Inga pengar för att köpa bensin, säger den lankesiska regeringen eftersom den uppmanar medborgarna att inte stå i kö för bränsle

0
57

Människor står i kö för att köpa bensin på en bensinstation, mitt i landets ekonomiska kris i Colombo, Sri Lanka. (REUTERS, fil)

Krisdrabbade Sri Lanka på onsdagen avslöjade att det inte har någon utländsk valuta för att betala för ett bensinfartyg som ligger ankrat i dess vatten under nästan två månader eftersom det vädjade till medborgarna “att inte vänta i linje” för bränsle.

Men landet har fått tillräckligt med diesellager, sa regeringen.

Sedan den 28 mars har ett fartyg med bensin varit förankrat i Sri Lankas vatten, berättade energi- och energiminister Kanchana Wijesekera för parlamentet och bekräftade att landet står inför en fråga om bensintillgänglighet, rapporterade onlineportalen newsfirst.lk.

https: //images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Vi har inga amerikanska dollar för att betala för fartyget med bensin,” sa han och tillade att ytterligare 53 miljoner USD ska betalas för samma fartyg för en tidigare leverans i januari 2022.

Best of Express Premium

Premium

S Somanath: “Privata aktörer inom rymdsektorn kan stärka försvaret , tillverkar…

Premium

Afghansk ekonomi i spillror, förbindelser på is, Delhi och Kabul handel via D…< figur>Premium

Delhi Konfidentiellt: Mini Shivir

Premium

Förklarat: NATO-expansion & RysslandFler premiumhistorier >>

Ministern sa att det berörda rederiet har vägrat att släppa fartyget förrän båda betalningarna är klara.

Wijesekera sa efter en försäkran från Sri Lankas centralbank att göra den tidigare betalningen, hade företaget gått med på att släpp det aktuella fartyget efter att den förfallna betalningen har gjorts.

Men “vi har ännu inte fått fonden för detta ändamål”, sa han och tillade att ministeriet arbetar för att släppa fartyget antingen på onsdag eller Torsdag.

Förklarat |Vilket är det 21:a konstitutionstillägget som syftar till att skära ner makten för Sri Lankas presidenter

“Det är därför vi bad folket att inte stå i kö efter bränsle. Det är inga problem med diesel. Men håll dig inte i kö för bensin. Vi har begränsade lager av bensin och försöker distribuera den i enlighet med detta för nödvändiga tjänster, särskilt ambulanser,” sa ministern.

”Vi ber om ursäkt för detta. Vi förstår att trehjulingar endast kan köra med de dagliga bränsleinköpen. Vi vädjar till allmänheten att inte stå i kö för bränsle på onsdag och torsdag,” sa han.

Ministern vädjade också till folket att sluta lagra bränsle, eftersom det inte finns något sätt att leverera bensin under de kommande två dagarna.

Wijesekera sa att det skulle ta ytterligare tre dagar från fredag ​​att slutföra distributionen av bensin till alla bensinstationer.

“Av de 67 förslag som lades fram till ministeriet om bränsleköp identifierades 39 som praktiskt användbara i Sri Lanka,” sade han och tillade att oavsett vilket förslag som läggs fram kan landet inte importera bensin utan att öppna rembursen.

En remburs, även känd som remburs eller bankers kommersiella kredit, eller åtagandebrev, är en betalningsmekanism som används i internationell handel för att tillhandahålla en ekonomisk garanti från en kreditvärdig bank till en exportör av varor.

Wijesekera sa att Sri Lanka har fått tillräckligt med diesellager.

”I tisdags delade vi ut superdiesel och autodiesel till alla bensinstationer i landet. Vi hoppas kunna säkerställa en kontinuerlig tillförsel av diesel från och med idag (onsdag) till alla 1 190 aktiva bensinstationer i landet, även om det finns 1 300 bensinstationer”, sa han till parlamentet.

För juni 2022, Sri Lanka behöver 530 miljoner USD för bränsleimport, sade ministern och noterade att även om landet får förmånen av en indisk kreditlinje behöver det över 500 miljoner USD för bränsleinköp per månad, jämfört med 150 miljoner USD för två år sedan .

“Den höga efterfrågan på bränsle och valutadepreciering” kan nämnas som huvudorsakerna till detta, sade han och avslöjade att Sri Lanka kommer att göra en betalning på över 700 miljoner USD för tidigare transporter av bränsle.

Läs även | Mahinda Rajapaksa gör sitt första framträdande i parlamentet

Tidigare denna månad förlängde Indien sin nuvarande kreditgräns med ytterligare 200 miljoner USD för att fylla på Sri Lankas snabbt utarmande bränslelager. Indien har åtagit sig över 3 miljarder USD till den skuldtyngda önationen i lån, kreditlinjer och kreditswappar sedan januari i år.

Tidigare på onsdagen berättade premiärminister Ranil Wickremesinghe för parlamentet att 160 miljoner USD har mottagits från Världsbanken och ett bidrag från ADB (Asiatiska utvecklingsbanken) förväntas också. Pengarna som mottas från Världsbanken kan dock inte användas för att köpa bränsle.

“Vi försöker se om vi kan använda en del av dem för bränsleköp,” sa han.

Sri Lanka genomgår den värsta ekonomiska krisen sedan självständigheten 1948. En förödande brist på utländska reserver har lett till långa köer för bränsle, matlagningsgas och andra nödvändigheter samtidigt som strömavbrott och skyhöga livsmedelspriser ställt till med elände på folket.

Den ekonomiska krisen utlöste också en politisk kris i Sri Lanka och ett krav på de mäktiga Rajapaksas avgång.

President Gotabaya Rajapaksa sparkade sin regering och utsåg en yngre regering som ett svar på kravet på hans avgång. En kontinuerlig protest mot hans sekretariat har nu pågått i över en månad.

Den 9 maj avgick Gotabaya Rajapaksas äldre bror Mahinda Rajapaksa som premiärminister för att ge plats åt presidenten att utse en tillfällig regering för alla politiska partier. Wickremesinghe utsågs till landets nya premiärminister på torsdagen.