Uitgelegd: India oversteeg het dodental door luchtvervuiling in 2019, zegt rapport

0
49

Over het geheel genomen was vervuiling verantwoordelijk voor naar schatting 90 lakh sterfgevallen in 2019 (gelijk aan één op de zes sterfgevallen wereldwijd), een aantal dat onveranderd is gebleven sinds de analyse van 2015.

Luchtvervuiling was verantwoordelijk voor 16,7 lakh sterfgevallen in India in 2019, of 17,8% van alle sterfgevallen in het land dat jaar. Volgens een recent rapport over vervuiling en gezondheid, gepubliceerd in The Lancet Planetary Health, is dit het grootste aantal sterfgevallen door luchtvervuiling van welk land dan ook.

Wereldwijd draagt ​​luchtvervuiling alleen al bij aan 66,7 lakh-sterfgevallen, volgens het rapport, dat een eerdere analyse uit 2015 actualiseert. In totaal was vervuiling verantwoordelijk voor naar schatting 90 lakh-sterfgevallen in 2019 (gelijk aan één op de zes sterfgevallen wereldwijd), een aantal dat is onveranderd gebleven sinds de analyse van 2015. Luchtvervuiling was verantwoordelijk voor 45 lakh sterfgevallen en gevaarlijke chemische verontreinigende stoffen voor 17 lakh, met 9 lakh sterfgevallen toe te schrijven aan loodvervuiling.

Mis het niet |Bijna 93% van India woont in gebieden waar de luchtkwaliteit slecht is onder de WHO-normen, zegt Studie

Vervuiling in India

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De meerderheid van de 16,7 lakh sterfgevallen in verband met luchtvervuiling in India – 9,8 lakh – werd veroorzaakt door PM2,5-vervuiling en nog eens 6,1 lakh door huishoudelijke luchtvervuiling. Hoewel het aantal sterfgevallen als gevolg van vervuilingsbronnen die verband houden met extreme armoede (zoals luchtvervuiling binnenshuis en watervervuiling) is afgenomen, wordt deze afname gecompenseerd door een toename van het aantal sterfgevallen als gevolg van industriële vervuiling (zoals luchtvervuiling en chemische vervuiling), aldus het rapport. .

Best of Express Premium

Premium

Inflatie stijgt, FMCG-bedrijven verhogen tarieven, verlagen pakketvolume en -gewicht

PremiumUitgelegd: Lucknow's Laxman-verbinding en een grote moskee ingebouwd…

Premium

‘Pigeon sluit ogen als kat vorderingen’: 1991 Lok Sabha, toen Um…

Premium

Hoe de iconische toneelstukken van Girish Karnad het Indiase theater opnieuw hebben gedefinieerdMeer Premium Stories >>

“De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar gezondheidsgebaseerde wereldwijde luchtkwaliteitsrichtlijnen aanzienlijk aangescherpt, waardoor de richtwaarde voor PM2,5 is verlaagd van 10 microgram per kubieke meter naar 5. Dit betekent dat er in India nauwelijks plaats is die de WHO-normen, “vertelde Dr. Sundeep Salvi, voorzitter voor chronische luchtwegaandoeningen van de Global Burden of Diseases-studie (GBD-19), aan The Indian Express. Hij was niet betrokken bij het laatste rapport in The Lancet Planetary Health.

Volgens het rapport is de luchtvervuiling het ernstigst in de Indo-Gangetic Plain. Dit gebied bevat New Delhi en veel van de meest vervuilde steden. De verbranding van biomassa in huishoudens was de grootste doodsoorzaak door luchtvervuiling in India, gevolgd door de verbranding van kolen en het verbranden van gewassen.

Het aantal doden blijft hoog ondanks de aanzienlijke inspanningen van India om luchtvervuiling door huishoudens tegen te gaan, onder meer via het Pradhan Mantri Ujjwala Yojana-programma. India heeft een nationaal programma voor schone lucht ontwikkeld en heeft in 2019 een commissie voor luchtkwaliteitsbeheer in de nationale hoofdstad opgericht. India heeft echter geen sterk gecentraliseerd administratief systeem om zijn inspanningen op het gebied van de bestrijding van luchtverontreiniging aan te sturen en bijgevolg zijn de verbeteringen in de algehele luchtkwaliteit beperkt en ongelijkmatig geweest, aldus het rapport.

Professor Kalpana Balakrishnan, decaan (onderzoek), Sri Ramachandra Institute of Higher Education and Research (beschouwd als universiteit), Chennai, en een van de auteurs van het rapport, benadrukten de noodzaak van een radicale verschuiving in de benadering van inspanningen voor vervuilingsbeheer.

“In India hebben we geïntegreerde bewakingsplatforms nodig voor gezondheids- en blootstellingsbewaking. Bewaking van bevolkingsblootstelling via biologische en milieumonitoring kan informatie verstrekken over risicotoewijzingen binnen reeds bestaande gezondheidsprogramma's om de last van de gezondheid van moeders en kinderen en van niet-overdraagbare ziekten te verminderen. Invloeden van lood, zoals aangetoond in het rapport, die van invloed zijn op het IQ van kinderen, drijven echt het punt van onomkeerbare langdurige schade voor meerdere generaties naar huis. Zonder toezicht op grote schaal is het onmogelijk om te weten wat werkte en wat niet, “vertelde ze aan The Indian Express.

Best of Explained

Klik hier voor meer

Loodvervuiling

Ook Dr. Salvi noemde de implicaties van lood vervuiling. “Elk jaar sterven er wereldwijd naar schatting 9 lakh mensen als gevolg van loodvervuiling en dit aantal is waarschijnlijk een onderschatting. Vroeger was de bron van loodvervuiling afkomstig van gelode benzine die werd vervangen door loodvrije benzine. Maar de andere bronnen van blootstelling aan lood zijn onder meer ondeugdelijke recycling van loodzuurbatterijen en e-waste zonder controle op vervuiling, specerijen die verontreinigd zijn met lood, aardewerk geglazuurd met loodzouten en lood in verf en andere consumentenproducten, “zei hij.

“Globaal gezien hebben meer dan 80 crore-kinderen (India alleen al draagt ​​bij aan 27,5 crore-kinderen) naar schatting een bloedloodconcentratie van meer dan 5 µg/dL – wat tot 2021 de concentratie voor interventie was die werd vastgesteld door de Amerikaanse centra voor ziektebestrijding en -preventie. Deze concentratie is nu teruggebracht tot 3,5 µg/dL,” zei hij.