Uitgelegd: Welke kolenblokken onderzoeken ED, CBI en wat is hun status?

0
54

Arbeiders in een kolenmijn in Jharkhand. (Partha Paul/Express Archive)

Het Hooggerechtshof heeft vorige week het directoraat Handhaving gevraagd om uiterlijk op 15 juli een statusrapport in te dienen over de meer dan 50 witwaszaken die het onderzoekt in verband met de oplichting bij de toewijzing van kolenblokken< /sterk>. De aanwijzingen kwamen in een zaak waarin de ED had gepleit dat vier officieren zouden worden afgelost sinds hun ambtstermijn bij het bureau was voltooid.

Waarom heeft de rechtbank om een ​​rapport verzocht?

De kolenzwendelzaken staan ​​onder streng toezicht van het Hooggerechtshof, dat periodiek statusrapporten opvraagt ​​van de CBI en ED, de twee instanties die de zaken onderzoeken. Volgens de instructies van SC kunnen officieren die betrokken zijn bij de kolenblokkenzaken niet worden overgedragen zonder zijn toestemming, en daarom benaderen agentschappen het wanneer een officier moet worden afgelost.

Tijdens de laatste hoorzitting, advocaat Prashant Bhushan van de NGO Common Cause al meer dan tien jaar de kwestie aan de orde stelden van zaken die nog in behandeling waren. Ook in 2017 had de SC zijn bezorgdheid geuit over de vertraging in het onderzoek en geconstateerd dat het leek alsof het onderzoek “niet zou eindigen”.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1 .png

Best of Express Premium

Premium

Inflatie stijgt, FMCG-bedrijven verhogen tarieven, verlagen pakketvolume en gewicht

Premium

Uitgelegd: Lucknow's Laxman-verbinding en een grote moskee ingebouwd…Premium

‘Pigeon sluit ogen als kat nadert’: 1991 Lok Sabha, wanneer Um…

Premium

Hoe de iconische toneelstukken van Girish Karnad het Indiase theater opnieuw hebben gedefinieerdMeer Premium Stories >>

Waarom is er vertraging opgetreden?

Bronnen in de CBI en de ED noemden de enorme omvang van de zaak en beweerden dat de invloed van bedrijven de gerechtelijke procedures te lang heeft vertraagd .

“Je moet begrijpen dat toen de Hoge Raad in 2012 de onderzoeken aan het CBI gaf, er meer dan 300 vooronderzoeken werden gedaan. Gezien de beperkte middelen die het bureau heeft, heeft dit zelf enkele jaren geduurd. Hierna werden meer dan 55 FIR's geregistreerd. Het was een enorme opgave, aangezien records uit 1993 moesten worden onderzocht. Bureaucraten en functionarissen die toen betrokken waren, waren met pensioen en moesten worden opgespoord en onderzocht door teams die door het hele land gingen', zei een hoge CBI-functionaris.

Bronnen zeiden dat het bureau 33 agenten op de baan had gezet. “Dit was een complexe zaak omdat er veel invalshoeken bij betrokken waren. Er waren gevallen met (voormalig CBI-directeur) Ranjit Sinha's schaduw over zich, die de SC ons vroeg te onderzoeken. Daarna kwamen veel gevallen na onderzoek uit de CVC. Dan zijn er grote bedrijven bij betrokken die de beste advocaten inhuren en de procedures lopen vertraging op', zei de CBI-functionaris.

Best of Explained

Klik hier voor meer

Wie waren bij de zaken betrokken?

Sommige grote namen uit de politieke en zakelijke wereld raakten verwikkeld in de controverse over de toewijzing van kolenblokken, waaronder congrespoliticus en industrieel Naveen Jindal en Dasari Narayan Rao (nu dood), RJD's Prem Chand Gupta en BJP's Ajay Sancheti. Het CBI heeft in een later stadium zelfs voormalig premier Singh onderzocht.

Een speciale CBI-rechtbank veroordeelde in 2020 Dilip Ray, destijds minister van Staat voor Kolen van de Unie in de regering onder Atal Bihari Vajpayee van 1999-04, voor zijn vermeende betrokkenheid bij het schandaal over de toewijzing van kolenblokken. De rechtbank merkte op dat Ray “misbruik heeft gemaakt van zijn officiële positie”, aangezien zijn besluit tot “versoepeling van het beleid zonder enige logische of wettelijke basis neerkomt op grove misbruik van zijn bevoegdheden door de minister”.

Vorig jaar veroordeelde een rechtbank in Delhi de voormalige minister van Kolen, HC Gupta, tot drie jaar gevangenisstraf nadat hij hem had veroordeeld in de zaak Moira-Madhujore voor de toewijzing van kolenblokken. Voormalige bureaucraten K S Kropha en K C Samria kregen ook drie jaar gevangenisstraf in de zaak. Gupta is eerder veroordeeld in twee andere gevallen van toewijzing van kolenblokken.

Het CBI diende in december vorig jaar haar laatste aanklacht in tegen Gupta.

Ook in Explained |Waarom heeft de spoorwegen 72.000 posten afgeschaft

Wat is de status?

Ondanks de beperkingen, zeiden CBI-bronnen dat het agentschap er goed aan heeft gedaan om een ​​aanzienlijk aantal zaken tot hun logische conclusie te brengen. “In de 12 gevallen waarin het proces is afgerond, is in 10 gevallen een veroordeling uitgesproken. Er zijn ongeveer 45 aanklachten ingediend. Onze onderzoeken zijn bijna afgerond. De enige hangende zaken zijn die waarin geen vervolgingssanctie van het Centrum is ontvangen of drie-vier zaken waarbij onderzoeken in het buitenland zijn betrokken, 'zei de speciale openbare aanklager in kolenzwendelzaken voor CBI RS Cheema.

CBI-bronnen zeiden dat in ongeveer zeven gevallen een sanctie voor vervolging in behandeling is bij de regering.

Bronnen zeiden dat aangezien de ED zaken alleen registreert op basis van CBI FIR's en aanklachtformulieren, het dezelfde obstakels heeft ondervonden als het CBI en dat zijn zaken op dezelfde manier zijn vertraagd.

De ED heeft veel minder mankracht dan de CBI .

“Over nog eens zes maanden zouden de onderzoeken afgerond moeten zijn”, zei een andere CBI-functionaris.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

Totale herinnering: Waar gaan de kolenblokkenzaken over

< p>In het begin van de jaren negentig besloot de regering om kolenblokken toe te wijzen aan particuliere bedrijven die geen deel uitmaakten van het productieplan van de openbare sector Coal India Ltd en de Singareni Collieries Company Limited (SCCL). Een lijst van 143 kolenblokken werd aanvankelijk opgesteld en later opgeblazen tot 216.

In die tijd waren er geen concrete richtlijnen voor de toewijzing van steenkoolblokken, aangezien steenkoolwinning grotendeels beperkt was tot PSU's en veel geografische locaties als ongeschikt werden beschouwd voor winstgevende mijnbouw. De richtlijnen werden periodiek herzien tot 1993, 1998 en 2003.

Tussen 1993 en 2005 werden in totaal 70 kolenmijnen toegewezen. Vervolgens werden tussen 2006 en 2010 nog eens 146 blokken toegewezen, maar sommige blokken werden ook ongedaan gemaakt omdat bedrijven niet met hun werk begonnen. De uiteindelijke lijst stond op 194.

In maart 2012 onthulde een uitgelekt conceptrapport van de Comptroller and Auditor General (CAG) onregelmatigheden in de toewijzing en schatte het verlies voor de schatkist op Rs 10,76 lakh crore. Het eindrapport van de CAG, zoals ingediend in het parlement in augustus 2012, bracht het verlies echter terug tot Rs 1.8 lakh crore. Dit was nog steeds de grootste zwendel die India had gezien.

De CAG voerde aan dat de regering de autoriteit had om de kolenblokken te veilen, maar verkoos dit niet te doen, en de toewijzingen ontvingen een “meevaller”.

Mis het niet uit Explained | De voorkeur van Indianen voor zonen, en waarom Meghalaya-vrouwen meer dochters verkiezen

Terwijl de oppositie de regering van Manmohan Singh aanviel op corruptie, benaderden BJP-leiders Prakash Javadekar en Hansraj Ahir de Central Vigilance Commission (CVC) ) met klachten. De CVC verwees ze door naar het CBI, dat in de loop van de volgende paar maanden meer dan 40 FIR's registreerde.

Ondertussen meldde een rapport van de Permanente Parlementaire Commissie dat kolenblokken die tussen 1993-2008 werden verspreid op ongeoorloofde wijze werden gedaan, waardoor zelfs de NDA periode onder de scanner. Het Hooggerechtshof nam kennis van de zaak en droeg het CBI op om er rechtstreeks verslag van uit te brengen. niet de overheid. In 2014 annuleerde het de toewijzing van 214 steenkoolblokken.