Första fall av apkoppor i Sverige: ”Mycket ovanlig”

0
54

En person i Stockholmsområdet har bekräftats smittad med apkoppor, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. Det är det första fallet i Sverige av den ovanliga virussjukdomen. Personen är inte allvarligt sjuk, men har fått uppsöka vård. Fallet är rapporterat till Världshälsoorganisationen WHO och smittskyddsmyndigheten ECDC. – Det här är en mycket ovanlig sjukdom. Folkhälsomyndigheten utreder nu tillsammans med de regionala smittskyddsenheterna om det finns fler fall, säger Klara Sondén, infektionsläkare och utredare vid FHM. Apkoppor påminner om smittkoppor, men är mildare. Vanliga symptom är feber, huvudvärk, svullna lymfkörtlar och hudutslag. Flera fall har rapporterats i Europa på senare tid. Spanien har gått ut med ett nationellt larm efter att 23 misstänkta fall av apkoppor upptäckts i landet.