Uitgelegd: doelstellingen voor gewasleningen en waarom coöperatieve banken actie willen tegen commerciële banken omdat ze deze niet halen

0
46

Leningen die vóór het begin van de teeltcyclus worden verstrekt, worden gewasleningen genoemd. (Bestandsfoto)

Tijdens het toespreken van de media in april had Vidyadhar Anaskar, de administrateur van de Maharashtra State Cooperative (MSC) Bank actie gezocht tegen geplande commerciële banken omdat ze zich niet aan de doelstellingen voor oogstleningen hielden.

De ervaren coöperatieve bankier heeft deze kwestie meerdere keren aan de orde gesteld, terwijl hij erop wees dat coöperatieve banken beter hebben gepresteerd dan de geplande commerciële tegenhangers bij het behalen van hun doelstellingen voor de uitbetaling van gewasleningen. We bekijken waarom de commerciële banken de doelstellingen niet hebben gehaald en welke actie er tegen hen kan worden ondernomen.

Lees ook |Uitgelegd: landbouwexport stijgt naar recordhoogte, maar import ook

Wat is een gewaslening en hoe betalen banken dit uit?

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Kredietverlening aan de landbouwsector, zoals dat aan mkmo's of huisvesting, valt onder de prioritaire sector die banken verplicht zijn te doen. Vóór het begin van de kharif-rabi-cyclus krijgen banken districtsgewijze doelstellingen om aan elke prioritaire sector leningen te verstrekken. De State Level Bankers Conference (SLBC) – een groep bankiers in de staat – lost dit op door rekening te houden met de omvang van de financiering voor individuele districten. Voor de landbouwsector verstrekken banken leningen op korte en lange termijn tegen gunstige rentetarieven. De kortlopende lening staat bekend als oogstleningen, aangezien banken deze uitlenen vóór het begin van de oogstcyclus.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE-sleutel – 18 mei 2022: wat u vandaag moet lezen

Premium

Uitgelegd: de inhoud en reikwijdte van artikel 142, ingeroepen door het Hooggerechtshof…

Premium

Van Indra's vlag en Krishna’ s banner naar saffraanvlag: Van de di…

Premium

Sanjiv Bajaj: 'Net als GST Council heb je een platform nodig om Center te sorteren -state iss… Meer Premium Stories >>

De banken lenen aan boeren tegen een werkrente van 7 procent, waarbij de staat en de centrale overheid binnen een jaar 6 procent rentesubsidie ​​verstrekken voor terugbetaling. De effectieve rentevoet is dus 1 procent. Onlangs heeft de regering van Maharashtra hiervan afgezien voor leningen voor gewassen tot Rs 3 lakh met het voorbehoud van tijdige terugbetaling. Gewaslening is een belangrijk instrument dat boeren gebruiken om hun behoefte aan kapitaal te financieren voor de aankoop van zaden, meststoffen en andere landbouwinputs.

Er zijn echter structurele verschillen in de manier waarop geplande commerciële banken en coöperatieve banken dit benaderen. Coöperatieve banken, waaronder de centrale coöperatieve banken van het district en de coöperatieve staatsbanken (in Maharashtra is dit de MSC Bank), hebben een veel beter georganiseerd systeem van leningen dan de geplande commerciële. Coöperatieve banken opereren via Primary Agricultural Cooperative Societies (PACS) op dorpsniveau – coöperatieve organisaties van individuele boeren op dorpsniveau. De PACS heeft secretarissen die 7/12 uittreksels van boeren verzamelen en de door hen benodigde financiën uitwerken. Deze geconsolideerde aanvraag wordt ingediend bij de District Central Cooperative Banks, die op hun beurt communiceren met de State Cooperative Bank. Zodra de vraag is ontvangen, lenen de Staatscoöperatieve banken aan de PAC's via de District Central Cooperative Bank. Gewoonlijk duurt het hele proces ongeveer 7-10 dagen.

Aan de andere kant gaan commerciële staatsbanken individueel met boeren om. Boeren zijn verplicht om documenten in te dienen zoals 7/12 landuittreksels, hun niet-verschuldigde certificaten van nabijgelegen banken, goedkeuring van belastingambtenaren en het nodige papierwerk af te ronden voordat leningen worden uitbetaald. Hoewel dit proces eenvoudig lijkt, klagen boeren over de 'onsympathieke' houding van deze banken tegenover hen. Velen zeggen dat leningen zonder tussenpersoon gewoon niet worden verstrekt en dat de uitbetalingstermijn kan variëren van 15 tot 30 dagen.

Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

Hoe hebben de banken het de afgelopen drie jaar gedaan op het gebied van uitbetalingen?

Uit de notulen van de SLBC-bijeenkomsten blijkt dat coöperatieve banken beter hebben gepresteerd dan hun commerciële tegenhangers wat betreft de uitbetaling van leningen.

p>

Op 31 januari 2022 hadden commerciële banken, die een streefcijfer van Rs 36.571 crore hadden, Rs-leningen uitbetaald ter waarde van 22.837 crore (62 procent). Aan de andere kant hadden coöperatieve banken, waarvan het doel Rs 20.584 crore was, Rs 15.555 crore (76 procent) uitgeleend. Coöperatieve banken zeggen dat hun kredietstructuur, die het PACS op dorpsniveau verbindt met de centrale bank, een vlottere uitbetaling mogelijk maakt.

Maharashtra heeft 3.221 landelijke filialen van Scheduled Commercial Banks, terwijl District Central Cooperative Banks 2.772 filialen heeft. Technisch gezien zou de eerste meer penetratie en bereik hebben en dus meer leningen aan boeren moeten verstrekken. Maar, zoals de statistieken laten zien, waren de coöperatieve banken het voortouw wat betreft uitbetalingen. De zaak wordt belangrijk in districten waar coöperatieve banken te zwak zijn om te financieren en de enige overgebleven optie voor boeren de commerciële zijn. Van de 31 centrale coöperatieve banken in het district hebben er 20 zich niet gehouden aan de financiële gezondheidsnormen van RBI.

Zijn de banken aansprakelijk voor maatregelen als ze de doelstelling niet halen?

< p>Anaskar heeft tijdens zijn persbijeenkomst de RBI gevraagd hiervan kennis te nemen zodat er passende maatregelen kunnen worden genomen. Het feit dat commerciële banken er consequent niet in zijn geslaagd hun doelstellingen te halen, was een pijnpunt voor zowel staatsbestuurders als leiders. Van wijkverzamelaars die overheidszaken van commerciële banken dreigen af ​​te nemen tot ministers die de kwestie openlijk signaleren, dit staat de laatste jaren in de schijnwerpers.

Tijdens de bijeenkomst van de SLBC van 17 maart 2022 werd de zaak aan de orde gesteld door meerdere functionarissen van de deelstaatregering. Anil Kawade, de commissaris-coöperatie, signaleerde de lage uitbetaling van gewassenleningen in de districten Palghar, Aurangabad, Beed, Buldhana, Jalgaon, Hingoli, Jalna, Latur, Nandurbar, Osmanabad, Palghar, Parbhani Ratnagiri, Sangli, Satara, Solapur, Thane en Wardha. De commissaris constateert verder dat er weliswaar sprake is van een groei op jaarbasis, maar dat deze in absolute zin nog laag is. Anoop Kumar, de belangrijkste secretaris van samenwerking en marketing, merkte op dat de districten Beed en Buldhana geen uitbetalingen hebben gemeld voor het huidige Rabi-seizoen en dat over het algemeen de coöperatieve banken beter hebben gepresteerd dan commerciële.

Met The Indian Express gesproken. , erkende ook Balasaheb Patil, de minister voor Samenwerking in Maharashtra, het probleem. Vorig jaar had Patil gezegd dat hij, samen met vice-premier Ajit Pawar en minister van Landbouw Dadasaheb Bhuse, deze kwestie had gesignaleerd. “We hadden de banken gewaarschuwd en hun prestaties waren daarna verbeterd”, zei hij. Dit jaar zei Patil dat ze de uitbetalingen vanaf het begin in de gaten zullen houden en dat eventuele laksheid in het proces zal worden weggenomen.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen