McDonald's vil selge sin russiske virksomhet, avslutter etter 30 år

0
55

Hundrevis av sovjetiske gjester står i kø utenfor den første McDonald's-restauranten i Moskva, Russland 31. januar 1990. (Reuters)

Mer enn tre tiår etter at den ble den første amerikanske gatekjøkkenrestauranten for å åpne i Sovjetunionen, sa McDonald's mandag at de har startet prosessen med å selge virksomheten sin i Russland, et annet symbol på landets økende isolasjon over krigen i Ukraina.

Selskapet, som har 850 restauranter i Russland som sysselsetter 62 000 mennesker, pekte på den humanitære krisen forårsaket av krigen, og sa at det å holde på virksomheten i Russland «ikke lenger er holdbart, og det er heller ikke i samsvar med McDonalds verdier.»

Forklart |Hvilke merker har suspendert virksomheten i Russland?

Den Chicago-baserte hurtigmatgiganten sa tidlig i mars at den midlertidig stenger butikkene i Russland, men at de vil fortsette å betale sine ansatte. Uten å nevne en potensiell russisk kjøper, sa McDonald's mandag at de ville søke en til å ansette sine arbeidere og betale dem til salget avsluttes.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Administrerende direktør Chris Kempczinski sa “dedikasjonen og lojaliteten til McDonald's” blant ansatte og hundrevis av russiske leverandører gjorde det til en vanskelig beslutning å forlate.

Beste av Express Premium

Premium

A G Perarivalan skriver: Mitt håp var min mor… den livreddende planen…

Premium

Hvorfor ble Deepika Padukone kledd i sofatrekk i Cannes?

Premium

UPSC CSE Key – 18. mai 2022: Hva du trenger å lese i dag

Premium

Forklart: Innholdet og omfanget av artikkel 142, påberopt av Supreme Court…Flere premiumhistorier >>

“Men vi har en forpliktelse til vårt globale fellesskap og må være standhaftige i våre verdier,” sa Kempczinski i en uttalelse, “og vår forpliktelse til våre verdier betyr at vi ikke lenger kan holde buene skinnende der.”

Når det prøver å selge restaurantene sine, sa McDonald's at de planlegger å begynne å fjerne gylne buer og andre symboler og skilt med selskapets navn. Den sa at den vil beholde sine varemerker i Russland.

Vestlige selskaper har kjempet for å komme seg ut av Russland, og tåle truffet på bunnlinjen fra å sette på pause eller stenge operasjoner i møte med sanksjoner. Andre har oppholdt seg i Russland i det minste delvis, med noen mot tilbakeslag.

Les |Bør teknologien bli eller reise i Russland?

Den franske bilprodusenten Renault sa mandag at de ville selge sin majoritetsandel i det russiske bilselskapet Avtovaz og en fabrikk i Moskva til staten – den første store nasjonaliseringen av en utenlandsk virksomhet siden krigen startet.

For McDonald's åpnet den første restauranten i Russland midt i Moskva for mer enn tre tiår siden, kort tid etter Berlinmurens fall. Det var et kraftig symbol på lettelsen av spenningen i den kalde krigen mellom USA og Sovjetunionen, som ville kollapse i 1991.

Nå viser selskapets exit seg symbolsk for en ny æra, sier analytikere.< /p>

“Avgangen representerer en ny isolasjonisme i Russland, som nå må se innover for investering og utvikling av forbrukermerke,” sa Neil Saunders, administrerende direktør i GlobalData, et selskapsanalyseselskap.

Han sa at McDonald's eier de fleste restaurantene sine i Russland, men fordi de ikke vil lisensiere merkevaren, vil salgsprisen sannsynligvis ikke være i nærheten av verdien av virksomheten før invasjonen. Russland og Ukraina sto til sammen for rundt 9 % av McDonald's-inntektene og 3 % av driftsinntektene før krigen, sa Saunders.

McDonald's sa at de forventer å få en kostnad mot inntektene på mellom 1,2 og 1,4 milliarder dollar over forlater Russland.

Restaurantene i Ukraina er stengt, men selskapet sa at det fortsetter å betale full lønn for sine ansatte der.

McDonald's har mer enn 39 000 lokasjoner fordelt på mer enn 100 land. De fleste eies av franchisetakere — bare rundt 5 % eies og drives av selskapet.

McDonald's sa at det å forlate Russland ikke vil endre prognosen om å legge til 1300 netto restauranter i år, noe som vil bidra med rundt 1,5 % til salgsvekst i hele selskapet.

I forrige måned rapporterte McDonald's at de tjente 1,1 milliarder dollar i første kvartal, ned fra mer enn 1,5 milliarder dollar året før. Inntektene var nesten 5,7 milliarder dollar.