Papieren in beslag genomen van IAS-officier Pooja Singhal link hoger-ups: SG Tushar Mehta

0
43

Jharkhand mijnsecretaris Pooja Singhal arriveert bij ED kantoor. (Twitter/ANI)

Beweren dat 'belastend' materiaal is teruggevonden in het bezit van gearresteerde IAS-officier Pooja Singhal, advocaat-generaal van India Tushar Mehta, die verscheen namens het directoraat Handhaving in een rechtszaak van openbaar belang die in 2021 werd aangespannen tegen premier Hemant Soren wegens vermeend gebruik van lege vennootschappen voor het witwassen van geld, documenten in een verzegelde omslag ingediend bij de rechtbank, die, zei hij, “de betrokkenheid van hogere delen van Jharkhand onthult”.

De inzending bracht in wezen twee verzoekschriften met elkaar in verband: een over lege bedrijven en een andere over onderzoek naar de diefstal van MGNREGA-fondsen waarin Singhal was gearresteerd. Een bank van Chief Justice Ravi Ranjan en Justice Sujit Narayan Prasad beval vervolgens om de MGNREGA-onderzoeksbevelschrift van 2019 'zij aan zij' met deze zaak (shell-bedrijven) op de volgende zittingsdatum op 19 mei te plaatsen.

< p>De indiening werd gedaan op 17 mei in het Hooggerechtshof, maar het gedetailleerde bevel werd woensdag beschikbaar gesteld.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Eerder tijdens de hoorzitting op 13 mei had Mehta gezegd dat materialen verzameld tijdens ED-operaties “bepaalde verrassende onthullingen hadden gedaan in verband met het onderwerp van

Best of Express Premium

Premium

S Somanath: 'Privéspelers in de ruimtevaartsector kunnen de verdediging versterken, manufactu…

Premium

Afghaanse economie aan flarden, relaties in de wacht, Delhi en Kabul handel via D…Premium

Uitgelegd: NAVO-uitbreiding & Rusland

Premium

Uitgelegd: waar de roepie naartoe gaat en wat de val ervan betekent consumenten… Meer Premium Stories >>

deze (shell-vennootschappen) Public Interest Litigation”. Volgens de gerechtelijke documenten van 17 mei werd de verzegelde omslag door het Jharkhand High Court bekeken 'met inachtneming van het algemeen belang', maar de inhoud werd niet openbaar gemaakt.

“…de De secretaris (Mijnen) van Jharkhand is aangehouden en belastend materiaal zoals in de verzegelde omslag is teruggevonden in haar bezit. Daarom is het voor het algemeen belang en voor een eerlijk onderzoek noodzakelijk om het onderzoek over te dragen aan het Centraal Bureau voor Onderzoek', had Mehta aangevoerd.

Het pleidooi voor CBI-onderzoek door Mehta was eerder bezwaar aangetekend door Kapil Sibal, die voor de staat verscheen, en verklaarde dat aangezien er geen FIR (in de lege vennootschappen) is, onderzoeken niet kunnen worden overgedragen aan het CBI.