Uitgelegd: wat de Lancet Commission zegt over de impact van vervuiling op het BBP van India

0
47

Een voetganger loopt op een brug boven het autoverkeer in New Delhi, terwijl de stad is gehuld in dikke smog. (AP, bestand)

Een laatste Lancet Commission on Pollution and Health zegt dat de toename van sterfgevallen als gevolg van moderne vormen van vervuiling vooral duidelijk was in Zuid-Azië, Oost-Azië en Zuidoost-Azië. De factoren die hiervoor verantwoordelijk zijn, zijn onder meer de toenemende luchtvervuiling, de toenemende chemische vervuiling, de vergrijzende bevolking en het toenemende aantal mensen dat aan vervuiling wordt blootgesteld.

Het is opmerkelijk dat India een van de zwaarst getroffen landen blijft als het gaat om luchtvervuiling.

Lees ook |Globale vervuiling doodt 9 miljoen mensen per jaar, vindt onderzoek

Het rapport schatte ook de huidige waarde van toekomstige productie die verloren gaat wanneer een persoon voortijdig sterft als gevolg van vervuiling in zes regio's, waaronder India, China, Ethiopië, Nigeria, de VS en EU15. Het zei dat India in het jaar 2000 een output verloor gelijk aan 3,2 procent van zijn BBP als gevolg van vervuiling.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Verder merkt de studie op dat de economische verliezen als gevolg van moderne vormen van vervuiling tussen 2000 en 2019 in India, China en Nigeria zijn toegenomen als percentage van het BBP, en nu conservatief geschat worden op ongeveer 1 procent van het BBP in elk van de deze landen.

Best of Express Premium

Premium

S Somanath: 'Privéspelers in de ruimtevaartsector kunnen defensie een boost geven, fabri…Premium

Afghaanse economie aan flarden, relaties in de wacht, handel in Delhi en Kabul via D…

Premium

Uitgelegd: NAVO-uitbreiding & Rusland

Premium

Uitgelegd: waar de roepie naartoe gaat en wat de daling betekent voor de consument… Meer Premium Stories >>

In totaal sterven jaarlijks 9 miljoen mensen voortijdig door vervuiling, wat overeenkomt met één op de zes sterfgevallen wereldwijd. In feite blijft luchtvervuiling verantwoordelijk voor het veroorzaken van de meeste sterfgevallen in de wereld, met ongeveer 6,7 miljoen doden in 2019. Watervervuiling was verantwoordelijk voor ongeveer 1,4 miljoen sterfgevallen. Toch is er enige vermindering van het aantal doden als gevolg van de soorten vervuiling die verband houden met extreme armoede.

Vervuiling en de kosten ervan

De wereldwijde kosten van de luchtvervuiling door fossiele brandstoffen wordt geschat op ongeveer 8 miljard dollar per dag.

Greenpeace merkte in zijn World Air Quality Report 2021, dat in maart werd uitgebracht, New Delhi op als de meest vervuilde hoofdstad ter wereld, in termen van PM 2,5. PM 2.5, een van de belangrijkste vervuilende stoffen in Noord-Indiase steden, waaronder Delhi, veroorzaakt naar schatting meer dan 3.000.000 vroegtijdige sterfgevallen.

Best of Explained

Klik hier voor meer

Deze sterfgevallen leiden tot het verlies van 62.700.000 levensjaren, 2.700.000 bezoeken aan de spoedeisende hulp als gevolg van astma, 2.000.000 vroeggeboorten en 1.755.200.000 werkverzuim. Van deze meer dan 2 miljoen vroeggeboorten zijn er meer dan 350.000 in China en 981.000 in India.

Het rapport vermeldt dat Centraal- en Zuid-Azië in 2021 een van de slechtste luchtkwaliteiten ter wereld hadden en de thuisbasis waren van 46 van de 50 meest vervuilde steden ter wereld. Verder vindt volgens het Milieuprogramma van de Verenigde Naties 70 procent van de wereldwijde sterfgevallen door luchtkwaliteit plaats in deze regio.

In feite, behalve in Afghanistan, Bangladesh en Sri Lanka, namen de PM2,5-concentraties toe in Centraal en Zuid-Aziatische landen in 2021, die de quarantainegerelateerde verbeteringen in de luchtkwaliteit teniet deden. De wereldwijde reactie op de Covid-19-pandemie in de vorm van strenge lockdowns had geleid tot een daling van de uitstoot van broeikasgassen (BKG) en luchtvervuiling.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

Luchtvervuiling in India

Over India, zegt het Lancet-rapport dat in 93 procent van India de hoeveelheid vervuiling ruim boven de WHO-richtlijnen blijft. Het zegt dat India in 2019 het grootste geschatte aantal sterfgevallen als gevolg van vervuiling had, hoewel er enige moeite is gedaan om dit aan te pakken via het Pradhan Mantri Ujjwala Yojana-programma.

Het plan werd gelanceerd door de Narendra Modi Government in 2016 en is gericht op het beschikbaar maken van LPG-aansluitingen voor huishoudens op het platteland.

Een studie uit 2019, gepubliceerd door het Collaborative Clean Air Policy Center, merkte op dat de grootste bijdrage aan luchtvervuiling in India de verbranding van vaste brandstoffen in huishoudens.

Volgens de eerste onafhankelijke effectbeoordeling van het vlaggenschipprogramma van de regering, gepubliceerd in maart 2022, heeft een grotere penetratie en gebruik van LPG als kookbrandstof naar schatting ten minste 1,5 lakh vervuiling voorkomen. gerelateerde vroegtijdige sterfgevallen in het jaar 2019.