Åsiktsbevis föreslås för resor inom EU

0
52

Publicerad 20 maj 2022 kl 18.49

Utrikes. EU-regeringar bör införa åsiktsbevis för personer som är kritiska till Vladimir Putin och stöder den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj. Det förslaget lades fram av den liberale politikern och tidigare schackmästaren Garri Kasparov under ett möte med litauiska parlamentsledamöter i Vilnius på fredagen.

Gilla artikeln på Facebook

Michail Chodorkovskij

  • Liberal oligark efterlyst för mord
  • "Putin kommer falla"
  • Dömd oligark ska "ta makten" i Ryssland
  • Chodorkovskij har landat i Israel
  • Kriminell oligark har flyttat till Tyskland

Visa alla

De nya åsiktsbevisen föreslås fungera ungefär som de nuvarande vaccinpassen och ge diverse fördelar till bland annat ryska oligarker som vill spekulera i europeiska tillgångar eller resa inom EU under den pågående krisen, då många tillgångar sjunker i pris.

Förutom Kasparov stöds förslaget av Michail Chodorkovskij, som deltog på mötet via videolänk. Chodorkovskij är en högprofilerad tidigare rysk oligark som varit en av Putins huvudkritiker sedan han åkte fast för skattebrott i Ryssland i början av 2000-talet.

– Det finns en verklig chans att europeiska regeringar som är vänligt inställda till oss kommer att utfärda certifikat och relevanta myndighetsdokument till personer som ingår i vår rörelse, sade han på mötet som livesändes på Youtube.

Cerifikatet skulle kunna utfärdas till etniska ryssar som bor i EU och på så vis mildra den “oro” som vissa européer känner över att ryssar finns i deras länder, enligt Kasparov.

De båda rysk-judiska oligarkerna har nu startat något de kallar för “Ryska Antikrigskommittén” som de tycker ska få fastställa en deklaration av de åsikter som man måste bekänna sig till för att få ett europeiskt åsiktsbevis.

I det utkast till deklaration som lades fram för det litauiska parlamentets talman Viktorija Cmilyte-Nielsen på fredagen sparas det dock inte på krutet. Förutom att kräva ett ryskt tillbakadragande från Ukraina måste man ställa sig bakom krav på att ge tillbaka Krim till Ukraina och på att Putinregeringen ska bytas ut mot företrädare för oppositionen, dvs i praktiken mot Kasparov eller någon av hans allierade.

Enligt litauiska Delfi kräver duon även att EU-sanktionerna mot Ryssland ska bli kvar tills landet har kompenserat Ukraina för alla förluster under kriget. Det var på fredagskvällen dock oklart om även denna åsikt skulle vara obligatorisk för att få ett åsiktspass.