Wallenberg tar över Svenskt Näringsliv

0
55

Publicerad 19 maj 2022 kl 19.17

Ekonomi. Vapenoligarken Jacob Wallenberg, 66, har valts till ny ordförande för storföretagens lobbyorganisation Svenskt Näringsliv.

Gilla artikeln på Facebook

Jacob Wallenberg satt i början av april i ett hemligt möte med svenska och finländska politiker om Nato-medlemskap.

Wallenbergfamiljens försvarskoncern Saab kommer att få tillgång till helt nya stora marknader och kunna tjäna miljarder om Sverige går med i den USA-ledda miitäralliansen.

På torsdagen valdes Jacob Wallenberg till ny ordförande för Svenskt Näringsliv vid den ordinarie stämman. Vid det efterföljande så kallade Framtidsmötet beskrev han ett antal prioriteringar framöver – och hyllade Nato.

– Vi måste förhålla oss till en orolig omvärld samtidigt som vi värnar öppenhet och frihandel. Det innebär svåra överväganden. Både föreningarna Finlands Näringsliv och Svenskt Näringsliv har ställt sig bakom besluten om våra respektive länders ansökan om Nato-medlemskap. Med ett finskt och svenskt medlemskap kan alla nordiska länder tillsammans utforma ett starkt nordiskt block som kan ge hela Östersjöområdet den trygghet som är förutsättningen för ett fungerande och starkt företagande, sade han.

Jacob Wallenberg uttryckte också en önskan om ett ökat samarbete mellan svenska politiker och storföretagen.

– Vi vill medverka till ökad dialog mellan politik och näringsliv om vad som krävs för ett starkt och än mer blomstrande Sverige med hjälp av näringslivet. Inte minst är viktiga frågor att vi investerar betydligt mer i utbildning och forskning och utveckling, och att vi utnyttjar digitaliseringens alla möjligheter, sade han.

Han betonade också företagens viktiga roll i “klimatomställningen”.

– Sverige och svenskt näringsliv ligger redan långt framme och vi har en rad möjligheter att bli än mer konkurrenskraftiga, men det kräver investeringar i infrastruktur, fossilfri energi av alla slag och att tillståndsprocesserna förändras.

Wallenberg hoppades också att ett ambitiöst svenskt EU-ordförandeskap bidrar till att sätta “grön, hållbar konkurrenskraft” högst upp på EU-agendan.

– Vi kan också fördjupa själva fundamentet för EU: den inre marknaden som skapar skalfördelar och stärker oss i relation till andra marknader.

Jacob Wallenberg efterträder Fredrik Persson som är nominerad till ny ordförande för Business Europe, de europeiska storföretagens centrallobbyorganisation.