Afghaanse economie aan flarden, relaties in de wacht, Delhi en Kabul handel via Dubai

0
61

Eerder dit jaar stuurde India graantrucks naar Afghanistan. Reuters

De chaos die volgde op de Taliban-overname van Kabul in augustus vorig jaar zag India zijn missie stopzetten en zich terugtrekken uit Afghanistan. Nu de economie van het land in een puinhoop ligt en de diplomatieke betrekkingen zijn opgeschort – India heeft het Taliban-regime nog steeds niet erkend – trok de bilaterale handel, die een klap kreeg in de onmiddellijke nasleep van de overname, weer op. Via Dubai en zijn banken.

Afghanistan was een belangrijke bestemming voor Indiase suiker en India een van de grootste importeurs van Afghaanse specerijen en gedroogde vruchten, vooral abrikozen en vijgen. De Taliban-overname vond plaats in een tijd dat Afghanistan een enorme oogst aan gedroogd fruit verwachtte, waarvan het meeste bestemd was voor India.

Lees |Zes maanden Taliban: Afghanen veiliger, armer, minder hoopvol

Met de ineenstorting van de economie en geen diplomatieke betrekkingen, was er onzekerheid over het lot van deze bilaterale handel, die ook andere exporten uit India omvatte en in 2019-2020 werd gewaardeerd op $ 1,5 miljard.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Vrouwen lopen door de oude markt terwijl een Taliban-strijder de wacht houdt, in de stad Kabul, Afganistan. (AP) Meer van Political Pulse

Klik hier voor meer informatie

Maar 10 maanden later zeggen Indiase handelaren dat hun Afghaanse export en transacties na een korte onderbreking soepel verlopen, hoewel de totale handel in het boekjaar 2021-22 met bijna 40 procent in waarde is gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE-sleutel – 20 mei 2022: wat je nodig hebt om vandaag te lezenPremium

Op proef MVA govt als BJP, Center nemen het tegen elkaar op in rechtbanken

Premium

Uitgelegd: de zaak Krishna Janmabhoomi in Mathura en de uitdaging om … Premium

Bhool Bhulaiyaa 2 filmrecensie: Tabu torent boven iedereen uit in deze Kartik … Meer Premium Stories >>

Volgens handelsstatistieken van het ministerie van Handel en Industrie was de totale handel afgelopen fiscale jaar Rs 3.719,76 crore, tegenover Rs 6.106,20 crore geregistreerd in 2020-21, volgens handelsstatistieken van het ministerie van Handel en Industrie.

Lees ook |India kijkt naar heropening missie in Kabul minus senior diplomaten

Terwijl Indiase handelaren zeiden dat ze direct na de overname door de Taliban een maand handel verloren, is de luchtvrachtcorridor Afghaans-India, die in 2017 werd ingehuldigd en die tegen 2021 Kabul, Kandahar en Herat met Delhi, Mumbai en Chennai verbond, opgeschort gebleven sinds augustus vorig jaar.

Maar Indiase exporteurs zijn doorgegaan met het verzenden van goederen over zee naar de haven van Karachi en van daaruit over de weg naar Afghanistan. De uitvoer van Afghanistan druppelt binnen via de Chabahar-haven in Iran en de Wagah-grens met Pakistan.

Talibanstrijders bewaken een straat in Kabul, Afghanistan. (Reuters)

Rahil Sheikh, directeur van MEIR Commodities, een in Navi Mumbai gevestigd groothandelsbedrijf voor landbouwgrondstoffen, zei dat de handel binnen een maand na de overname door de Taliban werd hervat en nu terug is op het vorige exportniveau van 60.000 ton suiker uit India elke maand.

Lees ook |Afghanistan: om voet tussen diplomatieke deur te houden, opent Delhi raam

“Van Jawaharlal Nehru Port Trust in Mumbai of de Mundra-haven in Gujarat wordt suiker in grote containers naar Karachi gestuurd. Van daaruit vervoeren vrachtwagens de lading via de landroute naar Afghanistan,” zei hij.

Sjeik en andere handelaren routen betalingen via Afghaanse banken, maar nu worden alle transacties via Dubai geleid. Hij beweerde dat handelaren geen betalingsproblemen hebben en zei dat ook het Taliban-regime erop gebrand is om de normale aanvoer van essentiële goederen te handhaven. Bijna 90 procent van de suiker die zijn weg naar Afghanistan vindt, vindt zijn oorsprong in de molens van Maharashtra.

Lees ook |Kabir Khan herinnert zich het neerschieten van Kabul Express in Afghanistan te midden van doodsbedreigingen: '60 gewapende commando's landden voor onze deur'

Voor India was Afghanistan de grootste en dichtstbijzijnde bron voor de import van abrikozen, gedroogde vijgen, asafoetida (hing) en kleine pistachenoten. Vijay Bhuta, directeur van Mumbai Spice Market en voorzitter van de Dry Fruit Traders Association, bevestigde dat de invoer binnen veertien dagen na de overname door de Taliban werd hervat. “Vroeger hadden we te maken met de bank in Afghanistan, maar toen verschoof de meeste handel naar banken in Dubai”, zei hij.

Het Taliban-regime en de Indiase regering zijn zich ervan bewust dat de handel is aangetrokken, en dat Dubai heeft zich ontpopt als een betalingshub. Volgens gegevens die beschikbaar zijn op de online site van de Indiase ambassade, heeft de bilaterale handel tussen India en Afghanistan in 2019-2020 de grens van 1,5 miljard dollar overschreden. Hiervan bedroeg de export van India naar Afghanistan bijna $ 1 miljard (US $ 997,58 miljoen) en de invoer van India uit Afghanistan ongeveer $ 530 miljoen.

Afghaanse export heeft belastingvrije toegang tot de Indiase markten op grond van concessies die door India aan Least zijn verleend. Ontwikkelde landen in SAARC. De belangrijkste exportproducten van India naar Afghanistan zijn kunstmatige filamenten, kledingstukken en kledingaccessoires, farmaceutische producten, granen, kunstmatige stapelvezels, tabaksproducten, zuivel- en gevogelteproducten, koffie/thee/vlees en specerijen. De belangrijkste importen van Afghanistan naar India waren vers fruit, gedroogd fruit/noten, rozijnen, groenten, oliezaden, edelstenen/halfedelstenen.