Uitgelegd: wat is Sudden Infant Death Syndrome?

0
43

Een pasgeboren baby houdt de vinger van een verpleegster vast op de kraamafdeling van het kinderziekenhuis in Kabul, Afghanistan. (Reuters Photo/File)

Een team van wetenschappers uit Australië heeft ontdekt dat baby's met een risico op het mysterieuze Sudden Infant Death Syndrome, of SIDS, over het algemeen lage niveaus van een enzym genaamd butyrylcholinesterase (BChE) in hun bloed hebben.

Wiegendood, ook wel wiegendood genoemd, heeft het leven geëist van duizenden kinderen in het Westen. In de Verenigde Staten schatten de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) dat elk jaar ongeveer 3.400 baby's plotseling en onverwacht overlijden. Ondertussen meldt het Verenigd Koninkrijk jaarlijks ongeveer 200 van dergelijke sterfgevallen, volgens gegevens van de NHS.

Best of Explained

Klik hier voor meer

De ziekte is echter gehuld in mysterie – experts hebben niet kunnen identificeren wat de dodelijke ziekte veroorzaakt. Hoewel de Australische studie mogelijk de weg vrijmaakt voor vroege interventie en diagnose, waarschuwen gezondheidsexperts dat er nog een lange weg te gaan is voordat de ware oorzaak van wiegendood wordt geïdentificeerd.

https://images.indianexpress.com/2020 /08/1×1.png

Dus, wat is Sudden Infant Death Syndrome?

Sudden Infant Death Syndrome  verwijst naar de plotselinge en onverwachte dood van een verder gezonde baby jonger dan één jaar, meestal terwijl ze slapen. De meeste SIDS-gerelateerde sterfgevallen komen voor bij zuigelingen in de leeftijd van 1-4 maanden.

Best of Express Premium

Premium

Inflatie stijgt, FMCG-bedrijven verhogen tarieven, verlagen pakketvolume en gewicht< figuur>Premium

Uitgelegd: Lucknow's Laxman-verbinding en een grote moskee ingebouwd…

Premium

‘Duif sluit ogen als kat nadert’: 1991 Lok Sabha, toen Um…Premium

Hoe de iconische toneelstukken van Girish Karnad het Indiase theater opnieuw hebben gedefinieerdMeer Premium Stories > >

Volgens de NHS-website kunnen ouders het risico op wiegendood verminderen door niet te roken tijdens de zwangerschap of nadat de baby is geboren en door ervoor te zorgen dat de baby op zijn rug ligt als hij slaapt.

Sommige gezondheidsexperts hebben gezegd dat het wordt geassocieerd met problemen in het deel van de hersenen van een baby dat de ademhaling en het wakker worden regelt, meldde CNN.

Wat zegt de nieuwe studie?

Eerder deze maand gepubliceerd in het tijdschrift eBioMedicine, beoordeelde de studie of er iets inherent anders was bij baby's die bezweken aan wiegendood. Het team dat het onderzoek uitvoerde werd geleid door Dr. Carmel Harrington van het Children's Hospital in Westmead, in Sydney, Australië, die bijna 30 jaar geleden een van haar eigen kinderen verloor aan wiegendood.

De onderzoekers vergeleken opgedroogde bloedmonsters van 655 gezonde baby's, 26 baby's die stierven aan wiegendood en 41 baby's die stierven door andere oorzaken. Het team ontdekte dat ongeveer negen van de tien baby's die stierven aan wiegendood lagere niveaus van BChE-enzymen hadden dan de baby's in de andere twee groepen.

Een expert legt uit |Hoe u uzelf kunt beschermen tegen hittegerelateerde ziekten

Waarvoor is het BChE-enzym verantwoordelijk?

Deze enzymen zijn verantwoordelijk voor het uitzenden van signalen waardoor een baby wakker wordt, haar hoofd draait of naar adem hapt, meldde de New York Times. Het maakt deel uit van het autonome systeem en regelt functies zoals bloeddruk en ademhaling.

De studie verwijst naar eerder onderzoek, waaruit bleek dat dieren die in contact komen met passief roken, vaak lagere BChE-niveaus vertonen. Het merkt op dat verschillende andere factoren en veranderingen in de eerste zes maanden van het leven van een baby ook kunnen bijdragen aan lage niveaus van deze enzymen.

“Baby's hebben een zeer krachtig mechanisme om ons te laten weten wanneer ze niet gelukkig zijn. Als een baby wordt geconfronteerd met een levensbedreigende situatie, zoals moeite met ademhalen tijdens de slaap omdat hij op zijn buik ligt, zal hij meestal wakker worden en het uitschreeuwen. Wat dit onderzoek aantoont, is dat sommige baby's niet dezelfde krachtige opwindingsreactie hebben', vertelde Dr. Harrington aan het Sydney Children's Hospitals Network.

Nieuw onderzoek |Vaccin tegen 3 encefalitisvirussen veilig en effectief bevonden

Waarom de studie met voorzichtigheid moet worden benaderd

Hoewel de bevindingen van deze studie significant zijn, zijn wetenschappers nog enige tijd verwijderd van het identificeren van de oorzaak en genezing van wiegendood.< /p>

Hoewel uit de studie is gebleken dat baby's met wiegendood lagere BChE-spiegels rapporteerden dan baby's zonder de ziekte, is niet vastgelegd hoe een “normaal” niveau van het enzym eruitziet, aldus een rapport van de New York Times.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in uw inbox te krijgen

Verder kijkt het onderzoek naar bloedmonsters die minstens een paar jaar oud zijn. Dit betekent dat ze de absolute spiegels van de enzymen in vers bloed niet konden meten.

Zelfs als blijkt dat baby's lage BChE-spiegels hebben, hebben artsen geen behandeling voor deze aandoening kunnen identificeren.< /p>