Uitgelegd: de historische betekenis van Lumbini, de geboorteplaats van de Boeddha

0
40

Premier Narendra Modi en premier van Nepal Sher Bahadur Deuba bij de heilige Maya Devi-tempel, Lumbini. (PTI Foto)

Premier Narendra Modi en zijn Nepalese ambtgenoot Sher Bahadur Deuba hebben samen de eerste steen gelegd voor het India International Centre for Buddhist Culture and Heritage in Lumbini, Nepal, de geboorteplaats van de Boeddha, ter gelegenheid van Buddha Jayanti op maandag (16 mei).

Modi in Lumbini |Het boeddhisme geeft India een culturele ingang in Nepal – het is misschien niet genoeg om China

Lumbini Garden

tegen te gaanLumbini, gelegen over de grens van Gorakhpur in het district Rupandehi in de provincie Lumbini in Nepal, wordt verondersteld de geboorteplaats te zijn van de Shakya-prins Siddhartha Gautam, die de Boeddha werd na het bereiken van de Verlichting. Het Lumbini-complex bevat een aantal heilige plaatsen, waaronder de beroemde Mayadevi-tempel, die is gewijd aan de moeder van de Boeddha. Grenzend aan de tempel is een heilige vijver waarin Mayadevi een ritueel bad zou hebben genomen voordat ze Siddhartha baarde.

Premier Narendra Modi bezoekt Maya Devi Tempel op Boeddha Purnima, in Lumbini. (Twitter/@narendramodi via PTI)

Lumbini Garden wordt in de boeddhistische literatuur beschreven als een Pradimoksha-vana (zondevrij bos), met bosjes sal bomen, prachtige bloemen, vogels en natuurlijke landschappen. Het werd gebouwd door Anjana, koning van de Koliya-clan, voor zijn koningin Rupadevi of Rummindei, uitgesproken als “Lumindei” in de Magadhi-taal, vandaar de naam Lumbini, volgens sommige historici. (Anderen denken dat de naam later door keizer Ashoka is gegeven.)

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De Koliya waren gebonden door een huwelijksverbond met de Shakya-clan van Kapilavastu en beheerden gezamenlijk de tuin. Mayadevi, de dochter van koning Anjana, was getrouwd met de Shakya-koning Suddhodana.

Best of Express Premium

Premium

S Somanath: 'Privéspelers in de ruimtevaartsector kunnen de verdediging versterken, fabri…

Premium

Afghaanse economie aan flarden, relaties in de wacht, handel in Delhi en Kabul via D…

Premium

Delhi Confidential: Congres plant nog een mini-shivir met 120-tal leidersPremium

Uitgelegd: NAVO-uitbreiding & RuslandMeer Premium Stories >>

Volgens de boeddhistische literatuur bevond Lumbini zich op een oude handelsroute die door Kapilavastu (huidige locatie onzeker), Kushinagar (in het huidige Uttar Pradesh) en Vaishali, Pataliputra, Nalanda en Rajgriha (allemaal in het huidige Bihar ). Langs de route waren winkels, eetgelegenheden en rusthuizen voor zowel de elite als het gewone volk.

De geboorte van Siddhartha

Volgens de boeddhistische legende ging Mayadevi door een bos van sal-bomen in Lumbini op weg naar Devdaha vanuit Kapilavastu, toen ze barensweeën begon te krijgen. De baby zou uit haar oksel zijn gekomen en aangekondigd dat dit zijn laatste geboorte zou zijn en dat hij niet zou reïncarneren.

De geboorte van de Shakya-prins Siddhartha Gautam wordt gedateerd op 563 v.Chr. (480 v.Chr. volgens sommige tradities). Hij wordt verondersteld te zijn gestorven in de leeftijd van 80 in 483 voor Christus (of 400 voor Christus). In 249 v.Chr. richtte keizer Ashoka een pilaar op die de plaats markeert waar de Boeddha zou zijn geboren.

Ook in Explained |Te midden van een voorsprong in China, probeert Modi de plaats van India in het boeddhistische erfgoed van Nepal te claimen

Volgens de boeddhistische traditie bezocht de ascetische ziener Asita Kapilavastu tijdens de geboortevieringen van Siddhartha. Bij het zien van het kind kondigde Asita aan dat hij ofwel een grote koning of een grote religieuze leraar zou worden.

Verzaking

Siddhartha's vader Suddhodana wilde dat hij koning zou worden en beschermde hem tegen verdriet, ongeluk en elke ervaring van de dood. De prins groeide op in het koninklijk paleis te midden van alle wereldse comfort en luxe. Hij werd echter steeds ontevredener en zag een keer een oude man, een zieke, een lijk en een asceet, wat hem diep raakte.

Premier Narendra Modi op de plek waarvan wordt aangenomen dat het de geboorteplaats is van de Boeddha in Lumbini. (PTI)

Kort daarna, op een avond, toen Siddhartha 29 was, verliet hij het paleis, zijn vrouw en pasgeboren zoon achterlatend, en alleen vergezeld door zijn trouwe wagenmenner Channa en paard Kanthaka, om het leven van een rondtrekkende asceet te leiden. Deze gebeurtenis staat in de boeddhistische traditie bekend als de Grote Verzaking.

Verlichting

Op 35-jarige leeftijd begon Siddhartha Gautama te mediteren onder een Bodhi-boom aan de rand van de stad Gaya, gelegen in het rijk van Bimbisara, de koning van Magadha. Op de 49e dag van voortdurende meditatie zou hij de Verlichting hebben bereikt en de oorzaak van het lijden in de wereld begrijpen. Siddhartha werd de Boeddha, de Verlichte.

Lees ook |Met boeddhistisch centrum wil India de culturele banden met Nepal versterken

Bodh Gaya is tegenwoordig een van de vier grote boeddhistische bedevaarten, de andere zijn Lumbini, waar de Boeddha werd geboren, Sarnath bij Varanasi, waar hij zijn eerste preek hield, en Kushinagar, waar hij stierf (of Mahaparinirvana bereikte). De Boeddha was zeer gehecht aan Lumbini en bezocht de plaats, samen met Kapilavastu, meerdere keren tijdens zijn leven, volgens de Mahaparinibbana Sutta. Op zijn sterfbed zou hij zijn volgelingen hebben geadviseerd om Lumbini te bezoeken, samen met de andere drie heilige plaatsen.

Best of Explained

Klik hier voor meer

Historische site

Culturele afzettingen die dateren uit de 6e eeuw voor Christus zijn ontdekt in Lumbini. De Chinese monniken Faxian (Fa-Hien) en Xuanzang (Huien Tsang) bezochten de site respectievelijk in de 5e en 7e eeuw na Christus, en hun rekeningen werden in de 19e eeuw door antiquairs gebruikt in een poging om Lumbini te lokaliseren.

< iframe src="https://www.dailymotion.com/embed/video/x8au36q" width="100%" height="363">

De 3e eeuw voor Christus was een keerpunt in de geschiedenis van Lumbini en het boeddhisme. Nadat hij getuige was geweest van het bloedbad in de oorlog van Kalinga, bekeerde keizer Ashoka zich tot het boeddhisme en zette hij zich in om de verspreiding van de religie te bevorderen. Hij bezocht Lumbini en bouwde in 249 voor Christus een grote tempelachtige structuur over de geboorteplaats van Boeddha en richtte een zandstenen pilaar op met inscripties om zijn pelgrimstocht te herdenken.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

Een deel van de pilaar overleeft vandaag, met 4 meter onder de grond en 6 meter boven. Beschrijvingen van reizigers suggereren dat de oorspronkelijke pilaar enkele meters hoger was, met een omgekeerde lotushoofdstad en een afbeelding van een dier erop, volgens historici.

De inscriptie op de pilaar, in het Brahmi-schrift van de taal Pali, zegt dat Ashoka bad op de geboorteplaats van de Boeddha, en dat pelgrims zouden worden vrijgesteld van alle religieuze belastingen. In 1312 graveerde de Khasa-Malla-koning Ripu Malla de boeddhistische mantra 'Om Mani Padme Hum' en zijn naam op de pilaar. Lumbini werd echter eeuwenlang vergeten, totdat het in 1896 werd herontdekt en er opgravingen werden uitgevoerd op de locatie.