Uitgelegd: Wie is Hasan Ali Khan en wat zijn de zaken tegen hem?

0
123

Pune-gebaseerde zakenman Hasan Ali Khan. (Bestandsfoto)

Een speciale rechtbank in Mumbai op dinsdag aanklachtentegen de in Pune gevestigde zieke zakenman Hasan Ali Khan, die, volgens het directoraat Handhaving, maar liefst Rs 1,1 lakh crores heeft witgewassen. Hij zou geld bij Zwitserse banken hebben geparkeerd en zou ook banden hebben gehad met een internationale wapenhandelaar.

Wie is Hasan Ali Khan?

Voordat hij in 2007 voor het eerst de nationale deadlines haalde als een van de grootste witwassers van het land toen de inkomstenbelasting jaren geleden zijn eigendommen overviel, was de 67-jarige Khan nauwelijks bekend buiten zijn zakenvereniging van Pune en de paardenrennenkringen. Voordat hij zich rond 2000 in Pune vestigde, woonde Khan samen met zijn zussen en een broer in Hyderabad. Zijn vader was een werknemer bij de accijnzenafdeling, volgens ambtenaren.

Als zakenman staat Khan erom bekend verschillende ondernemingen in Hyderabad te hebben geprobeerd – hij dreef een autoverhuurbedrijf op, runde metaal en schroot handelsmaatschappij, en lanceerde een ander bedrijf in de financiële sector dat later werd beschuldigd van het bedriegen van een aantal banken. De politie van Hyderabad heeft ten minste zes gevallen van bedrog, fraude en vervalsing tegen Khan, allemaal geregistreerd aan het eind van de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig. De juridische status van deze zaken is niet bekend.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Volgens de politie van Hyderabad was Khan bekeurd voor het bedriegen van een bank voor een bedrag van Rs 26 lakh. In een ander geval zou hij vier mensen hebben bedrogen, van wie hij in totaal Rs 70 lakh afnam en hen buitenlandse valuta beloofde als commissie. Paardenrennen bleef altijd zijn belangrijkste interesse en hij reisde regelmatig om races in Mumbai, Pune en Bangalore bij te wonen en grote sommen geld in te zetten. Hoewel hij vaak een “eigenaar van een stoeterij” wordt genoemd, zijn er tegenstrijdige berichten over de vraag of hij ooit een stoeterij heeft gehad.

Best of Express Premium

Best of Express Premium

Best of Express Premium

Best of Express Premium

h3>Premium

S Somanath: 'Privéspelers in de ruimtesector kunnen de verdediging versterken, manufactu…

Premium

Afghaanse economie aan flarden, relaties in de wacht, Delhi en Kabul handel via D…Premium

Uitgelegd: NAVO-uitbreiding & RuslandPremium

Uitgelegd: waar de roepie naartoe gaat en wat de daling betekent voor de consument… Meer Premium Stories >>

Wat zijn de zaken tegen Khan?

Rond 2006 zouden verschillende overheidsinstanties lucht hebben gekregen van vermeende transacties tussen Khan en Philip Anandraj, een in Zwitserland gevestigde hotelier. De deal zou gaan over het kopen van een erfgoedhotel in Zwitserland. De afdeling Inkomstenbelasting deed een inval in zijn woning op 6 en 7 januari 2007. Anandraj was toevallig in de woning van Khan toen de invallen plaatsvonden.

De IT-speurders vonden onder andere een brief in de laptop van Anandraj, blijkbaar uitgegeven door de Union Bank of Switzerland, waarin stond dat een rekening op naam van Khan 8 miljard dollar had (meer dan Rs 36.000 crore op dat moment ) in deposito's. Uit de geldovermakingen van en naar deze rekening, zoals blijkt uit de in beslag genomen documenten, is ook een link geclaimd met de internationale wapenhandelaar Adnan Khashoggi. Bij een daaropvolgende inval in de woning van Kashinath Tapuriah, een in Kolkata gevestigde medewerker van Khan, werden verschillende overdrachtsinstructies gevonden waaruit bleek dat Khan UBS van tijd tot tijd opdracht had gegeven geld over te maken naar Tapuriah.

Bij latere onderzoeken ontdekten de Zwitserse autoriteiten echter dat deze documenten vals waren. In een reactie op een rogatoire commissie van de Indiase ambassade in Bern, zou het Zwitserse Federale Bureau van Justitie de brief waarin wordt beweerd dat er aan UBS aan UBS toegeschreven deposito's van 8 miljard dollar zijn opgeëist, door het Zwitserse Federale Bureau van Justitie als vervalst hebben verklaard.

Na de invallen ging de IT-afdeling verder met het beoordelen van Khan voor de periode 2001-02 tot 2007-08 en schatte zijn totale inkomen gedurende deze periode op maar liefst Rs 110.412,68.85.303 (meer dan Rs 1.1 lakh crore). Op basis van de bovenstaande beoordeling eiste de afdeling een belasting van ongeveer Rs 34.000 crores. De beoordeling van de IT werd een van de redenen voor het directoraat Handhaving (ED) om het witwassen van geld door Khan te beweren.

In maart 2011 arresteerde ED Khan op grond van de bepalingen van PMLA. In die tijd viel het ook het Noida-huis van Philip Anandraj en het huis van Kashinath Tapuriah binnen. Ook Tapuriah werd later gearresteerd en werd medeverdachte in de zaak. In augustus 2017 stierf Tapuriah in Kolkata. Khan zat vier jaar en acht maanden in de gevangenis van Arthur Road. Hij werd in augustus 2015 op borgtocht vrijgelaten en woont sindsdien in Pune.

Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

Hoe zijn de gevallen verlopen en wat gebeurt er nu?

De twee afzonderlijke ED-zaken die in 2011 en 2018 zijn ingediend, zijn momenteel voor een speciale rechtbank voor zaken op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen van geld (PMLA) in Mumbai. In beide gevallen heeft de ED aangifte gedaan. Op dinsdag werden de aanklachten ingediend in de zaak van 2011 waaraan Khan via videoconferenties onschuldig pleitte. Dit markeert het begin van de proef

Een ED-aanklacht in een van de zaken had Khan beschuldigd van 'diefstal van een diamant in het Salarjung Museum, Hyderabad', eraan toevoegend dat hij 'hetzelfde op de internationale markt had verkocht voor $ 700.000 en hetzelfde had witgewassen in naam van een dekmantelbedrijf. ' Het museum en de politie van Hyderabad hebben echter later verduidelijkt dat een dergelijke diamant daar niet is gestolen.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

Ondertussen heeft het Centraal Bureau voor Onderzoek in juli 2016 ook een zaak aangespannen tegen Khan en enkele niet-geïdentificeerde overheidsfunctionarissen wegens criminele samenzwering en corruptie. Khan is in de zaak een paar keer ondervraagd door het CBI. Hij is ook een verdachte in een zaak in Pune waar hij wordt beschuldigd van het bezit van vervalste paspoorten. Er is een aanklacht ingediend in de zaak, maar het proces moet nog beginnen.

Khans raadsman Prashant Patil zei tegen Express: “De aanklachten tegen de heer Hasan Ali Khan zijn ingelijst voor een vermeend bedrag van 1,1 lakh crores. De Beroepsinstantie voor de inkomstenbelasting heeft echter uitspraak gedaan over de aanslag van de heer Khan voor de periode 2001 tot 2007-2008. Na de genoemde uitspraak heeft de ITAT specifiek het vermeende inkomen van de heer Khan en zijn labiliteit van Rs 34.000 crores afgewezen. Volgens de order van 2016 is het genoemde bedrag nu door ITAT beperkt tot een mager inkomen van ongeveer Rs 10 crores en belastingplicht van Rs 3-4 crores. Als raadsman van de heer Khan zou het hoopvol zijn om van dag tot dag een eerlijk en snel proces door ED te verwachten. Als deze zaak zo gevoelig was, waarom heeft ED het proces dan sinds 2011 tot op heden niet uitgevoerd? Alleen een proces zal de verzonnen verhalen tegen meneer Khan blootleggen. Het is niet eerlijk om beschuldigingen te uiten tegen een onschuldige man en er dan voor terug te deinzen om bewijs te leveren.”