Förklarat: Vilka kolblocksfall utreder ED, CBI och vad är deras status?

0
103

Arbetare vid en kolgruva i Jharkhand. (Partha Paul/Express Archive)

Högsta domstolen bad förra veckan verkställighetsdirektoratet att senast den 15 juli lämna in en lägesrapport om de över 50 fall av penningtvätt som den undersöker i samband med tilldelning av kolblock< /strong>. Anvisningarna kom i ett fall där ED hade vädjat om att fyra tjänstemän skulle avlösas sedan deras tjänstgöring i byrån var klar.

Varför har domstolen begärt en rapport?

Kolbedrägerifallen är under strikt övervakning av Högsta domstolen, som regelbundet begär statusrapporter från CBI och ED, de två byråerna som undersöker fallen. Enligt SC:s anvisningar kan tjänstemän som är associerade med kolblocksärendena inte överföras utan dess tillstånd och därför kontaktar byråer det närhelst en tjänsteman måste avlösas.

Under den senaste utfrågningen, advokat Prashant Bhushan från NGO Common Cause hade tagit upp frågan om ärenden som väntar på utredning i över ett decennium. Även 2017 hade SC uttryckt oro över förseningar i utredningen och observerat att det verkade som om utredningen “inte skulle ta slut”.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1 .png

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE Key – 19 maj 2022: Vad du behöver läsa idag

Premium

Varför Satyajit Ray fortfarande är räddaren för den bengaliska filmindustrinPremium

Om våldtäkt inom äktenskapet undergräver regressiva föreställningar kvinnors autonomi

Premium

Inflationen ökar, FMCG-företagen höjer priserna, minskar packvolymen och viktenFler premiumhistorier >>

Varför har det blivit en försening?

Källor i CBI och ED hänvisade till fallets enorma omfattning och hävdade att företagens inflytande försenade domstolsförfarandet. .

“Du måste förstå att när Högsta domstolen gav utredningarna till CBI 2012 gjordes det mer än 300 preliminära utredningar. Med tanke på de begränsade resurser som myndigheten har tog detta i sig några år att slutföra. Efter detta registrerades mer än 55 FIR. Det var en enorm uppgift eftersom uppgifter från så långt tillbaka som 1993 måste granskas. Byråkrater och tjänstemän som då var inblandade, hade gått i pension och de var tvungna att spåras och undersökas av team som gick över hela landet”, sa en hög CBI-officer.

Källor sa att byrån hade satt 33 tjänstemän på jobbet. ”Det här var ett komplext fall eftersom många infallsvinklar var inblandade. Det fanns fall som hade (tidigare CBI-direktör) Ranjit Sinhas skugga över sig som SC bad oss ​​att undersöka. Sedan kom många ärenden från CVC efter granskning. Sedan finns det stora företag inblandade som anställer de bästa advokaterna och förfarandena försenas”, sa CBI-chefen.

Best of Explained

Klicka här för mer

Vem var inblandade i ärendena?

Några stora namn från den politiska världen och företagsvärlden blev indragna i kontroversen om tilldelning av kolblock, inklusive kongresspolitikern och industrimannen Naveen Jindal och Dasari Narayan Rao (nu död), RJD:s Prem Chand Gupta och BJP:s Ajay Sancheti. CBI undersökte till och med den tidigare premiärministern Singh i ett senare skede.

En särskild CBI-domstol dömde 2020 Dilip Ray, dåvarande unionens statsminister för kol i regeringen under Atal Bihari Vajpayee 1999-04, för hans påstådda inblandning i kolblockstilldelningsskandalen. Rätten konstaterade att Ray “missbrukade sin officiella ställning”, eftersom hans beslut om “lättnader i politiken utan någon logisk eller rättslig grund innebär ett grovt missbruk av hans befogenheter av ministern”.

Förra året dömde en domstol i Delhi den tidigare kolsekreteraren HC Gupta till tre års fängelse efter att ha dömt honom i målet om tilldelning av kolblock i Moira-Madhujore. De tidigare byråkraterna KS Kropha och K C Samria dömdes också till tre års fängelsestraff i fallet. Gupta har tidigare dömts i två andra fall av tilldelning av kolblock.

CBI lämnade in sitt senaste åtal mot Gupta i december förra året.

Även i Explained |Varför avskaffade järnvägarna 72 000 tjänster

Vad är statusen?

Trots begränsningarna sa CBI-källor att byrån har gjort bra för att ta ett betydande antal fall till sin logiska slutsats. “I de 12 fall där rättegången har avslutats har fällande dom uppnåtts i 10. Cirka 45 åtalshandlingar har lämnats in. Våra utredningar är nästan klara. De enda pågående ärendena är de där antingen åtalspåföljd från centret inte har mottagits eller tre-fyra fall som involverar utredningar i främmande länder, säger en särskild åklagare i kolbedrägeriärenden för CBI R S Cheema.

CBI-källor sa att påföljd för åtal väntar hos regeringen i cirka sju fall.

Källor sa att eftersom ED endast registrerar ärenden på grundval av CBI FIRs och åklagarstatistik, har den ställts inför samma hinder som CBI och dess fall har försenats på liknande sätt.

ED har mycket mindre arbetskraft än CBI .

“Om ytterligare sex månader borde utredningarna vara klara”, sa en annan CBI-tjänsteman.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

Total återkallelse: Vad kolblocksärendena handlar om

< p>I början av 1990-talet beslutade regeringen att till privata företag tilldela kolblock som inte ingick i produktionsplanen för den offentliga sektorn Coal India Ltd och Singareni Collieries Company Limited (SCCL). En lista med 143 kolblock utarbetades initialt och blåstes upp till 216 senare.

På den tiden fanns det inga konkreta riktlinjer för tilldelning av kolblock eftersom kolbrytning till stor del var begränsad till PSU och många geografiska platser ansågs olämpliga för lönsam gruvdrift. Riktlinjerna reviderades periodiskt under 1993, 1998 och 2003.

Mellan 1993 och 2005 tilldelades totalt 70 kolgruvor. Sedan mellan 2006 och 2010 tilldelades ytterligare 146 block, men vissa block avallokerades också på grund av att företag inte började arbeta. Den slutliga listan låg på 194.

I mars 2012 avslöjade ett läckt utkast till rapport från kontrollören och riksrevisorn (CAG) oegentligheter i tilldelningen och fastställde förlusten till statskassan till Rs 10,76 lakh crore. CAG:s slutrapport som lades fram i parlamentet i augusti 2012 minskade dock förlusten till 1,8 lakh crore Rs. Detta var fortfarande den största bluffen som Indien hade sett.

CAG hävdade att regeringen hade befogenhet att auktionera ut kolblocken men valde att inte göra det, och tilldelningarna fick en “oväntad vinst”.

Missa inte Explained |Indiers preferens för söner och varför Meghalaya-kvinnor föredrar fler döttrar

När oppositionen attackerade Manmohan Singh-regeringen på grund av korruption, kontaktade BJP-ledare Prakash Javadekar och Hansraj Ahir Central Vigilance Commission (CVC) ) med klagomål. CVC hänvisade dem till CBI, som under de närmaste månaderna registrerade över 40 FIR.

Under tiden sa en rapport från den parlamentariska ständiga kommittén att kolblock som distribuerades mellan 1993-2008 gjordes på otillåtet sätt, vilket gjorde att även NDA-period under skannern. Högsta domstolen tog del av fallet och uppmanade CBI att rapportera direkt till det. inte regeringen. Under 2014 avbröts tilldelningen av 214 kolblock.