Uitgelegd: de aandelen van LIC worden met korting verhandeld – maar dit is waarom u niet alleen naar noteringwinsten moet kijken

0
44

Voorzitter Life Insurance Corporation (LIC) MR Kumar (R) met secretaris van het Department of Investment and Public Asset Management (DIPAM) Tuhin Kanta Pandey luidt de bel tijdens de noteringsceremonie van LIC op de Bombay Stock Uitwisseling, in Mumbai, dinsdag 17 mei 2022. (PTI Photo/Shashank Parade)

Op dinsdag (17 mei) begonnen aandelen van Life Insurance Corporation (LIC) te handelen tegen Rs 867,20 – met een korting van 8,62 procent – op de BSE tegen de uitgifteprijs van Rs 949 per aandeel, wat beleggers teleurstelde. Het aandeel handelde tegen Rs 880,50, een korting van 7,22 procent, om 14.30 uur IST, zelfs toen de volatiele aandelenmarkten een rally maakten, waarbij de Sensex bijna 1.190 punten of 2,25 procent steeg, intra-day.

LIC IPO: is het LIC-aandeel te duur?

Ondanks sombere marktsentimenten kreeg het aanbod van LIC een goede respons met beter dan verwachte inschrijvingscijfers, geleid door een sterke vraag van particuliere polishouders, particuliere beleggers en werknemers van de verzekeraar.

LIC-polishouders en particuliere beleggers die aandelen kreeg tegen een gereduceerde prijs van respectievelijk Rs 889 en Rs 904 per aandeel, zag ook een erosie in de waarde van aandelen op de eerste handelsdag.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Er is een algemene perceptie in de markt dat LIC op de beursdag wat geld op tafel had moeten leggen voor beleggers. Ze hadden op zijn minst het aandeel aan de onderkant van het IPO-bereik moeten hebben geprijsd – Rs 902 per aandeel van het IPO-bereik van Rs 902-949. Het zou enig vertrouwen hebben gegeven en het aandeel aantrekkelijk hebben gemaakt voor beleggers,” zei een analist bij een beleggingsonderneming.

Best of Express Premium

PremiumInflatie stijgt, FMCG-bedrijven verhogen tarieven, verlagen pakketvolume en -gewicht

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/05/Tile-wali-masjid.jpg?resize=450,250" />Premium

Uitgelegd: oorsprongsmythe en geschiedenis van de naam Lucknow, de 'city of L…Premium

‘Duif sluit ogen als kat nadert’: 1991 Lok Sabha, toen Um…Premium

Hoe de iconische toneelstukken van Girish Karnad het Indiase theater opnieuw hebben gedefinieerdMeer Premium Stories > >

De korting van meer dan 8 procent op de beursdag heeft beleggers teleurgesteld die op de eerste handelsdag wat premie verwachtten. Een deel van de markt blijft echter optimistisch.

“LIC is een langetermijnspeler in de verzekeringssector en beleggers moeten niet alleen naar noteringwinsten kijken. Elke mogelijkheid om LIC toe te voegen tegen een prijs die lager is dan de IPO-prijs, moet worden gebruikt om meer te investeren voor de lange termijn. Er is vandaag misschien wat detailhandelsverkopen vanwege de huidige sentimenten in de algemene markt, maar de langetermijnfundamentals van LIC blijven intact', zei Girirajan Murugan, CEO van FundsIndia.

Lees ook |Overheid haalt $ 2,7 op miljard als LIC IPO-prijzen van Rs 949 elk

Hebben zwakke wereldwijde markten invloed gehad op het aandeel?

Verschillende analisten schreven de lauwe reactie op LIC op de beursdag toe aan zwakke wereldwijde markten in de nasleep van de stijgende inflatie en een stijging van de rentetarieven door centrale banken over de hele wereld, waaronder India. “Het 8 procent lagere debuut van LIC-aandelen is eerder een commentaar op de huidige toestand van de wereldmarkten dan op het bedrijf zelf. In termen van inschrijving was de LIC IPO buitengewoon succesvol gezien het feit dat het de grootste IPO van India was,” Mohit Ralhan, Managing Partner, TIW Capital Group, zei.

Ook is de binnenlandse markt getroffen door uitverkoop door buitenlandse portfolio-investeerders (FPI's) die tot dusver nettoverkopers zijn gebleven in het boekjaar met een uitstroom van ongeveer Rs 70.000 crore. Nu de Amerikaanse Federal Reserve en de RBI de rente verder zullen verhogen om de inflatie te bedwingen, zal de markt de komende maanden waarschijnlijk te maken krijgen met verdere turbulentie. De Sensex is volatiel geweest sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari begon en de olie- en grondstoffenprijzen begonnen te stijgen.

Lees ook |Buitenlandse beleggers mijden LIC IPO vanwege marktrisico's

Moeten beleggers LIC-aandelen houden?< /h2>

Analisten zeggen dat LIC een goede langetermijninvestering is, ondanks het zwakke debuut op maandag. De noteringprijs is tegelijk met de daling van de waarderingen van de verzekeringssector gedaald, waardoor de korting van ongeveer 70 procent ten opzichte van het gemiddelde in de sector gehandhaafd blijft.

“Wij zijn van mening dat LIC een goede investeringsmogelijkheid is in de korte tot middellange termijn, gezien de sterke aanwezigheid op de markt, verbetering van de toekomstige winstgevendheid als gevolg van veranderingen in de distributienormen voor overschotten en sterke groeivooruitzichten voor de sector. LIC kan goed presteren als we een veerkrachtige markt hebben en positieve prestaties in de verzekeringssector,” zei Vinod Nair, hoofd onderzoek bij Geojit Financial Services.

De algemene opvatting is dat LIC-aandelen het goed zullen doen als de markt zich herstelt en de stabiliteit in de economie en de financiële markten terugkeert. “Zodra het stof op de markt is neergedaald als gevolg van de aanhoudende problemen in verband met de oorlog tussen Oekraïne en Rusland en de zorgen op het inflatiefront, zouden aandelen in de verzekeringssector, samen met andere neergeslagen aandelen in de bank- en NBFC-ruimte goede vaart,” zei Murugan.

Ralhan zei: “LIC is een typisch blue-chip bedrijf waarvan wordt verwacht dat het een stabiel rendement geeft over een lange periode en daarom is rendement over een dag niet relevant. Het zal naar verwachting behoorlijk aantrekkelijk blijven voor investeerders.”

Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

Wat is de positie van LIC in de verzekeringssector?< /h2>

Met activa onder beheer van meer dan Rs 40 lakh crore, is LIC de grootste financiële instelling in het land. Het is ook de grootste investeerder in aandelen- en schuldmarkten in India en heeft aanzienlijke belangen in de meeste Indiase bedrijven.

“LIC heeft een solide bedrijf, een vertrouwd merk en marktleiderschap in een onvoldoende gepenetreerde verzekering markt. In FY-21 was het marktaandeel van LIC ongeveer 75 procent voor individuele polissen en 81 procent voor groepspolissen. Het is verreweg de grootste levensverzekeringsmaatschappij,” zei Ralhan.

De verzekeringssector in India groeit jaarlijks met ongeveer 15 procent en de groei zal naar verwachting over een lange periode aanhouden, aangezien de verzekeringspenetratie in India een magere 3,2 per jaar is. cent, wat doorgaans meer dan 8 procent is voor ontwikkelde economieën en ongeveer 5 procent in China. Met zijn sterke financiële basis zal LIC naar verwachting de komende jaren een behoorlijk rendement opleveren voor polishouders en investeerders.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen