Daglig briefing: SC kommer sannolikt att höra vädjan utmanande videobilder av Gyanvapi-moskén; priserna upp eftersom Indien förbjuder veteexport

0
70

Topnyheter den 17 maj 2022

God morgon,

The Big Story

Återvänder rampljuset för kontroversen mellan Kashi Vishwanath-templet och Gyanvapi-moskén, uppmanade en domstol i Varanasi distriktsförvaltningen att försegla platsen i moskékomplexetdär en Shivling påstods ha hittats under en domstolsmandat videografiundersökning som just avslutades. Detta skedde efter att den tre dagar långa undersökningen av komplexet som genomförs av kommissionen avslutades på måndagen vid lunchtid, där tjänstemän sa att resultaten av undersökningen var “konfidentiella”.

Högsta domstolen kommer sannolikt att höra idag en vädjan från ledningskommittén för Anjuman Intezamia Masjid, Varanasi, som utmanar videografiundersökningen. Det muslimska organet hävdar att det strider mot bestämmelserna i Places of Worship Act (Special Provisions) Act 1991. För övrigt, själva lagen är ifrågasattinför högsta domstolen med minst två pågående framställningar som ifrågasätter dess konstitutionella giltighet på grund av att den hindrar domstolsprövning, vilket är ett grundläggande inslag i konstitutionen, och förkortar hinduernas rätt till religion , jainer, buddhister och sikher.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Endast i expressen

Betonar behovet av att Indien måste omarbeta regionala band, skriver C Raja Mohan: “Den senaste utvecklingen – i Sri Lanka, Nepal och Pakistan – understryker det geografiska imperativ som binder Indien till sina grannar på subkontinenten. Tillsammans bör de påminna regionens ledare om att att arbeta med geografins logik har blivit en oundviklig nödvändighet mitt i de allt djupare regionala och globala kriser som accentueras av Rysslands krig i Ukraina.”

Bästa av Express Premium

Premium

Förklarat: Innehållet och omfattningen av artikel 142, åberopat av Högsta domstolen …

Premium

Från Indras flagga och Krishna’s banner till saffransflagga: Från di…Premium

Sanjiv Bajaj: “Behöver precis som GST Council en plattform för att sortera centrum-statsproblem…

Premium

Förklarat: Där kolblocksfodral står Fler premiumhistorier >>

Mitt i debatten om grönsaker/icke-grönsaker som med jämna mellanrum upprör landet är en verklighetskontroll: fler människor äter icke-vegetarisk mat än någonsin tidigare, och andelen indiska män som gör det har ökat kraftigt under de sex åren mellan 2015-16 och 2019-21, visar en analys av The Indian Express av data från National Family Health Survey.

Indien undersöker möjligheten att återöppna sin ambassad i Afghanistan snart , men utan diplomatisk representation på toppnivå, enligt källor. Indian Express har fått reda på att ett team av säkerhetstjänstemän flög till Kabul i februari för att bedöma marksituationen. Ambassaden kommer sannolikt endast att fungera med personal i sambandssyfte som kan sträcka sig till konsulära tjänster, sade källorna.

Från förstasidan

Indiens förbud mot veteexport har ökat sig internationella prisermed nästan 6 procent per skäppa (60 pund eller 27,21 kg) på de globala marknaderna. Med Rysslands invasion av Ukraina och leveransstörningarna som följde, steg de globala vetepriserna över 60 procent 2022, eftersom bara Ryssland och Ukraina tillsammans står för nästan en tredjedel av världens veteexport. Tillkännagivandet ledde också till kaos i Deendayal-hamnen i Gujarats Kutch-distrikt där 4 000 vetelastade lastbilar stod i kö utan någonstans att ta vägen, och fyra fartyg, halvlastade, utan order att segla.

Premiärminister Narendra Modi markerade Buddha Purnima genom att lägga grundstenen till ett centrum för buddhistisk kultur och kulturarv i Nepals Lumbini – den första sådan anläggning som byggdes upp av Indien där. Modi sa senare att relationerna mellan Indien och Nepal är “lika urgamla som havet och lika stabila som Himalaya”.

Måste läsa

En framställning som söker videografi av Shahi Idgah Masjid intill Krishnajanmabhoomi flyttades nyligen till en lokal Mathura-domstol. Ansökan söker en advokat för bedömning av platsen “i linje med (den) Gyanvapi-moskén”, för att fastställa “existensen av hinduiska artefakter och gamla religiösa inskriptioner i moskéns lokaler”.

Rahul Bhat, som sköts ihjäl av militanter i Budgam, arbetade under ett anställningspaket för premiärministern för migrerande Kashmiri Pandits. Av de totalt 6 000 tjänsterna som tillhandahålls inom ramen för systemet är totalt 5 928 tillsatta. Inte fler än 1 037 av dem bor i säkra boenden. En tjänsteman säger att regeringen är medveten om problemen och att minst 5 000 fler kvarter förbereds för sådana anställda i säkra zoner.

Västbengalen har tilldelat platser till andra och tredje års medicinstudenter från Ukraina till och med eftersom landets högsta tillsynsmyndighet för medicinsk utbildning vidhöll att det inte är tillåtet. Studenter som slutför sin utbildning på ett sådant sätt kan inte ansöka om det screeningtest som varje utländsk medicinsk akademiker måste göra innan de praktiserar i Indien, sa tjänstemän från National Medical Commission och hälsoministeriet.

Och slutligen' 8230;

24-åriga Manisha Moun säkrade sin första världsmästerskapsmedalj i 57 kg-kategorin vid IBA Women's World Boxing Championship i Istanbul, Turkiet. Vi tar en titt på de tuffa tider som hennes familj har övervunnit och hennes “zunoon” (passion) att lära.

Delhi Confidential: Under ett parlamentariskt utskotts besök i Tripura förra veckan, delstatsregeringen arrangerade ett kulturevenemang på ett lokalt femstjärnigt hotell. Manik Saha, som fortsatte med att avlägga ed som ny chefsminister fyra dagar senare, har lärt sig ha hyllat de besökande parlamentsledamöterna med bengaliska sånger. “Vi visste inte om att en framtida CM satt mitt ibland oss,” sa en parlamentsledamot.

Till imorgon,
Rounak Bagchi och Sonal Gupta< /strong>

Business as Usual av EP Unny