Your Daily Wrap: SC beveelt vrijgave van AG Perarivalan, Hardik Patel dumpt Congres; en meer

0
56

(Met de klok mee) Hardik Patel, Anil Baijal, Indrani Mukerjea en AG Perarivalan met familieleden.

◾ In het grote verhaal van de dag beval het Hooggerechtshof de vrijlating van de moord op Rajiv Gandhi veroordeelde A G Perarivalan, die zijn bevoegdheden uitoefent op grond van Artikel 142 van de Grondwet. Een bank van rechters L Nageswara Rao en BR Gavai zei dat het kabinet van Tamil Nadu in september 2018 zijn vrijlating had aanbevolen aan de gouverneur, rekening houdend met relevante overwegingen. Het zei dat elk uitstel van de kant van de gouverneur om te beslissen over de uitoefening van bevoegdheden op grond van artikel 161 om gratie te verlenen, kwijtschelding van straf enz. onderworpen is aan rechterlijke toetsing.

◾ Sprekend tot de Indian Express, < strong>Perarivalan zei: “Mijn smart die 32 jaar duurde, werd door miljoenen mensen over de hele wereld met empathie, genegenheid en zorg gedeeld. Mijn hoop was mijn moeder. Haar enorme inspanningen en ongelooflijke standvastigheid waren levensreddende planken in een moeizame reis door een door orkaan geteisterde oceaan.”

◾ De hoogste rechtbank heeft vandaag ook borgtocht verleend aan voormalig mediadirecteur, Indrani Mukerjea staat terecht voor de vermeende moord op haar dochter Sheena Bora in 2012. Mukerjea werd op 25 augustus 2015 gearresteerd door de politie van Mumbai. Bijna zeven jaar sinds haar arrestatie bleef Mukerjea een van de meest spraakmakende gevangenen van de gevangenis en bevond zich vaak in het midden van controverses.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

◾ Niet alleen SC-uitspraken, woensdag waren er ook enkele belangrijke ontslagnemingen in de politieke wandelgangen. In Delhi diende luitenant-gouverneur Anil Baijal zijn ontslag in bij president Ram Nath Kovind om persoonlijke redenen. Baijal, die in december 2016 op de post werd benoemd, had op gespannen voet gestaan ​​met minister-president Arvind Kejriwal over bestuursgerelateerde kwesties.

Best of Express Premium

< figuur>Premium

UPSC CSE-sleutel – 19 mei 2022: wat u vandaag moet lezen

Premium

‘Meerderheid van de Indiërs heeft niet op BJP gestemd… Voor de eerste ti…Premium

Waarom Satyajit Ray nog steeds de redder van de Bengaalse filmindustrie is

Premium

Over verkrachting binnen het huwelijk ondermijnen regressieve opvattingen de autonomie van vrouwenMore Premium Stories >>

◾ Ondertussen nam Patidar-leider Hardik Patel, in Gujarat, ontslag uit de congrespartij , waarbij hij zijn “topleiderschap” ervan beschuldigde Gujarat en Gujaratis te haten en elke ernst ontbeerde. In een ontslagbrief voorafgaand aan de verkiezingen van de Gujarat-vergadering aan partijvoorzitter Sonia Gandhi, beschuldigde de leider van Patidar het congres ook van “werken tegen de belangen van het land en de samenleving”.

Political Pulse

◾ Hij is de sterke man die het opnam tegen de CPI(M) in hun bolwerk Kannur en werd benoemd tot hoofd van het staatscongres na het debacle van de partij in de Vergaderingsverkiezingen vorig jaar. Sindsdien Kerala Pradesh Congress Committee president K Sudhakaran heeft nogal wat controverses veroorzaakt. Sudhakaran veroorzaakte dinsdag een nieuwe ruzie toen hij beledigende opmerkingen maakte over minister-president Pinarayi Vijayan, die ook uit Kannur komt, terwijl hij campagne voerde in Thrikkakara bij Kochi, waar een tussentijdse verkiezing is gepland voor 31 mei.

◾ Een Bevel van het Hooggerechtshof van Madras aan de deelstaatregering om een ​​aparte Administratieve Dienst voor Tamil Nadu (TNAS) te vormen, heeft geleid tot een debat over gerechtelijke inmenging in de uitvoerende macht.

Express Explained< /strong>

◾ Een team van wetenschappers uit Australië heeft ontdekt dat baby's met een risico op het mysterieuze Sudden Infant Death Syndrome, of SIDS, over het algemeen lage niveaus van een enzym genaamd butyrylcholinesterase (BChE) in hun bloed hebben. Wiegendood, ook wel wiegendood genoemd, heeft het leven geëist van duizenden kinderen in het Westen. Wat is wiegendood? Wat zegt het nieuwsonderzoek? Lees hier.

◾ Minister van Defensie Rajnath Singh heeft dinsdag twee verschillende soorten oppervlakteschepen gelanceerd – Surat en Udaygiri – die later bij de marine zullen worden ingelijfd. Waar zullen de twee nieuwe schepen voorkomen in het algemene uitbreidingsplan van de marine? We leg uit.