Dagelijkse briefing: Beveilig de claimsite van Shivling, sta namaz toe in Gyanvapi, zegt SC; groothandelsinflatie stijgt naar recordhoogte

0
48

Topnieuws op 18 mei 2022

Goedemorgen,

Het grote verhaal

De Het Hooggerechtshof heeft de districtsmagistraat van Varanasi gevraagd om het gebied te beveiligen waar een Shivling zou zijn gevonden tijdens een videografisch onderzoek van het Kashi Vishwanath-tempel-Gyanvapi-moskeecomplex zonder de rechten van moslims om toegang en bied namaz aan in de moskee. Het weigerde de procedure voor de rechtbank van Varanasi over de zaak aan te houden.

Ondertussen heeft de rechtbank van Varanasi advocaat-commissaris Ajay Kumar Mishra verwijderd, die aanvankelijk was aangesteld om toezicht te houden op het onderzoek van het complex, en verklaarde dat hij “zeer onverantwoordelijk” was geweest bij het uitvoeren van het werk. Dit kwam nadat Vishal Singh, de speciale advocaat-commissaris, een aanvraag had ingediend waarin werd beweerd dat Mishra niet meewerkte aan het onderzoek – en dat een privécameraman met hem “bytes” aan de media gaf. De rechtbank verlengde ook de deadline voor het indienen van het onderzoeksrapport met twee dagen tot 19 mei.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Alleen in de Express

In een interview met The Indian Express markeert de nieuw gekozen CII-president Sanjiv Bajaj, de voorzitter en algemeen directeur van Bajaj Finserv Ltd, inflatie als een punt van zorg en roept op tot slimme regulering door de RBI zodat de innovatie in de financiële sector niet wordt belemmerd. Hij spreekt ook over de andere uitdagingen waar de industrie voor staat.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE-sleutel – 19 mei 2022 : Wat u vandaag moet lezenPremium

Waarom Satyajit Ray nog steeds de redder van de Bengaalse filmindustrie is

Premium

Op huwelijkse voorwaarden verkrachting, regressieve opvattingen ondermijnen de autonomie van vrouwen

Premium

Inflatie stijgt, FMCG-bedrijven verhogen tarieven, verlagen verpakkingsvolume en gewichtMore Premium Verhalen >>

Vanaf de voorpagina

De inflatie op basis van de Wholesale Price Index (WPI) steeg in april naar een recordhoogte van 15,1 procent, met de stijging van de prijzen van groenten, fruit, melk, productie, brandstof en stroom, volgens overheidsgegevens. Dit is de hoogste WPI-afdruk in de serie 2011-12.

Het juridische proces dat in Varanasi in gang is gezet en de hoorzitting in Mathura, samen met de tussenkomst van het Hooggerechtshof, hebben de politieke pot opgeschud. Senior BJP-leiders, waaronder enkele ambtsdragers, vertelden The Indian Express dat “nieuwe ontwikkelingen” binnen een nieuw debat hebben geleid, dat ook een heroverweging van de Places of Worship (Special Provisions) Act 1991 zou kunnen omvatten. Een senior BJP-leider zei dat de bevinding van een Shivling in de Gyanvapi-moskee maakt “restauratie” van puja “dreigend”.

Moet lezen

Na het hernoemen van Ayodhya en Prayagraj, zou Lucknow de volgende kunnen zijn? Uttar Pradesh CM Yogi Adityanath veroorzaakte koortsachtige speculaties hierover met zijn tweet waarin hij premier Narendra Modi verwelkomde in de hoofdstad. Hij schreef: “Sheshavatar Bhagwan Laxman ki pawan nagri Lucknow mein aapka swagat aur abhinandan (Welkom in de heilige stad van Lord Laxman).” Dit kwam dagen nadat de burgemeester van de stad, Sanyukta Bhatiya, plannen onthulde van Lucknow Municipal Corporation om een ​​15 meter hoog standbeeld van Laxman langs de Gomti-rivier op te zetten.

Een jaar is verstreken sinds veiligheidstroepen het vuur openden. over protesterende stammen in Mokur in Chhattisgarh bij Silger, waarbij drie doden vielen. De outreach-initiatieven van de regering sinds de bloedige confrontatie, waaronder een verharde weg, een rantsoenwinkel, een gezondheidscentrum en een gemeenschapszaal, hebben alleen maar bijgedragen aan de sluimerende wrok onder de stammendie zeggen dat hun belangrijkste eisen, namelijk verwijdering van het kamp en compensatie, niet werden ingewilligd. “Ik heb het vertrouwen in de overheid verloren. Ik zal bij de volgende verkiezingen op geen van beide partijen stemmen,” zei Sunil Korsa, een inwoner van het dorp Silger.

Fahad Zuberi schrijft over de zaak Gyanwapi Masjid: “Na de smet over onze moderne geschiedenis, de sloop van Babri Masjid genaamd, is wat we in Varanasi zien gebeuren een andere legitimering van een schijnbaar conflict in de architectuurgeschiedenis dat, als we dat nog niet hebben geleerd, een oefening is in gewelddadig meerderheidsregime.”

Vorige week heeft het Hooggerechtshof het directoraat Handhaving opgedragen om uiterlijk op 15 juli een statusrapport in te dienen over de meer dan 50 witwaszaken die het onderzoekt in verband met de zwendel met de toewijzing van kolenblokken. De aanwijzingen kwamen in een zaak waarin de ED had gepleit dat vier officieren zouden worden afgelost omdat hun ambtstermijn bij het bureau was voltooid. Waarom heeft de rechtbank het rapport opgevraagd? Waarom is er vertraging opgetreden? Wie waren er allemaal bij de zaak betrokken? We leggen het uit

En tot slot…

Het is mei, het is Cannes en alles is in orde met de wereld. Na twee jaar Covid voelt een filmfestival op het terrein nog meer als een feest. De 75e editie van het Filmfestival van Cannes gaat vandaag van startmet zijn gebruikelijke fanfare: rodelopergala's in het Palais, sterren die over de Croisette strijken en filmpers die in de rij staan ​​voor langverwachte goodies. Dit jaar worden zes Indiase films vertoond in de Marche du Cinema, de filmmarkt die grenst aan het festival: R Madhavan's 'Rocketry The Nambi Effect', Nikhil Mahajan's 'Godavari', Achal Mishra's 'Dhuin', Shankar Shrikumar's 'Alpha Beta Gamma', Biswajeet Bora's 'Boomba Ride', Jayaraj's 'Tree Full of Parrots'.

🤫 Delhi Confidential: Verschillende congresleiders met topfuncties moeten binnenkort misschien een keer aftreden de nieuwe regels die een persoon verbieden langer dan vijf jaar een functie uit te oefenen, treden in werking. Zo zei Mukul Wasnik in een luchtigere geest dat hij vier keer zal moeten aftreden sinds hij al 23 jaar algemeen secretaris was. Natuurlijk krijgt hij een nieuwe rol. Randeep Surjewala is een algemeen secretaris die verantwoordelijk is voor Karnataka en tevens het hoofd van de communicatieafdeling. Hij zal er een moeten achterlaten.

Tot morgen,
Rahel Philipose en Sonal Gupta

Business As Usual door EP Unny