Så här fixar du “Wi-Fi har inte en giltig IP-konfiguration” på Windows

0
47

Wi-Fi är en underbar sak när det fungerar korrekt. Du kan förmodligen bära runt på en enhet och ändå få tillgång till internet med hög hastighet. Men när det inte beter sig kan det vara jobbigt att fixa Wi-Fi-konfigurationsfel på Windows. Här är några saker du bör prova.

Starta om din dator och router

“Har du testat att stänga av den och tillbaka igen” är den största klichén inom teknik, och av goda skäl — Att starta om en dator löser ofta en hel radda problem. I det här fallet måste du starta om både din router och din dator.

Obs!Kombinerade router- och modemenheter är vanliga nu. De är standardhårdvaran du får från din internetleverantör (ISP) — om du inte har en dedikerad router startar du bara om den kombinerade enheten.

Placera din router (eller den kombinerade enheten) och koppla ur den i minst 30 sekunder och koppla sedan in den igen. se till att inte koppla ur några Ethernet-, fiber- eller koaxialanslutningar av misstag medan du pysslar med strömmen.

Närnäst måste du starta om datorn. Startmenyn fick en betydande kosmetisk omarbetning mellan Windows 10 och Windows 11. Följ instruktionerna för den version av Windows som du har på din PC.

Windows 10

För att starta om Windows 10, klicka på Start-knappen, klicka sedan på strömikonen till vänster och klicka sedan på “Starta om.”

Windows 11

Klicka på Start-knappen, klicka på strömikonen, klicka sedan på “Starta om.”

Återställ Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP)

DHCP bör hantera att hämta en IP-adress från din router automatiskt, men ingenting är perfekt. Försök att tvinga din dator att återta en ny IP-adress från din router. Du måste starta ett förhöjt PowerShell.

Klicka på Start-knappen, skriv “powershell” i sökfältet och klicka sedan på “Kör som administratör.”

Skriv följande två kommandon i Powershell:

ipconfig /release

ipconfig /renew

När du har kört varje kommando ser du en massa text som relaterar till olika nätverkskort. Varje dator kommer att vara olika, beroende på vilken hårdvara som finns. Kommandot ipconfig /renew kan ta 10, 20 eller till och med 30 sekunder att köra helt, så få inte panik om det bara sitter där ett tag innan du börjar se saker dyka upp i PowerShell.

Försök din anslutning igen.

Återställ TCP/IP-stacken

Transmission Control Protocol och Internet Protocol, oftast kallat TCP/IP, hanterar hur information delas upp i paket och sedan märks för leverans. Det är avgörande för de flesta moderna internettrafik, och när något blir skadat eller på annat sätt trasslat kan det orsaka anslutningsproblem.

RELATERATHur du återställer TCP/IP-stacken i Windows 10 och Windows 11

Starta PowerShell som administratör och skriv sedan följande kommando i fönstret för att återställa TCP/IP-stacken.

netsh int ip reset

Annons

Det kommer att finnas ett gäng & #8220;Återställning, OK!” rader i PowerShell-fönstret om allt gick som det ska.

Starta om din dator och kontrollera sedan om felet fortfarande uppstår.

Återställ WinSock

RELATERATHur (och varför) man utför en netsh winsock-återställning på Windows

WinSock är en annan del av Windows som gör att din dator kan kommunicera med enheter på Internet. WinSock kan vara ansvarigt för nätverksfel (inklusive Wi-Fi), och en WinSock-återställning tar bara några sekunder.

Obs:Det är möjligt att återställning av WinSock kommer att orsaka problem med vissa program som modifierar WinSock-katalogen. Om du har problem med ett program efter återställningen, men det fixar ditt Wi-Fi-fel, installerar du bara om programmet. Det borde lösa programmets problem.

Avsluta en förhöjd kommandotolk eller PowerShell, och skriv sedan netsh winsock reset i fönstret.

Du kommer att se “ Återställ WinSock-katalogen framgångsrikt.” När du har kört kommandot startar du om datorn och försöker med Wi-Fi igen.

Justera din dators nätverksinställningar och drivrutiner

Ställ in automatisk DHCP

Din dator kommer att ställas in på att automatiskt skaffa en IP-adress om du inte ändrar den manuellt någon gång. Om du får “Wi-Fi har inte en giltig IP-konfiguration” fel, manuell inställning av din IP kan vara orsaken till problemet.

Annons

Klicka på Start-knappen, skriv “visa nätverksanslutningar” i sökfältet och klicka på “Visa nätverksanslutningar.”

Du kan även navigera dit genom kontrollpanelen om du vill — Kontrollpanel > Nätverk och Internet > Nätverks- och delningscenter och klicka sedan på “Ändra adapterinställningar” i det övre vänstra hörnet.

Hitta ditt Wi-Fi nätverksadapter, högerklicka på den och tryck på “Egenskaper.”

Bläddra tills du hittar “Internet Protocol Version 4” (IPv4) och “Internet Protocol Version 6” (IPv6). Börja med att välja “Internet Protocol Version 4” och klicka sedan på “Egenskaper.”

Obs!Det är inte troligt, men om du råkar lägga märke till att “Internet Protocol Version 4” eller “Internet Protocol Version 6” är inte aktiverade (de är inte aktiverade om de inte har en bock bredvid dem) klicka på rutan och aktivera dem, klicka sedan på “OK.” Det är möjligt att det är källan till problemet.

Välj alternativet för “Erhåll en IP-adress automatiskt,” och klicka sedan på “Ok.”

Upprepa processen för “Internet Protocol Version 6.” Tänk bara på att alla IPv6-inställningar visar IPv6-adresser, så oroa dig inte om IP-adresserna ser annorlunda ut.

RELATERAT: Vad är IPv6 , och varför spelar det någon roll?

Uppdatera dina nätverksdrivrutiner

Klicka på Start-knappen, skriv “Enhetshanteraren” i sökfältet och tryck sedan på “Öppna.”

Annons

Du letar efter “nätverkskort 8221; kategori. När du har hittat den klickar du på pilen och utökar listan. Vad du ser i listan beror helt på vilken hårdvara och mjukvara du kör — om du har många saker som kräver fysiska eller virtuella nätverkskort, som en VPN, en virtuell maskin, en fysisk Ethernet-port och en Wi-Fi-adapter — du bör förvänta dig en ganska fullspäckad lista.

Wi-Fi-nätverksadaptern kommer förmodligen att heta något som liknar “Intel(R) Wi-Fi” eller “Realtek Wi-Fi,” eftersom de tillverkar de flesta trådlösa adaptrar du hittar i bärbara datorer och moderkort. Om du har installerat ett specifikt Wi-Fi-kort, som ett från TP-Link eller D-Link, leta efter det istället.

Högerklicka på adaptern och klicka på “Uppdatera drivrutiner.”

Obs: Om du får det här specifika felet finns det en god chans att du inte kan komma in på internet för att få drivrutiner i första hand. Om du kan, koppla in via en Ethernet-kabel.

Välj “Sök automatiskt efter förare” och låt den söka.

Om det rekommenderar att du installerar drivrutiner, gör det och startar sedan om datorn.

Om du inte kan komma in på internet för att leta efter drivrutiner, eller om de drivrutiner som Windows hämtade automatiskt inte gjorde det’ hjälp, bör du ladda ner och installera drivrutinerna från tillverkaren.

Du kan hitta tillverkarens drivrutiner på tillverkarens webbplats. Var försiktig när du söker efter drivrutiner, det finns massor av webbplatser som lovar att installera alla dina drivrutiner och optimera din dator åt dig — i bästa fall är de laddade med massor av gratisprogram för skräp som du förmodligen inte vill ha och definitivt inte behöver.

Annons

Om du har en Intel trådlöst kort, Intel tillhandahåller ett verktyg för att automatiskt identifiera rätt drivrutiner för ditt system.

Återställ din router till fabriksinställningar

Det är förmodligen inte din router som är orsaken till problemet, så gör inte detta förrän du har uttömt alla andra alternativ som är tillgängliga för dig. Att konfigurera alla dina nätverksinställningar är inte riktigt roligt, så det är bäst att undvika det om möjligt.

RELATERAT: Nybörjarnörd: Hur man konfigurerar din router< /strong>

Om du inte har några alternativ kan du dock prova det. Leta reda på din router eller din kombinerade enhet och tryck på den försänkta knappen i minst 10 sekunder. Du kan behöva ett gem eller annat smalt föremål för att trycka ned knappen.

Alexander Gordeyev/Shutterstock.com

Om det inte fungerade, du&#8217 Jag måste börja pröva mer osannolika lösningar. Om du kör antivirusprogram och en brandvägg — oavsett om det är ett antivirus från tredje part eller Microsoft Defender — försök inaktivera dem. Efter det, gå ner i listan och se om någon av dessa lösningar hjälper.

RELATERAT: Så åtgärdar du när Wi-Fi inte ansluter

LÄS NÄSTA

  • › ExpressVPN Review: En lättanvänd och säker VPN för de flesta
  • › 4 sätt att förstöra din smartphones batteri
  • › Så här gör Mozilla Thunderbird comeback 2022
  • › Vad kan du göra med USB-porten på din router?
  • › Varför ser jag “FBI Surveillance Van” i Min Wi-Fi-lista?
  • › Varför obegränsad mobildata faktiskt inte är obegränsad