Ooggetuige van Azovstal vertelt over haar evacuatie uit de staalfabriek van Mariupol

0
52

Oekraïense militairen zitten in een bus nadat ze zijn geëvacueerd uit de belegerde staalfabriek in Azovstal in Mariupol, nabij een gevangenis in Olyonivka, in het gebied onder de regering van de Donetsk People' s Republiek, Oost-Oekraïne. (AP)

Lydia is onlangs gered uit de ijzer- en staalfabriek Azovstal na twee maanden van Russische bombardementen. Haar echte naam en waar ze momenteel woont, wil ze ons niet vertellen, uit angst haar ouders die nog in Mariupol zijn in gevaar te brengen.

In haar eerste dagen op een veilige plek nog steeds in Oekraïne, is ze nog steeds erg gedesoriënteerd en bang. Ze zegt dat ze een week nodig had voordat ze met iemand over haar situatie kon praten. Haar gezicht ziet er vermoeid en bleek uit, en haar ogen staan ​​vol angst – wat alleen maar minder wordt als ze begint te vertellen hoe haar evacuatiekonvooi uiteindelijk zijn bestemming heeft bereikt.

DW: Hoe deed het dat? je komt naar de staalfabriek van Azovstal, en hoe lang was je daar?

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Lydia:Ik werkte in de fabriek en ik wist dat die speciaal uitgeruste luchtaanvalbunkers had. Op 6 maart, toen de bombardementen te zwaar werden, besloten mijn man en ik om daar veiligheid te zoeken in de kelder. Ik wist dat het veilig was. Maar we dachten dat we er maar een paar dagen zouden zijn. Uiteindelijk waren we daar twee maanden.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE-sleutel – 19 mei 2022: wat je nodig hebt om vandaag te lezenPremium

‘Meerderheid van de Indiërs heeft niet op BJP gestemd… Voor de eerste ti…Premium

Waarom Satyajit Ray nog steeds de redder van de Bengaalse filmindustrie is

Premium

Over verkrachting binnen het huwelijk ondermijnen regressieve opvattingen de autonomie van vrouwenMore Premium Stories >>

Hoeveel mensen hebben daar hun toevlucht gezocht?

Dat is moeilijk te zeggen; de laatste weken nam niemand meer de moeite om te tellen. In het begin waren we met ongeveer 30, maar er kwamen en gingen altijd mensen, er kwamen nieuwe mensen bij. Op een gegeven moment dachten we dat we met ongeveer 47 waren, maar de aantallen veranderden voortdurend. Voor de evacuatie was het onmogelijk om te zeggen hoeveel mensen er waren.

Bestandsfoto van rook die opstijgt uit de Metallurgical Combine Azovstal in Mariupol tijdens beschietingen, in Mariupol, in het gebied onder de regering van de Volksrepubliek Donetsk, in het oosten van Oekraïne. (AP)

Oekraïense autoriteiten hebben gezegd dat de fabriek constant werd gebombardeerd. Was het ooit mogelijk om de bunker te verlaten?

In het begin konden we langere stukken naar buiten, maar toen de bombardementen oplaaiden gingen we alleen buiten koken bij de vuurkorf. Uiteindelijk zijn we gewoon in de bunker gebleven. Er zijn tunnels daar beneden waar we kookten. Vanaf ongeveer 20 april gingen we niet meer naar buiten. We zijn de afgelopen twee weken niet uit geweest.

Waar heb je eten gehaald?

Er waren proviand in de bunkers, daar geplaatst door de beheerders van de fabriek. Maar er was niet veel – net genoeg voor een paar dagen. De bunkers zijn gebouwd in de jaren zestig, toen niemand dacht dat mensen er lang zouden blijven. Er waren conserven, water, koekjes en vleesconserven. We hebben het zo ver mogelijk uitgerekt door er soep van te maken. In het begin brachten nieuwkomers eten, dekens en warme kleding mee. Maar niet iedereen deelde zijn eten. Sommigen aten onder hun dekens. Iedereen is anders.

Wat voor soort hulp bood het Oekraïense leger? Russische propaganda beweerde dat ze je dwongen om tegen je wil in Azovstal te blijven.

Nee, mijn man en ik vertrokken en keerden meerdere keren terug naar de bunker terwijl het nog mogelijk was. Maar toen de zware bombardementen begonnen moesten we in de bunker blijven. Soms kwamen er soldaten binnen. Ze brachten snoep mee voor de kinderen. Ze vertelden ons dat we vrij waren om naar buiten te gaan, maar tegelijkertijd waarschuwden ze ons voor de massale bombardementen.

Waren er zieke of gewonde mensen in de bunker bij jou? Kon iemand hen helpen?

Er waren geen gewonden, maar er waren wel mensen die medische hulp nodig hadden. Ik had zelf hulp nodig. Ik heb een bloedziekte en heb dagelijks injecties nodig, maar niemand kon ze voor mij krijgen. Er waren ook mensen die dagelijks insuline-injecties nodig hadden, maar die kregen ze niet. Een man had zo'n extreme pijn in zijn arm dat hij pijnstillers nodig had. Hij schreeuwde de hele nacht.

Ken je mensen die vrijwillig naar de regio Donetsk gingen? Was het voor u duidelijk waar u naartoe zou worden gebracht tijdens de evacuatie?

We wisten helemaal niets. Onze soldaten kwamen binnen en vertelden ons dat we vijf minuten hadden om onze spullen bij elkaar te krijgen en naar buiten te gaan om te worden geëvacueerd. Degenen die rugzakken gereed hadden, stonden op en vertrokken. Ik heb geen idee wie er naar Donetsk of Rusland is gebracht. Toen we buiten kwamen werden we begroet door mensen van de VN en het Rode Kruis. Ze vertelden ons dat we veilig waren en dat niemand op ons zou schieten. We konden kiezen waar we heen wilden toen we werden gefilterd.

Waar vond die filtratie precies plaats?

Ik weet het niet. Het was op een plek waar ik nog nooit eerder was geweest.

Wat gebeurde er tijdens de filtratie?

[Lange pauze, terwijl Lydia haar hoofd laat zakken en haar ogen sluit] Ik ben daar ga ik het niet over hebben.

Hoe lang was de reis van de Azovstal-fabriek naar de plaats waar je onderdak kreeg?

Ik weet het niet. Ik kan het niet eens inschatten. We verlieten de fabriek in Azovstal 's nachts en kwamen rond middernacht aan op het filtratiepunt. Daarna hebben we een lange tijd gereden.

Wie heeft je ontmoet op je bestemming? Heb je hulp gekregen?

We werden heel hartelijk ontvangen! We kregen verse kleding en nieuwe schoenen en we konden ons wassen. Mensen kwamen en brachten ons constant eten, hygiëneproducten en andere dingen. We hadden absoluut geen problemen. We werden ondergebracht in een aparte kamer waar we comfortabel konden verblijven en heerlijk konden slapen.

Heeft u nu een plek om te verblijven? Ben je van plan om verder te reizen?

Ik weet het echt niet. Ik weet nog steeds niet zeker wat er precies is gebeurd. Eerst wil ik gewoon rusten. Dat is alles.