Sterfgevallen in de VS door Covid bereikten 1 miljoen, minder dan 2,5 jaar in

0
47

Mensen wachten in de rij op een Covid-19-testlocatie op Times Square in New York. (AP/Bestand)

Het dodental in de VS als gevolg van Covid-19 bereikte maandag 1 miljoen, een ooit onvoorstelbaar cijfer dat alleen maar verwijst naar de massa's dierbaren en vrienden die versteld staan ​​van verdriet en frustratie.

Het bevestigde aantal doden staat gelijk aan een aanval van 9/11 elke dag gedurende 336 dagen. Het is ongeveer gelijk aan het aantal Amerikanen dat is omgekomen in de burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog samen. Het is alsof Boston en Pittsburgh zijn weggevaagd.

“Het is moeilijk voor te stellen dat een miljoen mensen van deze aarde zijn geplukt,” zei Jennifer Nuzzo, die een nieuw pandemiecentrum leidt aan de Brown University School of Public Health in Providence, Rhode Island. “Het gebeurt nog steeds en we laten het gebeuren.” Sommige achterblijvers zeggen dat ze niet meer normaal kunnen worden.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Lees ook |Hoe de uitbraak van Covid-19 in Noord-Korea een grote gezondheidscrisis kan veroorzaken < p>Ze spelen hun dierbaren na’ voicemailberichten. Of bekijk oude video's om ze te zien dansen. Als andere mensen zeggen dat ze klaar zijn met het virus, barsten ze in stilte van woede of pijn.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE Key – 18 mei 2022: wat u vandaag moet lezenPremium

Uitgelegd: de inhoud en reikwijdte van artikel 142, ingeroepen door het Hooggerechtshof…

PremiumVan Indra's vlag en Krishna's banier tot saffraanvlag: Van de di…

Premium

Sanjiv Bajaj: 'Net als GST Council, heb een platform nodig om te sorteren Center-state iss… Meer Premium Stories >>

“‘Normaal.’ Ik haat dat woord,” zei Julie Wallace, 55, uit Elyria, Ohio, die haar man verloor aan Covid-19 in 2020. “We kunnen allemaal nooit meer normaal worden.” Drie op de vier sterfgevallen waren 65-plussers. Er stierven meer mannen dan vrouwen. Blanke mensen vormden de meeste sterfgevallen in het algemeen. Maar zwarte, Spaanse en Indiaanse mensen hebben ongeveer twee keer zoveel kans om te overlijden aan Covid-19 als hun blanke tegenhangers.

De meeste doden vielen in stedelijke gebieden, maar op het platteland — waar de oppositie tegen maskers en vaccinaties de neiging heeft hoog op te lopen — betaalde soms een hoge prijs.

Het dodental minder dan 2 1/2 jaar na de uitbraak is gebaseerd op overlijdensaktegegevens die zijn verzameld door het National Center for Health Statistics van de Centers for Disease Control and Prevention. Maar het werkelijke aantal doden door Covid-19, direct of indirect, als gevolg van de verstoring van het gezondheidszorgsysteem in het rijkste land ter wereld, wordt verondersteld veel hoger te zijn.

De VS hebben het hoogste gerapporteerde dodental door Covid-19 van alle landen, hoewel gezondheidsexperts al lang vermoeden dat het werkelijke aantal doden in plaatsen als India, Brazilië en Rusland hoger is dan de officiële cijfers.

De mijlpaal komt meer dan drie maanden nadat de VS 900.000 doden had bereikt. Het tempo is vertraagd sinds een schrijnende wintergolf, gevoed door de omicron-variant.

Lees ook |Covid-19: Het begrijpen van heterologe en homologe boosters

De VS heeft gemiddeld ongeveer 300 Covid-19-sterfgevallen per dag, vergeleken met een piek van ongeveer 3.400 per dag in januari 2021. Het aantal nieuwe gevallen neemt weer toe, met meer dan 60% in de afgelopen twee weken tot een gemiddelde van ongeveer 86.000 een dag _ nog steeds ruim onder het hoogste punt ooit van meer dan 800.000, bereikt toen de omicron-variant in de winter woedde.

De grootste klok in de Washington National Cathedral in de hoofdstad van het land luidde 1.000 keer per week geleden, een keer voor elke 1.000 doden. President Joe Biden beval donderdag de vlaggen halfstok te laten hangen en noemde elk leven “een onvervangbaar verlies”. “Als natie mogen we niet verdoofd raken door zo'n verdriet,” zei hij in een verklaring. “Om te genezen, moeten we onthouden.” Meer dan de helft van de sterfgevallen vond plaats sinds vaccins beschikbaar kwamen in december 2020. Tweederde van de Amerikanen is volledig gevaccineerd en bijna de helft van hen heeft ten minste één boosterdosis gehad. Maar de vraag naar het vaccin is gekelderd en de campagne om wapens te gebruiken wordt geplaagd door verkeerde informatie, wantrouwen en politieke polarisatie.

Volgens de CDC hebben niet-gevaccineerde mensen een 10 keer groter risico om aan Covid-19 te overlijden dan volledig gevaccineerde mensen.

“Voor mij is dat juist zo bijzonder hartverscheurend,” zei Nuzzo. Vaccins zijn veilig en verminderen de kans op ernstige ziekte aanzienlijk, zei ze. Ze “grotendeels nemen de mogelijkheid van de dood van tafel.” Angelina Proia, 36, uit New York, verloor haar vader aan Covid-19 in april 2020. Ze runt een steungroep voor rouwende families op Facebook en heeft deze verdeeld over vaccinaties. Ze heeft mensen uit de groep geschopt voor het verspreiden van verkeerde informatie.

“Ik wil geen complottheorieën horen. Ik wil geen anti-wetenschap horen,” zei Proia, die wenste dat haar vader had kunnen worden gevaccineerd.

Mis het niet |Nieuw onderzoek: de helft van de Covid-19-patiënten heeft 2 jaar later nog steeds minstens één symptoom

Sara Atkins, 42, uit Wynnewood, Pennsylvania, kanaliseert haar verdriet om te vechten voor wereldwijde vaccinatie en betere toegang tot gezondheidszorg ter ere van haar vader, Andy Rotman-Zaid, die in december 2020 aan Covid-19 stierf.

“Mijn vader gaf me marsorders om het te beëindigen en ervoor te zorgen dat het niet meer gebeurt,” Atkins zei over de pandemie. “Hij zei tegen me: ‘Politiek uit mijn dood als ik hieraan sterf.”’ Julie Wallace en haar man, Lewis Dunlap, hadden mobiele nummers één cijfer uit elkaar. Ze blijft betalen om zijn nummer te behouden. Ze roept het alleen maar om zijn stem te horen.

“Het is gewoon zo belangrijk om dat soms te horen,” ze zei. “Het geeft je een beetje geruststelling en scheurt je hart er ook uit.” Sommigen hebben troost geboden in poëzie. In Philadelphia creëerde dichter en maatschappelijk werker Trapeta Mayson een 24-uurs poëzie-hotline genaamd Healing Verse. Verkeer naar de Academy of American Poets’ De website poets.org steeg tijdens de pandemie.

Brian Sonia-Wallace, poëetlaureaat van West Hollywood, Californië, is door het land gereisd om gedichten te schrijven die hij verhuurt. Hij stelt zich een gedenkteken voor van een miljoen gedichten, geschreven door mensen die normaal gesproken geen poëzie schrijven. Ze zouden praten met degenen die rouwen en luisteren naar aanknopingspunten.

“Wat we als natie nodig hebben, is empathie,” zei Tanya Alves, 35, uit Weston, Florida, die in oktober haar 24-jarige zus verloor aan Covid-19. “Meer dan twee jaar na de pandemie, met alle gevallen en levens verloren, zouden we meer medelevend en respectvol moeten zijn als we het over Covid hebben. Duizenden gezinnen zijn voor altijd veranderd. Dit virus is niet zomaar een verkoudheid.”