Hur du stoppar din Macs e-postapp från att slösa bort gigabyte utrymme

0
49

Använder du Apples Mail-app på en Mac? Du kanske förlorar gigabyte utrymme från bilagor som du kan använda bättre. Här är vad du kan göra åt det.

Kontrollera först hur mycket utrymme e-post använder

Som standard, Mail-appen vill cachelagra alla e-postmeddelanden och bilagor som du någonsin har fått offline. Detta kan ta upp tiotals gigabyte utrymme om du har många e-postmeddelanden. På en Mac med en stor hårddisk är detta ingen stor sak. Men på en MacBook med en 128 GB SSD kan detta vara ett stort slöseri med utrymme.

RELATERATHur du frigör diskutrymme på en Mac

För att se hur mycket utrymme du kanske slösar på e-postbilagor, måste du kontrollera källan. Varje användarkonto på din Mac har en e-postkatalog i biblioteksmappen—som är ~/Library/Mail eller /Users/[NAME]/Library/Mail . Det är här Mail-appen lagrar sina data för varje användare.

För att se det, öppna Finder, klicka på “Go” i menyraden och välj “Gå till mapp.” Skriv ~/Library i rutan och tryck på Retur. Leta upp mappen Mail, högerklicka eller Ctrl-klicka på den och välj “Hämta info.” Du ser hur mycket utrymme som används av Mail-appen för ditt användarkonto, listat under “Storlek.”

När du är klar stänger du fönstret Mail Info och Library i Finder. Om du har upptäckt att Mail tar upp mer utrymme än du förväntade dig, är det dags att vidta åtgärder.

Alternativ 1: Rensa upp e-postbilagor med CleanMyMac

Det som vanligtvis tar upp mest utrymme i din brevlåda är alla bilagor (som ZIP-filer, bilder eller videor), många av dem sparade du förmodligen på andra ställen på din Mac när du först fick dem om de var viktiga. Så om du inte bevarar ett historiskt e-postarkiv av personliga eller juridiska skäl är det vanligtvis säkert att radera dem.

Det finns inte många alternativ för att ta bort dina e-postbilagor från den lokala kopian medan du lämnar dem på servern, men tack och lov finns det en mjukvara som gör detta. CleanMyMac X har ett verktyg som kommer att titta igenom din e-post och hitta stora bilagor. Om du antar att du använder IMAP (vilket är standard), kommer den att lämna bilagorna på servern och bara ta bort den lokala kopian.

Varning: Innan du tar bort allt på din Mac, se till att du har säkerhetskopior ifall du av misstag skulle radera något viktigt.

CleanMyMac X har massor av andra verktyg som hjälper dig att rensa upp din Mac, så om du försöker ta reda på hur du kan frigöra lite diskutrymme kan det definitivt hjälpa dig.

Det är ingenting värt att du ska använda “Recensionsinformation” knappen i appen för att se till att du bara tar bort saker du inte behöver lokalt. Och se till att du har säkerhetskopior av dina viktigaste saker innan du tar bort något.

RELATERAT: Så här säkerhetskopierar du din Mac och återställer filer med Time Machine

Alternativ 2: Minska utrymmet som Mail.app använder

< p>Mails biblioteksmapp blir ofta så stor eftersom Mail-appen laddar ner varenda e-post och bilaga för att lagra dem på din Mac. Detta gör dem tillgängliga helt offline och gör att Spotlight kan indexera dem för enkel sökning. Men om du har gigabyte med e-postmeddelanden i ditt Gmail-konto eller någon annanstans kanske du inte vill ha dem alla på din Mac.

Lyckligtvis kan du spara lite utrymme genom att säga till Mail att inte ladda ned bilagor automatiskt. För att göra det, öppna Mail-appen och välj “Inställningar” under “Mail” menyn i fältet högst upp på skärmen. När inställningsfönstret öppnas klickar du på “Konton.” Klicka sedan på rullgardinsmenyn bredvid “Ladda ned bilagor” och välj “Ingen.”

När de har ställts in kommer e-postbilagor inte att laddas ned automatiskt, men de kommer att lagras online tills du behöver dem.

Om detta misslyckas kan du bara hoppas på att kontrollera mängden meddelanden som e-post laddas ner via serverinställningarna på din e-postserver. Till exempel erbjuder Gmail en inställning som kan “dölja” e-postmeddelanden från Mail-appen och andra e-postklienter som får åtkomst till den via IMAP.

För att komma åt den här inställningen, öppna Gmail i ditt webbgränssnitt, klicka på kugghjulsmenyn, välj “Se alla inställningar,” och klicka på fliken Vidarebefordran och POP/IMAP. Under “Mappstorleksgränser,” du kan välja ett alternativ till höger om “Begränsa IMAP-mappar så att de inte innehåller fler än så många meddelanden.” Detta hindrar Mail-appen från att se och ladda ner all din e-post.

Andra e-posttjänster kan ha liknande alternativ.

Du kan också teoretiskt stoppa Mail från att använda IMAP och rigga upp det för att använda POP3 och SMTP för att ta emot och skicka e-post. Du kan sedan radera e-postmeddelanden från din Mail-app och de skulle raderas på din dator, men inte på din e-postserver. POP3 är verkligen inte idealiskt för ett modernt e-postsystem, men detta skulle ge dig e-postaviseringar med Mail och låta dig skicka meddelanden från den samtidigt som du lämnar ditt arkiv enbart på din e-postserver.

RELATERAT: Grundläggande e-post: POP3 är föråldrat; Byt till IMAP idag

Alternativ 3: Ta bort e-post och använd något annat

Det finns inget sätt att inaktivera Mails utrymmesslösande beteende helt, så du kanske bara vill sluta använda Mail-appen tillsammans. Sedan kan du radera dessa gigabyte med lokalt cachad data, och Mail kommer inte att försöka ladda ner fler e-postmeddelanden.

Istället för Mail-appen kan du använda din e-posttjänsts webbaserade gränssnitt—till exempel Gmail på webben för Gmail-användare. Du kan också leta efter en e-postklient från tredje part i Mac App Store eller någon annanstans. Andra e-postklienter bör erbjuda ett alternativ att lagra färre e-postmeddelanden offline och begränsa storleken på din cache till en hanterbar storlek.

För att sluta använda Mail-appen, inaktivera eller radera först dina e-postkonton. Klicka på “Mail” menyn i Mail-appen och välj “Konton.” Avmarkera alternativet Mail för konton som du inte längre vill använda Mail med. Mail kommer att sluta ladda ned e-postmeddelanden från dessa konton.

Men det här räcker inte! Inaktivera e-postkontot så kommer e-postmeddelandena inte längre att visas i Mail-appen, men de lagras fortfarande i din offlinecache. Du kan ta bort mappen för att frigöra utrymme.

Varning:Innan du tar bort dina e-postmeddelanden på din Mac, se till att du har säkerhetskopior om du av misstag skulle radera viktiga e-postmeddelanden. Om e-postmeddelandena inte fortfarande finns på servern kommer du inte att kunna få tillbaka dem!

För att göra det, öppna Finder, klicka på “Go” menyn och välj “Gå till mapp.” Anslut  ~/Library/Mail/V2 i lådan och tryck på Retur. Högerklicka eller Ctrl-klicka på mappen med namnet på ditt e-postkonto och välj “Flytta till papperskorgen.” Du kan sedan tömma papperskorgen för att frigöra alla dessa gigabyte.

Om du har flera e-postkonton med cachade e-postmeddelanden som du vill ta bort, bör du ta bort varje motsvarande mapp. Du kommer att förlora alla offlinekopior av din e-post om du gör detta, men den kommer fortfarande att lagras på din e-postserver om du använder en modern e-posttjänst.

När du är klar stänger du mappen Mail Library i Finder.

Andra människor har sina egna knep. Vissa rekommenderar att du skapar ett separat e-postkonto som du kan använda för att arkivera e-postmeddelanden. Vidarebefordra alla dina e-postmeddelanden dit och radera dem sedan från “fungerande” e-postkonto du har i Mail för att spara utrymme när du inte längre behöver dem. Men det är ett smutsigt hack av en lösning, och om du behöver gå så långt kanske du bara vill använda en annan e-postklient istället. Lycka till!

RELATERAT: Hur man lägger till eller tar bort e-postkonton i Mail för Mac

LÄS NÄSTA

  • › Hur du automatiskt frigör lagringsutrymme med macOS Sierra
  • › Så här använder du Gmails kortkommandon i macOS Mail
  • › Hur du frigör utrymme som används av din iPhone eller iPads e-postapp
  • › Hur man frigör diskutrymme på en Mac
  • › Vad kan du göra med USB-porten på din router?
  • › ExpressVPN Review: En lättanvänd och säker VPN för de flesta
  • › Varför ser jag “FBI Surveillance Van” i Min Wi-Fi-lista?
  • › Så här gör Mozilla Thunderbird en comeback 2022