Wat is VPS? Wat een Virtual Private Server voor u kan doen

0
41
ranjith ravindran/Shutterstock.com< /figuur>

Als je een of andere serverruimte wilt hebben, hoef je niet per se een hele fysieke server te huren, er zijn genoeg andere opties beschikbaar. Een van de interessantere is het gebruik van een virtuele privéserver of VPS. Laten we eens kijken hoe deze werken en wat ze voor u kunnen doen.

Wat is een Virtual Private Server?

Een VPS is een kleine, gesimuleerde server die virtueel op een bestaande draait. Zoals elke virtuele machine, staat deze los van zijn host en werkt hij als een onafhankelijke entiteit, maar kan hij ook niet buiten zijn host bestaan.

De technologie achter VPS is vergelijkbaar met andere virtuele machines: de hostmachine voert een programma uit dat een hypervisor of VMM (virtual machine manager) wordt genoemd en dat alle kleinere virtuele machines eronder beheert, gasten genaamd. In een diagram ziet het er uiteindelijk zo uit:

Als je een computer als een taart ziet, dan is een virtuele machine een enkel onderdeel ervan. Virtuele machines zijn een zeer kosteneffectieve manier om de verwerkingskracht van grotere machines onder te verdelen en worden gebruikt in allerlei toepassingen, groot of klein.

Waarom Een VPS gebruiken?

Om te begrijpen waarom VPS bestaat, moeten we waarschijnlijk een klein stapje terug doen en eerst naar servers kijken. Een server is een computer die via een netwerk bestanden of gegevens aan andere computers levert. Servers kunnen direct toegankelijk zijn via muis of toetsenbord of kunnen een zogenaamde headless server zijn, die alleen op afstand toegankelijk is.

Advertentie

Het hele internet is , in wezen niets meer dan een enorme verzameling onderling verbonden servers. Om iets online te doen, zoals het starten van een site zoals How-To Geek of het uitvoeren van een service zoals een weer-app, moet u een programma uitvoeren of bestanden hosten op een server. Geen server, geen site.

Het punt is echter dat servers grote, krachtige machines zijn die duur zijn in aanschaf en onderhoud. Als gevolg hiervan zijn de meeste servers ofwel eigendom van grote bedrijven voor eigen gebruik – bijvoorbeeld Google en Facebook, hebben meestal hun eigen servers – of worden ze verhuurd aan kleinere bedrijven door webhostingproviders. Dit zijn bedrijven die voor dat doel servers bezitten en exploiteren.

Als iedereen die een site wilde beginnen echter een hele server zou moeten kopen of huren, zouden ze failliet zijn voordat ze ooit van de grond kwamen en zou internet een veel minder diverse plek zijn. Dit is waar virtualisatie om de hoek komt kijken: in plaats van een hele server te moeten kopen of huren voor elke site of online service, kunnen particulieren en kleine bedrijven slechts een fractie van een server huren bij een webhostingbedrijf.

De Het mooie van een VPS is dat je, om onze eerdere analogie verder uit te werken, niet alleen een deel van de computertaart krijgt, maar dat je kunt beslissen hoe groot het deel wordt. Als gevolg hiervan zijn ze een zeer flexibele oplossing voor bedrijven die online willen groeien en willen dat hun hosting meegroeit.

Bovendien zijn VPS'en ook interessant omdat ze gebruikers veel controle geven over hoe ze de middelen die ze hebben willen gebruiken – alsof ze hun eigen server hadden – en toch maar een fractie betalen van wat een volledige machine zou kosten.

VPS vs. Shared Hosting

Op het eerste gezicht lijkt VPS misschien erg veel op shared hosting, waarbij meerdere sites de bronnen van één server delen. Het belangrijkste verschil tussen de twee is virtualisatie: aangezien het virtuele machines zijn, is elke VPS een geheel eigen computer en deelt het geen bronnen zoals rekenkracht of geheugen.

Advertentie
< p>Shared hosting deelt deze bronnen echter wel, dus het is eigenlijk maar één server met veel verschillende mensen die er tegelijkertijd hun eigen site vanaf draaien. Dientengevolge, wanneer een website op dezelfde server maar die op een andere VPS draait, problemen ondervindt, hebben ze geen invloed op u. Als ze shared hosting gebruiken, zullen ze dat echter wel doen.

Het voordeel van shared hosting is echter dat het goedkoper is en veel minder moeite om in te stellen, waardoor het ideaal is voor mensen die net beginnen of mensen met minder technische knowhow. Een VPS is daarentegen een volledig gesloten systeem dat helemaal opnieuw moet worden opgezet. Als zodanig moet je een beetje weten wat je nodig hebt en hoe het zal worden gebruikt.

Wanneer u bijvoorbeeld een VPS instelt, moet u het besturingssysteem instellen waarop het zal draaien, of en hoe de CPU moet worden geoptimaliseerd, evenals het toevoegen van geheugen, opslag en tal van andere details . Elk van deze heeft invloed op hoe uw VPS zal presteren, dus u moet een idee hebben van hoe uw site zal presteren voordat u deze instelt.

Dat gezegd hebbende, als u over de vereiste vaardigheden en kennis beschikt , dan is het gebruik van een VPS een prima alternatief voor andere soorten hosting, met name shared hosting. De mogelijkheid om te bepalen hoe uw hardware presteert, kan op veel manieren zijn vruchten afwerpen, dus als u het niet erg vindt om uw handen vuil te maken, is VPS misschien de juiste keuze.

LEES VOLGENDE

  • › Waarom zie ik “FBI Surveillance Van” in Mijn wifi-lijst?
  • › Hier leest u hoe Mozilla Thunderbird een comeback maakt in 2022
  • › 4 manieren om de batterij van uw smartphone te verpesten
  • › Waarom onbeperkte mobiele data niet echt onbeperkt is
  • › ExpressVPN Review: een gebruiksvriendelijke en veilige VPN voor de meeste mensen
  • › Wat kunt u doen met de USB-poort op uw router?