Vad är VPS? Vad en virtuell privat server kan göra för dig

0
48
ranjith ravindran/Shutterstock.com< /figure>

Om du vill få serverutrymme av något slag behöver du inte nödvändigtvis hyra en hel fysisk server, det finns många andra alternativ tillgängliga. En av de mer intressanta är att använda en virtuell privat server, eller VPS. Låt oss ta en titt på hur dessa fungerar och vad de kan göra för dig.

Vad är en virtuell privat server?

En VPS är en liten, simulerad server som körs virtuellt på en befintlig. Som vilken virtuell maskin som helst är den skild från sin värd och fungerar som en oberoende enhet, men kan inte existera borta från sin värd heller.

Tekniken bakom VPS liknar andra virtuella maskiner: värddatorn kör ett program som kallas hypervisor eller VMM (virtual machine manager) som hanterar alla mindre virtuella maskiner under den, kallade gäster. I ett diagram ser det ut så här:

Om du tänker på en dator som en paj, så är en virtuell maskin en enda del av den. Virtuella maskiner är ett mycket kostnadseffektivt sätt att dela upp processorkraften hos större maskiner och används i alla möjliga applikationer, stora som små.

Varför Använd en VPS?

För att förstå varför VPS existerar bör vi antagligen ta ett litet steg tillbaka och titta på servrar först. En server är en dator som tillhandahåller filer eller data till andra datorer över ett nätverk. Servrar kan vara direkt åtkomliga—via mus eller tangentbord—eller kan vara vad som kallas en huvudlös server, som bara kan nås på distans.

Annons

Hela internet är i sitt hjärta inget annat än en enorm samling sammankopplade servrar. För att göra något online, som att starta en webbplats som How-To Geek eller köra en tjänst som en väderapp, måste du köra ett program eller vara värd för filer på en server. Ingen server, ingen webbplats.

Saken är dock att servrar är stora, kraftfulla maskiner som är dyra att köpa och underhålla. Som ett resultat av detta ägs de flesta servrar antingen av stora företag för eget bruk—Google och Facebook, till exempel, kör mestadels sina egna servrar—eller hyrs ut till mindre företag av webbhotellleverantörer. Det här är företag som äger och driver servrar för just det syftet.

Men om varje person som ville starta en webbplats var tvungen att köpa eller hyra en hel server, skulle de gå i konkurs innan de någonsin kom igång och internet skulle vara en mycket mindre mångsidig plats. Det är här virtualisering kommer in: i stället för att behöva köpa eller hyra en hel server för varje webbplats eller onlinetjänst kan privatpersoner och små företag hyra bara en bråkdel av en server från ett webbhotell.

Det fantastiska med en VPS är att för att utveckla vår tidigare analogi—du inte bara får en bit av datorkakan, du får bestämma hur stor biten ska bli. Som ett resultat är de en mycket flexibel lösning för företag som vill växa online och vill att deras värd ska växa med dem.

Utöver det är VPS:er också intressanta eftersom de ger användarna mycket kontroll över hur de vill använda de resurser de har—som om de hade sin egen server—men ändå bara betalar en bråkdel av vad en full maskin skulle kosta.

VPS vs. Shared Hosting

Vid första anblicken kan VPS verka väldigt mycket som delad hosting, där flera sajter delar resurserna på en server. Den viktigaste skillnaden mellan de två är virtualisering: eftersom de är virtuella maskiner är varje VPS en egen dator och den delar inte resurser som datorkraft eller minne.

Annons
< p>Delat värdskap delar dock dessa resurser, så det är i stort sett bara en server med många olika personer som kör sin egen sida utanför den samtidigt. Som ett resultat, när en webbplats på samma server men som körs på en annan VPS upplever problem kommer de inte att påverka dig. Men när de använder delad värd kommer de att göra det.

Fördelen med delad värd är dock att det är billigare och mycket mindre problem att installera, vilket gör det idealiskt för personer som precis har börjat eller de med mindre tekniskt kunnande. Däremot är en VPS ett helt slutet system som måste ställas in från grunden. Som sådan behöver du veta lite om vad du kommer att behöva och hur det kommer att användas.

Till exempel, när du ställer in en VPS måste du ställa in operativsystemet som den kommer att köras under, om och hur processorn behöver optimeras, samt lägga till minne, lagring och en mängd andra detaljer . Var och en av dessa kommer att ha en inverkan på hur din VPS kommer att prestera, så du måste ha en uppfattning om hur din webbplats kommer att prestera innan du konfigurerar den.

Som sagt, om du har de färdigheter och kunskaper som krävs , då är att använda en VPS ett bra alternativ till andra typer av värd, särskilt delad värd. Möjligheten att kontrollera hur din hårdvara presterar kan löna sig på många sätt, så om du inte har något emot att smutsa ner händerna kan VPS vara rätt väg att gå.

LÄS NÄSTA

  • › Vad kan du göra med USB-porten på din router?
  • › ExpressVPN Review: En lättanvänd och säker VPN för de flesta
  • › Så här gör Mozilla Thunderbird comeback 2022
  • › 5 irriterande funktioner du kan inaktivera på Samsung-telefoner
  • › Varför obegränsad mobildata faktiskt inte är obegränsad
  • › Varför ser jag “FBI Surveillance Van” i Min Wi-Fi-lista?