Uitgelegd: waarom protesteren legerkandidaten in Haryana?

0
44

Aspiranten van het leger streven naar een versoepeling van de leeftijdscriteria voor degenen die tijdens de opschorting van de rekruteringscampagne te oud zijn geworden. (Express Photo)

In de afgelopen twee weken heeft Haryana sporadische protesten gezien die er bij de regering op aandrongen om het rekruteringsproces van het leger, dat als gevolg van de pandemie is stopgezet, opnieuw op te starten. Wat willen deze demonstranten en waarom streven vele jongeren uit de staat ernaar om zich bij de strijdkrachten aan te sluiten?

Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

Waarom heeft het leger gerekruteerd proces in de wacht gezet?

Op 21 maart vertelde de minister van Defensie van de Unie, Rajnath Singh, aan de Rajya Sabha dat het rekruteringsproces in het leger twee jaar lang is opgeschort vanwege de pandemie. Minister van Defensie Ajay Bhatt onthulde in een schriftelijk antwoord in de Rajya Sabha dat van de 97 wervingsbijeenkomsten die gepland waren in 2020-21, er slechts 47 werden uitgevoerd. Van deze 47 kon het Common Entrance Exam (CEE) slechts voor 4 personen worden gehouden voordat de pandemie het proces blokkeerde. In 2021-2022 werden slechts vier van de 87 geplande rekruteringsbijeenkomsten gehouden, maar geen CEE uitgevoerd.

Wanneer escaleerden de protesten in Haryana?

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE-sleutel – 19 mei 2022: wat je nodig hebt om vandaag te lezenPremium

‘Meerderheid van de Indiërs heeft niet op BJP gestemd… Voor de eerste ti…Premium

Waarom Satyajit Ray nog steeds de redder van de Bengaalse filmindustrie is

Premium

Over verkrachting binnen het huwelijk ondermijnen regressieve opvattingen de autonomie van vrouwenMore Premium Stories >>

Protesten over de kwestie braken uit in Haryana nadat een 23-jarige aspirant van het leger door zelfmoord stierf in een Bhiwani-dorp. Hij pleegde vorige week in april zelfmoord nadat hij de leeftijdscriteria voor werving had geschonden. De protesten escaleerden op 8 mei toen jongeren en boerenleiders zich verzamelden bij 4 tolstations in de buurt van Hisar en drie uur lang vrije doorgang gaven aan voertuigen. Vervolgens gingen leger-aspiranten ook de straat op in Rohtak, Bhiwani, Jind, Panipat en Kaithal. In Rohtak werd op 17 mei een protestmars gehouden.

Wat willen de demonstranten?

Aspiranten van het leger streven naar een versoepeling van de leeftijdscriteria voor degenen die tijdens de opschorting van de rekruteringscampagne overwerkt zijn. Hun eis wordt ondersteund door lokale boerenleiders die beweren dat de meeste aspiranten nog een kans verdienen omdat ze uit families van boeren en arbeiders komen. De All India Kisan Sabha (AIKS) heeft nu gedreigd jongeren in zowel Haryana als het naburige Rajasthan te mobiliseren om zich bij de protesten aan te sluiten.

Ook in Explained |Waarom heeft de spoorwegen 72.000 posten afgeschaft

Is er culturele, historische context van deze ontwikkelingen?

De soldatentradities van Haryana, stelt luitenant-generaal DP Vats (retd), zijn de oorzaak van de rage en de wanhoop onder de jongeren hier om zich bij de strijdkrachten aan te sluiten. “Een fauji krijgt enorm veel respect in de landelijke gebieden van Haryana. Er zijn families die al 5 tot 6 generaties deel uitmaken van het leger. Deze families willen deze tradities in stand houden. Ook Britten rekruteerden in groten getale uit Haryana, Punjab, Himachal en Jammu. Er zijn 15 legerofficieren in mijn (uitgebreide) familie. Een Haryanvi wil gewoon het legeruniform dragen', zegt Vats (73), Rajya Sabha-parlementslid van de BJP uit Haryana.

De staat heeft ook verschillende Ragini's (volksliederen) over het leven in het leger en romantisering van de ontberingen waarmee soldaten worden geconfronteerd.

“Vanwege oude regimenten op basis van kaste en gebied, heeft Haryana nog steeds een significante vertegenwoordiging in de strijdkrachten”, zegt Vats. Meer recentelijk heeft ook de Ahir-gemeenschap protesten georganiseerd waarin de vorming van het Ahir-regiment wordt geëist.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

Wat nu?

Er zullen waarschijnlijk nog meer protesten plaatsvinden in de komende dagen komen. Zowel de regerende partij als de oppositie in Haryana hebben beloofd de zaak aan de orde te stellen bij de regering van de Unie.

Capt Shamsher Malik (retd), die aan het hoofd staat van de Progressive Ex-militair Federatie van India, zei: “Het is oneerlijk dat er geen rekruteringsbijeenkomsten plaatsvinden, maar dat alle andere activiteiten, inclusief verkiezingsbijeenkomsten en religieuze evenementen, zijn toegestaan. Dit is een wrede grap.”

Een legerkandidaat uit het dorp Badhawar in Hisar, Jitender Kumar, zei: “Ik bereid me voor om in het leger te gaan sinds mijn 17e. de pandemie. We zullen nu op 30 mei een protest in Hisar organiseren om te streven naar versoepeling van de leeftijd van twee jaar.”