Vad är en DEX? Decentraliserade utbyten förklaras

0
49
Phongphan/Shutterstock.com figur>

En decentraliserad börs (DEX) har tydliga fördelar jämfört med centraliserade börser. Innan du använder en DEX för alla dina kryptovalutatransaktioner bör du dock vara medveten om begränsningarna.

DEX vs. Centralized Exchange

< p>En DEX används vanligtvis för att köpa tokens, inte mynt. Dessa tokens kan endast köpas med inhemska valutor i blockkedjor, som Ethereum. Centraliserade börser, som Coinbase eller Gemini, används vanligtvis för att köpa kryptovalutor med kontanter. Endast några av de mest populära tokens kan vara listade på centraliserade börser. Om handlare vill köpa och sälja mindre kända tokens är en DEX vägen att gå.

< strong class='relatedtext'>RELATEDCrypto Token vs Coin: Vad är skillnaden?

Till skillnad från centraliserade växlar kräver decentraliserade växlar inte användare att skicka in identifierande dokumentation. En allmän fördel med användning av kryptovaluta är grunden för anonymitet. DEX kräver ingen identifiering. Användare kan arbeta helt anonymt.

Centraliserade börser kan också ta ut höga avgifter eftersom de fungerar som ett företag för att tjäna vinst. I jämförelse tar DEX vanligtvis mycket lägre avgifter.

Annons

Tänk på: Eftersom DEX inte drivs av ett företag finns det ingen kundsupport. Se till att du är bekant med hur du använder en DEX innan du börjar handla. De kan kräva lite mer kunskap än centraliserade utbyten. Om du gör något fel eller gör ett misstag finns det ingen som kan hjälpa till.

DEX använder likviditetspooler

Typiska byten kräver att det finns en köpare för varje säljare. Tyvärr är det inte alltid så beroende på önskat pris. För att bekämpa denna ineffektivitet använder DEX:er likviditetspooler så att säljare alltid har en köpare och vice versa. Trots verksamheten bakom kulisserna görs alla transaktioner tekniskt med likviditetspoolen. Likviditetspoolen kan jämföras med valutaväxlingar som vanligtvis finns på flygplatser. En valuta sätts in i utbyte mot en annan. Istället för att förlita sig på människor använder likviditetspooler smarta kontrakt för att säkerställa att det finns tillräckliga medel och att priserna är korrekta.

RELATERAT: Vad är Ethereum och vad är smarta Kontrakt?

Ett exempel borde hjälpa. Om en användare köper Chainlink (LINK), kommer en användare att byta ut Ethereum (ETH) mot LINK genom en ETH/LINK-likviditetspool. I denna pool finns en reserv av ETH och en reserv av LINK. När användaren har deponerat ETH får de LÄNK. Smarta kontrakt som driver likviditetspoolen säkerställer sedan att transaktionen är korrekt och att reservbeloppen för varje valuta uppdateras.

Trots att det verkar komplext görs det mesta utan att användaren ens vet. Användare kan byta Ethereum eller andra mynt som Binance’s BNB mot en uppsjö av tokens med bara några få klick.

INDEEDLYxZilverlight/Shutterstock.com

DEX-detaljer< /h2>

Vanligtvis interagerar DEX endast med blockkedjan den är byggd på. Tokens som använder samma blockchain som DEX kan handlas. Så en DEX byggd på Ethereum blockchain kan bara handla Ethereum-baserade tokens. Om en DEX är byggd på Binance Smart Chain kan den bara handla tokens med BNB.

Ethereum är den mest populära blockkedjan för tokens på grund av dess unika programmerbara smarta kontrakt. Som ett resultat av denna popularitet har Ethereum-baserade DEX, Uniswap, blivit favoriserad av tokenhandlare.

En annan populär DEX är PancakeSwap. Till skillnad från Uniswap är PancakeSwap byggt på Binance Smart Chain. Vissa föredrar DEX baserade på Binance Smart Chain på grund av de lägre avgifterna.

Annons

En plånbok som Metamask integreras direkt med Uniswap eller PancakeSwap. När de är anslutna till DEX kan användare “byta” ut Ethereum eller BNB för tusentals olika tokens.

Det finns sätt att handla tokens byggda på olika blockkedjor, men det kan vara lite mer komplicerat för användarna. Dessa är kända som aggregerade DEX. Om du är intresserad av en samlad DEX, används 1Inch i stor utsträckning för att hitta användarnas bästa erbjudanden på deras tokentransaktioner.

Sista varningen

När du försöker använda en DEX för första gången, försök att använda små mängder först för att öka självförtroendet och minimera potentiella misstag. Viktigast av allt, använd tillgängliga resurser på internet för att till fullo förstå hur man arbetar med en DEX. DEX:er kan vara extremt användbara för att köpa och sälja dina favoritpoletter. De har många fördelar jämfört med centraliserade utbyten men det finns vissa tekniska detaljer som kan göra det svårt för förstagångsanvändare.

LÄS NÄSTA

  • › Varför obegränsad mobildata faktiskt inte är obegränsad
  • › Vad kan du göra med USB-porten på din router?
  • › Varför ser jag “FBI Surveillance Van” i Min Wi-Fi-lista?
  • › 5 irriterande funktioner du kan inaktivera på Samsung-telefoner
  • › ExpressVPN Review: En lättanvänd och säker VPN för de flesta
  • › Så här gör Mozilla Thunderbird comeback 2022