Dagelijkse briefing: SC zal waarschijnlijk een pleidooi horen dat videografie van de Gyanvapi-moskee uitdaagt; prijzen omhoog omdat India de tarwe-export verbiedt

0
41

Topnieuws op 17 mei 2022

Goedemorgen,

Het grote verhaal

Terugkeer de schijnwerpers op de Kashi Vishwanath tempel-Gyanvapi moskee controverse, een rechtbank in Varanasi gaf het districtsbestuur opdracht om de plek in het moskeecomplex af te dichtenwaar een Shivling zou zijn gevonden tijdens een door de rechtbank verplicht videografisch onderzoek dat net is afgerond. Dit kwam nadat het driedaagse onderzoek van het complex dat door de Commissie werd uitgevoerd op maandag om 12.00 uur werd afgesloten, waarbij ambtenaren zeiden dat de bevindingen van het onderzoek “vertrouwelijk” waren.

Het Hooggerechtshof zal waarschijnlijk de zaak horen. vandaag een pleidooi van het Comité van Beheer van Anjuman Intezamia Masjid, Varanasi, het videografisch onderzoek ter discussie stellen. Het moslimlichaam stelt dat het in strijd is met de bepalingen van de Wet op de gebedshuizen van 1991. Overigens de wet zelf wordt aangevochten voor het hoogste gerechtshof met ten minste twee hangende verzoekschriften die de grondwettelijke geldigheid ervan in twijfel trekken op grond van het feit dat het rechterlijke toetsing verbiedt, wat een basiskenmerk van de grondwet is, en het recht op religie van hindoes verkort , jains, boeddhisten en sikhs.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Alleen in de Express

Met nadruk op de noodzaak voor India om te herkaderen regionale banden, C Raja Mohan schrijft: “Recente ontwikkelingen – in Sri Lanka, Nepal en Pakistan – onderstrepen de geografische noodzaak die India bindt aan zijn buren op het subcontinent. Samen moeten ze de leiders van de regio eraan herinneren dat werken met de logica van de geografie een onvermijdelijke noodzaak is geworden te midden van de toenemende regionale en mondiale crises die worden geaccentueerd door de Russische oorlog in Oekraïne.”

Best van Express Premium

Premium

Uitgelegd: de inhoud en reikwijdte van artikel 142, ingeroepen door het Hooggerechtshof …Premium

Van Indra's vlag en Krishna's banier tot saffraanvlag: Van de di…Premium

Sanjiv Bajaj: 'Zoals GST Council, heb je een platform nodig om Center-state iss te sorteren…

Premium

Uitgelegd: waar de kolenblokken staanMeer Premium Stories >>

Te midden van het vegetarische/niet-vegetarische debat dat het land regelmatig doet stuiptrekken, is er een realiteitscheck: meer mensen eten niet-vegetarisch voedsel dan ooit tevoren, en het aandeel Indiase mannen dat dit doet is sterk gestegen in de zes jaar tussen 2015-16 en 2019-21, blijkt uit een analyse door The Indian Express van de gegevens van de National Family Health Survey.

India onderzoekt de mogelijkheid om zijn ambassade in Afghanistan binnenkort te heropenen , maar zonder diplomatieke vertegenwoordiging op het hoogste niveau, volgens bronnen. De Indian Express heeft vernomen dat een team van veiligheidsfunctionarissen in februari naar Kabul is gevlogen om de grondsituatie te beoordelen. De ambassade zal waarschijnlijk alleen functioneren met personeel voor verbindingsdoeleinden die zich kunnen uitstrekken tot consulaire diensten, aldus de bronnen.

Van de voorpagina

India's verbod op tarwe-export is sterk toegenomen internationale prijzenmet bijna 6 procent per schepel (60 pond of 27,21 kg) op de wereldmarkten. Met de invasie van Oekraïne door Rusland en de verstoring van het aanbod die daarop volgde, stegen de wereldwijde tarweprijzen in 2022 met meer dan 60 procent, aangezien alleen Rusland en Oekraïne samen goed zijn voor bijna een derde van de wereldtarwe-export. De aankondiging leidde ook tot chaos in de Deendayal-haven in het Kutch-district van Gujarat waar 4.000 met tarwe beladen vrachtwagens in de rij stonden en nergens heen konden, en vier schepen, halfbeladen, zonder bevel om uit te varen.

Premier Narendra Modi markeerde Buddha Purnima door de eerste steen te leggen van een centrum voor boeddhistische cultuur en erfgoed in Lumbini in Nepal – de eerste faciliteit die daar door India werd opgericht. Modi zei later dat de betrekkingen tussen India en Nepal “zo oud zijn als de oceaan en zo stabiel als de Himalaya”.

Moet lezen

Een petitie op zoek naar videografie van de Shahi Idgah Masjid naast Krishnajanmabhoomi is onlangs verplaatst naar een lokale Mathura-rechtbank. De aanvraag zoekt een advocaat-commissaris voor de beoordeling van de site “in de trant van (de) Gyanvapi-moskee”, om vast te stellen “het bestaan ​​van hindoeïstische artefacten en oude religieuze inscripties op het terrein van de moskee”.

Rahul Bhat, die werd doodgeschoten door militanten in Budgam, werkte onder een premier-werkgelegenheidspakket voor migranten Kashmiri Pandits. Van de in totaal 6.000 posten die in het kader van de regeling zijn voorzien, zijn er in totaal 5.928 ingevuld. Niet meer dan 1037 van hen wonen in beveiligde accommodaties. Een functionaris zegt dat de regering op de hoogte is van de problemen en dat er nog minstens 5.000 kwartalen worden voorbereid voor dergelijke werknemers in beveiligde zones.

West-Bengalen heeft zelfs zetels toegewezen aan tweede- en derdejaars geneeskundestudenten uit Oekraïne. aangezien de top van het land de regelgevende instantie voor medisch onderwijs beweerde dat het niet is toegestaan. Studenten die hun opleiding op zo'n manier afronden, kunnen niet de screeningstest aanvragen die elke buitenlandse medisch afgestudeerde moet afleggen voordat hij in India gaat oefenen, zeiden functionarissen van de National Medical Commission en het ministerie van Volksgezondheid.

En tot slot's. 8230;

24-jarige Manisha Moun behaalde haar eerste medaille voor het wereldkampioenschap in de categorie 57 kg op het IBA Wereldkampioenschap Boksen voor dames in Istanbul, Turkije. We kijken naar de moeilijke tijden die haar familie heeft doorgemaakt en naar haar 'zunoon' (passie) om te leren.

Delhi vertrouwelijk: tijdens het bezoek van een parlementaire commissie aan Tripura vorige week, de deelstaatregering organiseerde een cultureel evenement in een plaatselijk vijfsterrenhotel. Manik Saha, die vier dagen later de eed aflegde als de nieuwe eerste minister, zou de bezoekende parlementsleden hebben getrakteerd op Bengaalse liederen. “We wisten niet dat er een toekomstige CM in ons midden zat”, grapte een parlementslid.

Tot morgen,
Rounak Bagchi en Sonal Gupta< /strong>

Business as Usual door EP Unny