Indien lättar på veteordern, tillåter export av försändelser bokade före 13 maj förbud

0
45

Exporten av allt vete, inklusive högprotein durum och vanliga mjuka brödsorter, flyttades från “gratis” till kategorin “förbjuden”. (Representativt foto)

Med vetelastbilar och fartyg strandade i hamnar efter ett förbud mot veteexport, sade handels- och industriministeriet, som tillkännagav vissa lättnader för handlare på tisdagen, att de försändelser som överlämnades och registrerades hos tullen den 13 maj eller före den 13 maj – dagen då Indien förbjöd exporten – ska tillåtas exporteras.

< p>“Regeringen har aviserat en viss uppmjukning av sin order daterad den 13 maj utfärdad av generaldirektoratet för utrikeshandel (DGFT), handelsdepartementet om att begränsa veteexporten. Det har beslutats att varhelst veteförsändelser har överlämnats till Tullen för granskning och har registrerats i deras system senast den 13 maj 2022, skulle sådana försändelser tillåtas exporteras”, skriver ministeriet i ett uttalande.

Läs också |Kaos i Kandla efter förbud: 4 000 vetebilar i kö, 4 fartyg halvfulla

DGFT skickade också ett meddelande till alla sina regionala myndigheter och tullkommissionärer och informerade dem om lättnader.

https ://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Regeringens drag kom en dag då The Indian Express rapporterade att över 4 000 vetelastade lastbilar satt fast i en kö utanför Kandla hamnoch fyra fartyg, hälften lastade med vete och ingen order att segla, strandade också i hamnen.

Best of Express Premium

Premium

Sanjiv Bajaj: “Behöver precis som GST Council en plattform för att sortera centrum-statsproblem …Premium

Förklarat: Där kolblocksfodral står

Premium

Hur man tackla inflationsspiralen

Premium

Efter Gyanvapi rör sig nålen inom BJP på Kashi, Mathura: &# 8216;Shivlin…Fler premiumhistorier >>

Enligt källor har DGFT gett tillstånd till fyra fartyg som strandat i hamnen att exportera vete. En mängd av 1 67 211 ton skulle lastas på dessa fartyg men så snart förbudet trädde i kraft stoppades lastningen. Till dess kunde endast 80 368 ton vete lastas på dessa fartyg. Dessa fartyg kommer att frakta vete till Brasilien, Bangladesh, Oman och Indonesien.

Enligt handelsministeriets uttalande tillät regeringen också en vetetransport på väg till Egypten, som redan var under lastning i Kandla-hamnen.< /p>

“Detta följde på en begäran från den egyptiska regeringen om att tillåta att vetelasten lastades i Kandla hamn…,” sade uttalandet och tillade att regeringen beslutade att tillåta hela sändningen på 61 500 MT och lät den segla från Kandla till Egypten. Egypten har gått med på att köpa 5 lakh ton vete från Indien.

I spåren av kriget mellan Ryssland och Ukraina har efterfrågan på indiskt vete ökat utomlands. Under innevarande budgetår 2022-2023 uppskattar regeringen att cirka 45 lakh ton vete har kontrakterats för export. Av detta har 14,63 lakh ton exporterats fram till april 2022, mer än 2,43 lakh ton som exporterades i april 2021.

Veteproduktionen i Indien förväntas vara lägre än de tidigare uppskattningarna. I februari i år beräknade regeringen att veteproduktionen skulle nå 111 miljoner ton, vilket reviderades till 105-106 miljoner ton.

På grund av en lägre produktion och en högre efterfrågan från de privata köparna har regeringen' 8217;s procurement av vete för PDSEN finnas dessutom förväntat till finnas mycket lågare detta år. Regeringen förväntas upphandla endast 195 lakh ton, vilket är mindre än hälften av spannmålskvantiteten – 433 lakh ton – som upphandlades förra året.