De verklaring noemde de bestelling “definitief en niet-onderhandelbaar”, aldus de zender.

De verklaring werd verzonden naar de Moby Group, die eigenaar is van TOLOnews en verschillende andere tv- en radionetwerken, en de tweet zei dat het was wordt ook toegepast op andere Afghaanse media.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Een Afghaanse lokale mediafunctionaris bevestigde dat zijn station het bevel had ontvangen en kreeg te horen dat het niet ter discussie stond. Hij zei dat het station geen andere optie heeft. Hij sprak op voorwaarde dat hij en zijn station niet worden geïdentificeerd uit angst voor problemen met de autoriteiten.

Best of Express Premium

Premium

Chirag Dilli en zijn vervlogen dagen van kleurrijke bruiloften

Premium

Qasim Rasool Ilyas: voor de eerste keer heeft AIMPLB besloten om out t…Premium

Cannes 2022: De dood is een terugkerend thema in sommige Indiase films op d…Premium

DU's Hindu College professor gearresteerd voor post op "Shivling&#…Meer Premium Stories >> Lees |India kijkt naar heropening missie in Kabul minus senior diplomaten

Verschillende vrouwelijke ankers en presentatoren plaatsten hun foto's op sociale media waarop ze te zien waren met hun gezicht bedekt met gezichtsmaskers tijdens het presenteren van programma's. Een prominente TOLO-presentator, Yalda Ali, plaatste een video waarin ze een gezichtsmasker opzette met het bijschrift: “een vrouw wordt gewist, op bevel van het Deugd- en Viceministerie.”

Op één station, Shamshad TV, uitvoering van het bevel was gemengd: een vrouwelijke presentator verscheen donderdag met een gezichtsmasker, terwijl een ander later op de dag zonder haar gezicht ging.

Tijdens de eerste keer dat de Taliban aan de macht waren in de periode 1996-2001, legden ze overweldigende beperkingen op aan vrouwen, door hen te verplichten de allesomvattende boerka te dragen die zelfs de ogen bedekte met een gaas, waardoor ze werden uitgesloten van het openbare leven en onderwijs.< /p> Lees |Afghanistan's Taliban beveelt vrouwen om zich van top tot teen te bedekken

Nadat ze in augustus opnieuw de macht in Afghanistan hadden gegrepen, leken de Taliban aanvankelijk hun beperkingen enigszins te hebben gematigd en kondigden ze geen kledingvoorschriften voor vrouwen aan. Maar de afgelopen weken hebben ze een scherpe, harde lijn genomen die de ergste angst van mensenrechtenactivisten bevestigde.

Eerder deze maand beval de Taliban alle vrouwen in het openbaar om van top tot teen kleding te dragen dat laat alleen hun ogen zichtbaar. Volgens het decreet mogen vrouwen alleen het huis verlaten als dat nodig is en dat mannelijke familieleden worden gestraft voor het overtreden van de kledingvoorschriften van vrouwen, te beginnen met een dagvaarding en escaleren tot rechtszittingen en gevangenisstraffen.

De Taliban De leider vaardigde ook een decreet uit dat meisjes verbiedt om naar school te gaan na de zesde klas, en keerde eerdere beloften van Taliban-functionarissen terug dat meisjes van alle leeftijden onderwijs zouden krijgen.