Omkoping voor visumzaak: CBI boekt Karti, doorzoekt panden gekoppeld aan Chidambaram

0
53

CBI-team betreedt op dinsdag 17 mei 2022 de officiële residentie van Karti Chidambaram in New Delhi. (Express foto door Abhinav Saha)

The Central Bureau of Investigation (CBI ) heeft dinsdag landelijke invallen gedaan in verschillende panden die verband houden met de voormalige minister van Financiën van de Unie en minister van Binnenlandse Zaken P Chidambaram en zoon Karti in verband met een nieuwe corruptiezaak die tegen laatstgenoemde was aangespannen. Bronnen van het Agentschap zeiden dat er invallen werden gedaan op 10 locaties in Chennai, Mumbai, Koppal in Karnataka, Jharsuguda in Odisha, Mansa in Punjab en Delhi.

Het nieuwe eerste informatierapport (FIR), zeiden bronnen, is gebaseerd op beschuldigingen dat Karti naar verluidt een steekpenning van Rs 50 lakh heeft aangenomen die naar een rekening van een van zijn bedrijven was gestuurd om visa te vergemakkelijken voor 300 Chinese staatsburgers die met een Chinees bedrijf werken.

Lees ook |CBI vond niets tijdens het zoeken, timing interessant: P Chidambaram

De CBI FIR heeft Karti, zijn vermeende medewerker S Bhaskararaman, Talwandi Sabo Power Limited, Mansa, Vikas Makharia, een vertegenwoordiger van Talwandi en Bell Tools aangeklaagd Limited, Mumbai als beschuldigd.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Volgens het CBI was Talwandi Sabo, een dochteronderneming van de Vedanta-groep, bezig met de oprichting van een thermische energiecentrale van 1980 MW in Mansa en had deze uitbesteed aan een Chinees bedrijf. Het project liep echter achter op schema. Om strafrechtelijke maatregelen voor de vertraging te voorkomen, wilde Talwandi Sabo meer Chinese professionals naar hun locatie in Mansa halen en had ze projectvisa nodig die het door het Ministerie van Binnenlandse Zaken (MHA) opgelegde plafond overschreed, beweerde het CBI in haar FIR.

Best of Express Premium

Premium

AG Perarivalan schrijft: Mijn hoop was mijn moeder… het levensreddende plan…Premium

Waarom was Deepika Padukone gekleed in sofabekleding in Cannes?

Premium

UPSC CSE-sleutel – 18 mei 2022: wat u vandaag moet lezen Premium

Uitgelegd: de inhoud en reikwijdte van artikel 142, ingeroepen door het Hooggerechtshof… Meer Premium Stories >>

“Er werd beweerd dat de genoemde vertegenwoordiger van het in Mansa gevestigde privébedrijf (Talwandi Sabo) een brief heeft ingediend bij MHA om goedkeuring te vragen voor het hergebruik van de aan dit bedrijf toegewezen projectvisa, die binnen een maand werd goedgekeurd. en toestemming is verleend aan het bedrijf. Een steekpenning van Rs 50 lakh werd naar verluidt geëist door genoemde privépersoon gevestigd in Chennai via zijn naaste medewerker/frontman, die werd betaald door genoemd in Mansa gevestigde privébedrijf”, aldus de CBI-verklaring.

Vanmorgen heeft een CBI-team mijn woning in Chennai en mijn officiële woning in Delhi doorzocht. Het team liet me een FIR zien waarin ik niet als verdachte genoemd word.

Het zoekteam heeft niets gevonden en niets in beslag genomen.

Ik mag erop wijzen dat de timing van de huiszoeking is interessant.

— P. Chidambaram (@PChidambaram_IN) 17 mei 2022

Het Talwandi Sabo Power Project is een op kolen gebaseerde, superkritische thermische energiecentrale in het dorp Banawala in het Mansa-district van Punjab. De energiecentrale wordt beheerd door TSPL, een dochteronderneming van Vedanta.

Een TSPL-woordvoerder zei: “De huiszoekingen in onze vestiging in Punjab maakten deel uit van een groter CBI-onderzoek. We verlenen volledige medewerking aan de autoriteiten en vergemakkelijken het eerlijke proces. We hebben verder geen opmerkingen.”

Bronnen zeiden dat de invallen werden uitgevoerd in Karti's Lodhi Estate en in de woning en kantoren van Bhaskararaman, zijn vermeende registeraccountant.

De zaak is gebaseerd op een verwijzing die in 2018 door het Directoraat Handhaving (ED) naar het CBI is gestuurd. In de brief werd beweerd dat het tijdens het onderzoek tegen de Chidambarams in de INX Media-zaak op bewijs was gestuit dat een bedrijf, naar verluidt geassocieerd met Karti, kreeg Rs 50 lakh aangeboden door de Vedanta-groep om visa voor 300 Chinese staatsburgers te vergemakkelijken toen Chidambaram de minister van Binnenlandse Zaken was.

De ED had gezegd dat de Vedanta Group het aanbod aan Bhaskararaman in 2011 had gedaan. De beweringen van ED waren gebaseerd op bepaalde e-mailcommunicatie die het had opgehaald van de harde schijf van de laptop van Bhaskararaman.

In de INX Media-zaak hebben het CBI en de ED beweerd dat Karti invloed uitoefende op bepaalde functionarissen van de Foreign Investment Promotion Board (FIPB) en het departement om ongepaste gunsten te verlenen aan mediabedrijf INX Media, waardoor het FDI meer dan was toegestaan. goedgekeurd door het ministerie van Financiën en stelde hen ook in staat een downstream-investering te doen in INX News.

De agentschappen hebben beweerd dat ASCPL op 15 juli 2008 een betaling van Rs 10 lakh heeft ontvangen van INX Media. De ED heeft ook beweerd vier facturen te hebben gevonden, gedateerd september 2008, opgemaakt door ASCPL, haar dochteronderneming in Singapore en twee andere bedrijven voor US $ 700.000 .

Onder verwijzing naar de verklaring van de toenmalige INX Media-directeur Indrani Mukerjea, beweerden de agentschappen dat Karti $ 1 miljoen had geëist voor de deal.

In 2018 diende het CBI een aanklacht in tegen de Chidambarams in de Aircel-Maxis-zaak. Het bureau beweerde dat toen de buitenlandse investering in Aircel door de Maleisische telecomgigant Maxis op 13 maart 2006 door het ministerie van Financiën werd goedgekeurd, Aircel een betaling van Rs 26 lakh aan ASCPL had gedaan.

Het CBI beweerde dat dat Chess Management Services Holding Ltd, een bedrijf waarin Karti promotor en directeur is, ook Rs 87 lakh ontving in verschillende termijnen van een geassocieerd bedrijf van Maxis.

Er wordt beweerd dat FIPB-goedkeuring in de Aircel-Maxis De FDI-zaak werd in maart 2006 toegekend door Chidambaram, hoewel hij bevoegd was om goedkeuring te verlenen aan projectvoorstellen tot een maximum van Rs 600 crore. Verder was de goedkeuring van de kabinetscommissie voor economische zaken (CCEA) vereist.