McDonald's säljer sin ryska verksamhet, avslutar efter 30 år

0
65

Hundratals sovjetiska kunder köar utanför den första McDonald's-restaurangen i Moskva, Ryssland 31 januari 1990. (Reuters)

Mer än tre decennier efter att den blev den första amerikanska snabbmatsrestaurangen att öppna i Sovjetunionen, sade McDonald's på måndagen att de har påbörjat processen att sälja sin verksamhet i Ryssland, en annan symbol för landets ökande isolering över kriget i Ukraina.

Företaget, som har 850 restauranger i Ryssland som sysselsätter 62 000 personer, pekade på den humanitära krisen som orsakats av kriget och sa att att hålla fast vid sin verksamhet i Ryssland “är inte längre hållbart, och det är inte heller förenligt med McDonalds värderingar.”

Förklarat |Vilka varumärken har avbrutit verksamheten i Ryssland?

Den Chicago-baserade snabbmatsjätten sa i början av mars att de tillfälligt stänger sina butiker i Ryssland men kommer att fortsätta att betala sina anställda. Utan att nämna en tänkbar rysk köpare sa McDonald's i måndags att man skulle söka en som kan anställa sina arbetare och betala dem tills försäljningen avslutas.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

VD Chris Kempczinski sa att anställdas och hundratals ryska leverantörers “hängivenhet och lojalitet till McDonald's” gjorde det till ett svårt beslut att lämna.

Best of Express Premium

Premium

A G Perarivalan skriver: Mitt hopp var min mamma… den livräddande planen…

Premium

Varför var Deepika Padukone klädd i soffklädsel i Cannes?

Premium

UPSC CSE Key – 18 maj 2022: Vad du behöver läsa idag

Premium

Förklarat: Innehållet och omfattningen av artikel 142, åberopat av Supreme Court…Fler premiumhistorier >>

“Men vi har ett engagemang för vårt globala samhälle och måste förbli orubbliga i våra värderingar,” sa Kempczinski i ett uttalande, “och vårt engagemang för våra värderingar innebär att vi inte längre kan hålla valvarna skinande där.”

När de försöker sälja sina restauranger sa McDonald's att de planerar att börja ta bort gyllene bågar och andra symboler och skyltar med företagets namn. Den sa att den kommer att behålla sina varumärken i Ryssland.

Västerländska företag har brottats med att frigöra sig från Ryssland och uthärda träffen till sina slutresultat från att pausa eller stänga verksamheten inför sanktioner. Andra har stannat i Ryssland åtminstone delvis, med några som står inför bakslag.

Läs |Bör tekniken stanna eller åka i Ryssland?

Franska biltillverkaren Renault sa i måndags att de skulle sälja sin majoritetsandel i det ryska bilföretaget Avtovaz och en fabrik i Moskva till staten – den första stora förstatligandet av ett utländskt företag sedan kriget började.

För McDonald's öppnade dess första restaurang i Ryssland mitt i Moskva för mer än tre decennier sedan, strax efter Berlinmurens fall. Det var en kraftfull symbol för att det kalla krigets spänningar mellan USA och Sovjetunionen lättade, som skulle kollapsa 1991.

Nu visar sig företagets utträde symboliskt för en ny era, säger analytiker.< /p>

“Dess avgång representerar en ny isolationism i Ryssland, som nu måste vända sig inåt för investeringar och utveckling av konsumentvarumärken”, säger Neil Saunders, VD för GlobalData, ett företagsanalysföretag.

Han sa att McDonald's äger de flesta av sina restauranger i Ryssland, men eftersom de inte kommer att licensiera sitt varumärke, kommer försäljningspriset sannolikt inte att vara i närheten av värdet på verksamheten före invasionen. Ryssland och Ukraina stod tillsammans för cirka 9 % av McDonalds intäkter och 3 % av rörelseintäkterna före kriget, sa Saunders.

McDonalds sa att de förväntar sig att belasta resultatet på mellan 1,2 miljarder och 1,4 miljarder dollar över lämnar Ryssland.

Dess restauranger i Ukraina är stängda, men företaget sa att det fortsätter att betala fulla löner för sina anställda där.

McDonald's har mer än 39 000 platser på mer än 100 länder. De flesta ägs av franchisetagare — endast cirka 5 % ägs och drivs av företaget.

McDonald's sa att ett utträde från Ryssland inte kommer att ändra sin prognos om att lägga till 1 300 restauranger netto i år, vilket kommer att bidra med cirka 1,5 % till försäljningstillväxt över hela företaget.

Förra månaden rapporterade McDonald's att de tjänade 1,1 miljarder dollar under första kvartalet, en minskning från mer än 1,5 miljarder dollar ett år tidigare. Intäkterna var nästan 5,7 miljarder dollar.