Dagen etter angrep på Chidambarams arresterer CBI Karti-hjelperen Bhaskararaman

0
50

Karti Chidambaram. (Fil)

The Central Bureau of Investigation (CBI) har arrestert angivelig autorisert regnskapsfører og nærhjelper til Karti Chidambaram, S Bhaskararaman, i forbindelse med den nye saken om “bestikkelse for visa”. Kilder sa at Bhaskararaman ble arrestert sent tirsdag kveld etter timer med avhør.

«Han samarbeidet ikke med etterforskningen, så vi måtte arrestere ham. Han vil bli fremstilt for en kompetent domstol i dag, sa en CBI-offiser.

Tirsdag gjennomførte byråetlandsdekkende søk i forskjellige lokaler knyttet til tidligere unionsminister P Chidambaram og hans sønn Karti – begge Kongressens parlamentsmedlemmer – i forbindelse med en ny korrupsjonssak registrert mot sistnevnte.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png CBI-teamet ved Karti Chidambaram’s offisielle residens for å gjennomføre søk i New Delhi tirsdag 17. mai , 2022. (Ekspressfoto av Abhinav Saha)

Kilder sa at søkene ble utført på 10 steder i Chennai, Mumbai, Koppal (Karnataka), Jharsuguda (Orissa), Mansa (Punjab) og Delhi.

Beste fra Express Premium

Premium

UPSC CSE Key – 19. mai 2022: Hva du trenger å lese i dag

Premium

‘Majoriteten av indianerne har ikke stemt for BJP… For den første ti…Premium

Hvorfor Satyajit Ray fortsatt er redningsmannen for den bengalske filmindustrien

Premium

Når det gjelder voldtekt i ekteskapet, undergraver regressive forestillinger kvinners autonomiFlere premiumhistorier >>

FIR, sa kildene, er basert på påstander om at Karti tok imot en bestikkelse på 50 lakh Rs fra Vedanta Group for å lette visum for 300 kinesiske statsborgere fra et selskap som jobber i samarbeid med et Vedanta-datterselskap for et kraftprosjekt i Punjab .

Saken ble registrert på bakgrunn av en referanse sendt av Enforcement Directorate (ED) helt tilbake i 2018. CBI satte imidlertid i gang en forhåndsundersøkelse (PE) først i mars i år og registrerte en FIR 14. mai. ikke forklart årsaken til forsinkelsen i å starte en PE, selv om Chidambaram har stilt spørsmål ved tidspunktet for raidene.

Bemerkelsesverdig var det fra Bhaskararamans bærbare datamaskin at ED hadde hentet en e-post som diskuterte krav på Rs 50 lakh fra Vedanta for å lette visum for kinesiske statsborgere.

CBI FIR har stilt for retten som siktede Karti, Bhaskararaman, Talwandi Sabo Power Limited, Mansa, Vikas Makharia, en Talwandi Sabo-representant, og Bell Tools Limited, Mumbai.

The CBI-teamet ved Karti Chidambarams offisielle residens for å gjennomføre søk i New Delhi tirsdag 17. mai 2022. (Ekspressfoto av Abhinav Saha)

Selv om den ikke er stilt for anklaget, har CBI FIR sagt at bestikkelsene ble betalt etter at Bhaskararaman hadde en diskusjon med Chidambaram senior om Vedantas krav. Det har også sagt at Chidambaram satt i Vedantas styre og sønnen hans hadde mottatt økonomiske tjenester fra et Vedanta-datterselskap.

“P Chidambaram hadde sittet i styret for Vedanta Group, mens sønnen Karti P Chidambaram hadde tatt økonomisk fordel fra M/s Sterlite Optical Technologies Limited, Mumbai (et Vedanta Group Company), som hadde lånt Rs 1,5 crore i november 2003 til selskapet hans. nemlig M/s Meltraack India Limited, Chennai og rentene på dette ble frafalt i august 2004 (da P Chidambaram ble tatt i ed som finansminister, Indias regjering),» har CBI FIR sagt.

< p>I følge CBI var Talwandi Sabo, et datterselskap av Vedanta-gruppen, i ferd med å sette opp et 1980 MW termisk kraftverk på Mansa, og jobben med å etablere anlegget ble satt ut til et kinesisk selskap, M/s Shandong Electric Power Construction Corp (SEPCO) som EPC-entreprenør.

Les også |Chidambaram, Kongressens spørsmålstime for CBI-søk

Men siden prosjektet løp forsinket, prøvde Talwandi Sabo å bringe flere kinesiske fagfolk til nettstedet deres på Mansa for å unngå straffesak for forsinkelse. For dette trengte den prosjektvisum utover taket som ble pålagt av innenriksdepartementet (MHA), hevdet CBI i sin FIR.

“Det har blitt påstått at i henhold til det samme sendte nevnte representant for det Mansa-baserte private selskapet (Talwandi Sabo) et brev til MHA, der han søkte godkjenning til å gjenbruke prosjektvisumene som ble tildelt dette selskapet, som ble godkjent innen en måned og tillatelse ble gitt til selskapet,” heter det i en CBI-uttalelse.

CBI FIR sa at brevet for visumgodkjenning som ble sendt til MHA ble delt på e-post med Karti av en Vedanta-representant. “S Bhaskararaman, etter diskusjon med P Chidambaram, daværende innenriksminister, krevde en ulovlig tilfredsstillelse på Rs 50 lakh for å sikre ovennevnte godkjenning.”

Denne bestikkelsen ble til slutt betalt til Karti gjennom et Mumbai-basert selskap, har CBI hevdet.

CBI-offiserer gjennomfører et søk i kongressparlamentsmedlem Karti Chidambarams residens i Chennai, Tirsdag. (PTI)

Talwandi Sabo Power Project er et kullbasert, superkritisk termisk kraftverk som ligger i landsbyen Banawala i Punjabs Mansa-distrikt. Kraftverket drives av TSPL, et datterselskap av Vedanta.

En TSPL-talsperson reagerte på søkene: «Søkene ved Punjab-anlegget vårt har vært en del av en større CBI-etterforskning. Vi utvider fullt samarbeid til myndighetene og legger til rette for rettferdig prosess. Vi har ingen ytterligere kommentarer.»

Kilder sa at søkene ble utført i Kartis Lodhi Estate-lokaler og ved boligen og kontorene til Bhaskararaman.

Saken er basert på en referanse sendt av ED til CBI i 2018. Brevet hadde hevdet at det under etterforskningen av Chidambarams i INX Media-saken hadde snublet over bevis for at et selskap, angivelig tilknyttet Karti, ble tilbudt Rs 50 lakh av Vedanta-gruppen for å lette visum for 300 kinesiske statsborgere da P Chidambaram var Unionens innenriksminister.

ED hadde påstått at Vedanta-gruppen hadde gitt tilbudet til Bhaskararaman i 2011. ED-påstandene var basert på e-postkommunikasjon den hadde hentet fra den harde disk på Bhaskararamans bærbare datamaskin.