Gratis inrikesflyg när flyktingar reser inom Sverige

0
121

Publicerad 19 maj 2022 kl 11.29

Inrikes. Oglamourösa färdmedel såsom buss eller tåg ratades när Migrationsverket härom veckan bjöd fyra kvotflyktingar på resa med inrikesflyg från Bromma flygplats till Malmö Airport. Enligt myndigheten är det inte första gången som flyg används för flyktingresor inom Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

Statligt anställda – även på Migrationsverket – får inte flyga i tjänsten om det finns andra färdmedel. Och om en arbetsgivare betalar privata flygresor åt en anställd så förmånsbeskattas den anställde för dem.

Enligt Migrationsverket finns det emellertid inga hinder mot att verket bjuder invandrare på flygresor – utan förmånsbeskattning.

“Migrationsverket kan inte betala skatt för en nyanländ flyktings resa eftersom det ingår i verkets uppdrag att överföra kvotflyktingar till mottagande kommun. Detta innebär alltså att det är staten som tar kostnaderna”, skriver myndighetens presstjänst i en skriftlig kommentar till Fria Tider.

Enligt verket finns det ingen “möjlighet” att låta flyktingar åka tåg mellan Malmö och Stockholm eftersom avståndet är så inhumant stort.

“För att alla kommuner ska ha möjlighet att ta emot behöver vi använda oss av inrikesflyg när avstånden är för stora. I de fall avståndet till kommunerna är någorlunda kort används busstransport, eller andra transportmedel”, uppger myndigheten.

Fria Tider har även ställt två frågor om biljettypen. Den första är om flyktingarna normalt flyger business class och den andra är om det förekommit att Migrationsverket flugit flyktingar i business class.

“Nej, de flyger ekonomiklass”, svarar Migrationsverket som svar på den första frågan, men undviker att svara på fråga två.