Hoe de eerste burger verbonden is met de tempel van de democratie

0
47

Beëdigingsceremonie van president Ram Nath Kovind in de centrale hal van het parlement op 25 juli 2017 (Credit: Rashrapati Bhavan Archive)

De president en het parlement zijn met elkaar verbonden door een lijn in onze Grondwet. Artikel 79 stelt: “Er zal een parlement voor de Unie zijn, dat zal bestaan ​​uit de president en twee huizen, respectievelijk bekend als de Raad van Staten en het Huis van het Volk.” Naast de woorden van ons oprichtingsdocument is er een persoonlijke band tussen de twee instellingen. De meeste van onze presidenten hebben een rol gespeeld in onze nationale wetgevende macht.

President Rajendra Prasad zat de grondwetgevende vergadering voor die onze grondwet heeft opgesteld. Zes van zijn opvolgers (Sarvepalli Radhakrishnan, Zakir Husain, VV Giri, R Venkataraman, Shankar Dayal Sharma en KR Narayanan) hadden de werkzaamheden van Rajya Sabha als voorzitter geleid. President Neelam Sanjiva Reddy was tweemaal verkozen tot voorzitter van Lok Sabha. En de Rajya Sabha was waar Fakhruddin Ali Ahmed, Zail Singh, Pratibha Devisingh Patil, Pranab Mukherjee en de huidige president Ram Nath Kovind hun samenwerking met de nationale wetgever begonnen.

Ook van Rashtrapati Bhavan |Toen een deel van de chhajja bij de Rashtrapati Bhavan bijna instortte

In 1912, tijdens de planning voor de nieuwe hoofdstad Delhi, was het idee om de wetgevende macht te huisvesten in een deel van het Government House (nu Rashtrapati Bhavan). In India vóór de onafhankelijkheid bestonden wetgevende machten in de schaduw van de koloniale regering van het land. Ze waren tandeloos en hadden een beperkte Indiase vertegenwoordiging. De gouverneur-generaal was het hoofd van de regering en had de macht om de wetgevende raad te overrulen. En aangezien de wetgevende macht nauwelijks onafhankelijk was, was het Government House in Kolkata (de huidige Raj Bhavan), waar de onderkoning woonde en werkte, ook de locatie voor de vergaderingen van de keizerlijke wetgevende raad. Toen de regering naar de heuvels verhuisde om aan de zomerse hitte te ontsnappen, vonden de vergaderingen van de raad plaats in de viceregal lodge in Shimla.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Dr. S. Radhakrishnan nam het ambt van president van India op zich tijdens een speciale ceremonie in de centrale hal van het Parlement op 13 mei 1962 (Credit: Rashrapati Bhavan Archive)

In 1913 had Edwin Lutyens, de architect van het Government House in Delhi, Lord Hardinge (waarvan Delhi de hoofdstad werd) gevraagd om het idee te overwegen van een apart gebouw voor de wetgevende raad. Hardinge antwoordde: “Nee… Ik, als gouverneur-generaal, bestuur met mijn raad (van zes) India, dus het moet in mijn huis zijn!” Als gevolg hiervan, toen Herbert Baker en Lutyensondertekend om de architecten voor Delhi te zijn, hun opdracht omvatte alleen het ontwerp van het “Government House” en “Twee belangrijkste blokken van de regering van India-secretariaten en aangrenzende gebouwen (noord- en zuidblok)”. Als onderdeel van het Government House moesten ze een kamer voor de wetgevende raad ontwerpen en daarbij een bibliotheek en schrijfkamer, een openbare galerij en commissiekamers.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE Key – 18 mei 2022: wat u vandaag moet lezen

Premium

Uitgelegd: de inhoud en reikwijdte van artikel 142, ingeroepen door het Hooggerechtshof …Premium

Van Indra's vlag en Krishna’s banner tot saffraanvlag: Van de di…

Premium

Sanjiv Bajaj: 'Net als GST Council heb je een platform nodig om Center te sorteren -state iss… Meer Premium Stories >>

Het plan om de wetgevende macht in het Government House te huisvesten, zou nooit werkelijkheid worden. De Montague-Chelmsford-hervormingen van 1918 zouden resulteren in de oprichting van een grotere tweekamerwetgevende macht in het land. En om het te huisvesten, zou het iconische ronde Raadhuis (het huidige parlementsgebouw) worden gebouwd. Na de onafhankelijkheid zou onze grondwet de relatie tussen de president en het parlement opnieuw definiëren. Het zou hen samenbrengen om de wetgevende macht te vormen en er ook voor zorgen dat ze samenkomen.

Elk jaar begint de parlementaire kalender met de toespraak van de president. Het is een plechtige gelegenheid wanneer het hele parlement – de president en leden van Lok Sabha en Rajya Sabha – samenkomen onder een grondwettelijk mandaat. Het evenement wordt geassocieerd met ceremonie en protocol. Het Lok Sabha-secretariaat bereidt zich uitgebreid voor op dit evenement. In het verleden kreeg het 150 meter rode lakenstof van het presidentshuis voor de ceremoniële processie. Een officier van Lok Sabha zou de adjudant (ADC) aan de president herinneren om het water en de beker van Rashtrapati Bhavan te brengen voor gebruik door de president.

De president arriveert bij het parlementsgebouw onder begeleiding van de presidentiële garde. De voorzitters van de twee Huizen, de minister-president, de minister van parlementaire zaken en de secretarissen-generaal van de twee huizen, ontvangen de president. Ze begeleiden de president naar de centrale hal, waar hij zijn toespraak houdt aan de verzamelde parlementsleden van Lok Sabha en Rajya Sabha.

De president wordt meestal niet gestoord tijdens het houden van de toespraak. De eerste keer dat die traditie werd doorbroken was in 1963, toen president Radhakrishnan werd onderbroken door enkele parlementsleden. President Radhakrishnan, eerder voorzitter van Rajya Sabha, nam het in zijn pas en ging verder met zijn toespraak. Maar Lok Sabha nam nota van het incident. Het Huis betuigde zijn spijt aan de president en berispte de beledigende parlementsleden. In de loop der jaren hebben politieke partijen besloten de toespraak van de president als heilig te beschouwen en kwamen overeen deze niet te onderbreken.

Ook van Rashtrapati Bhavan | Heeft een schilder werkelijk de moord op Gandhi geprofeteerd?

De toespraak van de president is het standpunt van de regering. Het leidt tot debat in het parlement over de verwezenlijking van de regering en haar doelstellingen. Nadat de grondwet van kracht was geworden, sprak president Rajendra Prasad op 31 januari 1950 voor het eerst de leden van Lok Sabha en Rajya Sabha toe. Aanvankelijk moest de president elke zitting van het parlement toespreken. Als gevolg daarvan hield president Prasad tijdens het voorlopige parlement in 1950 voor elke zitting een toespraak. Het eerste amendement op de grondwet in 1951 veranderde dit standpunt en hield eenmaal per jaar de toespraak van de president.

In ons parlementaire systeem draagt ​​de president ook de verantwoordelijkheid om de leider van een politieke partij of alliantie uit te nodigen om premier te worden. En een wetsvoorstel dat door het parlement is aangenomen, wordt wet wanneer de president het ondertekent. President Kalam stuurde ooit een wetsvoorstel terug naar het parlement voor heroverweging, dat bedoeld was om parlementsleden en MLA's met een winstkantoor te beschermen tegen diskwalificatie. President Zail Singh stelde zijn instemming met de Post Office (Amendment) Bill van 2006 uit, die de privacy van persoonlijke correspondentie zou hebben geschonden en zou voorkomen dat deze wet zou worden.

En tot slot, Parliament House is ook het begin punt voor de reis van de meeste van onze presidenten naar hun ambt. In de centrale hal legt de opperrechter van India hun de eed af om “de grondwet en de wet te beschermen en te verdedigen”, voordat ze de eerste burger van het land worden.

(Chakshu Roy leidt de wetgevende en burgerbetrokkenheidsinitiatieven bij PRS Legislative Research)