Nordkorea mobiliserar armén, ökar spårningen mitt i Covid-19-vågen

0
51

Folk tittar på en TV-skärm som visar ett nyhetsrapport om covid-19-utbrottet i Nordkorea, på en tågstation i Seoul, Sydkorea, lördagen den 14 maj 2022. Nordkorea på lördagen rapporterade 21 nya dödsfall och 174 440 fler personer med febersymptom när landet kämpar för att bromsa spridningen av covid-19 över sin ovaccinerade befolkning. (AP Photo/Ahn Young-joon)

Nordkorea har mobiliserat sin militär för att distribuera covid-mediciner och utplacerat mer än 10 000 hälsoarbetare för att hjälpa till att spåra potentiella patienter, när de bekämpar en svepande coronavirus-våg, sade statliga medier KCNA på tisdagen.

Det isolerade landet är brottas med sitt första erkända covid-19-utbrott, som det bekräftade förra veckan, vilket väcker oro över en större kris på grund av brist på vaccin och adekvat medicinsk infrastruktur.

Det statliga huvudkontoret för förebyggande av epidemier rapporterade 269 510 fler personer med febersymptom, vilket ger det totala antalet till 1,48 miljoner, medan dödssiffran ökade med sex till 56 från och med måndagskvällen, sa KCNA. Det stod inte hur många som hade testat positivt för covid-19.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Landet har inte påbörjat massvaccinationer och har begränsade testmöjligheter, vilket ger upphov till oro för att det kan vara svårt att bedöma hur brett och snabbt sjukdomen sprider sig och verifiera antalet bekräftade fall och dödsfall.

Best of Express Premium

Premium

Inflationen ökar, FMCG-företagen höjer priserna, minskar förpackningsvolymen och vikten Premium

Förklarat: Ursprungsmyten och historien om namnet Lucknow, 'staden L…

Premium

‘Pigeon blundar när katten går framåt’: 1991 Lok Sabha, när Um …

Premium

A G Perarivalan skriver: Mitt hopp var min mamma' 8230; den livräddande planen…Fler premiumhistorier >>

“Siffrorna är helt enkelt opålitliga, men det stora antalet personer som har feber är oroande,” sa Lee Jae-gap, professor i infektionssjukdomar vid Hallym University School of Medicine.

Han sa att antalet döda skulle stiga med tiden, men att Pyongyang kan frestas att hålla de offentligt tillgängliga siffrorna låga för att undvika en politisk kris.

“Jag tror inte att Norden Den koreanska regimen har råd att släppa alla stigande dödssiffror, vilket skulle förvärra allmänhetens känslor.”

Att mäta covid-dödsfall utanför Nordkorea skulle kräva att siffror för överdödlighet jämförs långt efter att vågen har lagt sig, men norra gör inga årliga folkräkningsstudier, säger Eom Joong-sik, professor i infektionssjukdomar vid Gachon University Gil Medical Center i Sydkorea .

KCNA rapporterade förbättrade viruskontrollinsatser. Det stod “en mäktig kraft” av arméns läkarkår utplacerades omedelbart för att förbättra tillgången på läkemedel i huvudstaden Pyongyang, epidemins centrum, efter order från ledaren Kim Jong Un.

Telaget’ s uppdrag var att “desarmera folkhälsokrisen” i Pyongyang, stod det.

Några seniora medlemmar av de styrande arbetarna’ Partiets mäktiga politbyrå besökte apotek och läkemedelsförvaltningskontor för att kontrollera utbud och efterfrågan, sa KCNA i ett annat utskick, efter att Kim kritiserat ineffektiv distribution av droger.

“De efterlyste inrättandet av en mer strikt ordning på att hålla och hantera medicinska förnödenheter, upprätthålla principen om att prioritera efterfrågan och bekvämligheten för människorna i utbudet,” sa KCNA.

Spårningsinsatserna intensifierades också, med cirka 11 000 hälsotjänstemän, lärare och läkarstudenter som gick med i en “intensiv läkarundersökning av alla invånare” över hela landet för att lokalisera och behandla personer med feber.

Ändå upprätthåller olika sektorer av den nationella ekonomin produktion och konstruktion, samtidigt som de vidtar grundliga antivirusåtgärder, tillade KCNA. Kim hade beordrat att begränsad aktivitet skulle tillåtas i varje stad och län.

‘VÄNTA UTAN TRYCK’

Världshälsoorganisationen (WHO) har varnat för att viruset kan spridas snabbt i Nordkorea, som inte hade något vaccinationsprogram och tackade nej till internationell hjälp.

Många av de mediciner som distribueras där är smärtstillande och febernedsättande medel som ibuprofen , och amoxicillin och andra antibiotika – som inte bekämpar virus men ibland ordineras för sekundära bakterieinfektioner. Huskurer som att gurgla saltvatten har också uppmuntrats.

Sydkorea erbjöd samtal på arbetsnivå på måndagen för att skicka medicinska förnödenheter, inklusive vacciner, masker och testkit, samt tekniskt samarbete, men sa att norden inte hade erkänt dess budskap.

En tjänsteman vid Seoul' 8217;s Unification Ministry, som hanterar gränsöverskridande angelägenheter, sa på tisdagen att det ännu inte hade kommit något svar från norr men att kontoret planerar att “vänta utan att trycka på ett svar.”

U.S.A. utrikesdepartementet sa att de var oroade över utbrottets potentiella inverkan på nordkoreaner och stöder vaccinhjälp till landet.

“Vi stöder och uppmuntrar starkt ansträngningar från amerikanska och internationella hjälp- och hälsoorganisationer för att försöka förhindra och begränsa spridningen av COVID-19 … och att tillhandahålla andra former av humanitärt bistånd till utsatta grupper i landet,” sa en talesperson.

Talespersonen bekräftade att USA:s sändebud för Nordkorea, Sung Kim, hade ett telefonsamtal med Sydkoreas nya kärnkraftsförhandlare, Kim Gunn, utan att gå vidare.