Zuidwest-moesson debuteert boven Andamanen en Nicobaren

0
49

Het begin van de moesson over de Andaman- en Nicobar-eilanden vond een dag te laat plaats, aangezien het IMD eerder had gezegd dat de seizoensgebonden regens de regio op 15 mei zouden bedekken. (Express File/Representative Image)

De zuidwestmoesson bereikte maandag de Andaman- en Nicobar-eilanden, zei de India Meteorological Department (IMD) hier, wat het begin aangeeft van de vier maanden durende seizoensregens die cruciaal zijn voor de grotendeels agro-afhankelijke economie. De Andaman- en Nicobar-eilanden en aangrenzende gebieden hebben te maken gehad met regenval als gevolg van de sterkere zuidwestenwinden in de lagere troposferische niveaus, aldus het weerbureau.

Het begin van de moesson op de Andaman- en Nicobar-eilanden vond een dag te laat plaats, aangezien het IMD eerder had gezegd dat de seizoensgebonden regens de regio op 15 mei zouden bedekken.

“De omstandigheden zijn gunstig voor een verdere opmars van de zuidwestmoesson naar meer delen van de zuidelijke Golf van Bengalen, de hele Andamanse Zee & Andaman-eilanden en sommige delen van de oost-centrale Golf van Bengalen gedurende de komende 2-3 dagen”, zei het IMD in een verklaring hier.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Noordelijke delen van India, die zondag wankelden onder intense hittegolfomstandigheden, kregen maandag ook een lichte adempauze met Dholpur in Rajasthan registreert de hoogste maximumtemperatuur van 46,1 graden Celsius. De hoogste maximum temperatuur gemeten op Banda in Uttar Pradesh op zondag was 49 graden Celsius.

Best of Express Premium

Premium

Na Gyanvapi beweegt de naald binnen BJP op Kashi, Mathura: ‘Shivlin…Premium

Uitgelegd: de aandelen van LIC worden met korting verhandeld — maar hier’…Premium

UPSC CSE-sleutel – 17 mei 2022: wat u vandaag moet lezen Premium

Uitgelegd: wat zijn stedelijke hitte-eilanden en waarom zijn ze verslechtering tijdens… Meer Premium Stories >>

Minstens 16 steden rapporteerden temperaturen van meer dan 44 graden Celsius, met als hoogste Dholpur (46,1), gevolgd door Jhansi (45,6), Nowgong (45,5), Bhatinda (45,1) en Varanasi, Patiala en Sidhi (elk 45). Onder invloed van een westelijke verstoring boven Centraal-Pakistan, was het zeer waarschijnlijk dat er op maandag en dinsdag verspreide tot vrij wijdverspreide lichte/matige regenval met onweer/bliksem/vlaagwinden boven Jammu-Kashmir, Himachal Pradesh en Uttarakhand was.

Het weerbureau had dinsdag ook een geïsoleerde hagelbui voorspeld boven Himachal Pradesh en Uttarakhand. Aan het moessonfront had het IMD de vroege aankomst van de seizoensregens boven Kerala op 27 mei voorspeld, vijf dagen eerder dan de normale begindatum van 1 juni.

De aanwezigheid van cyclonale circulaties boven Lakshadweep en het noorden van Tamil De kust van Nadu zal naar verwachting vrij wijdverspreide regenval brengen met geïsoleerde onweersbuien/bliksem/windstoten met geïsoleerde zware tot zeer zware valpartijen boven Kerala, Coastal & Zuidelijk binnenland Karnataka gedurende de komende vijf dagen, zei het.

Het weerbureau zei dat er geïsoleerde zware regenval werd verwacht boven Tamil Nadu van maandag tot woensdag en in het Lakshadweep-gebied gedurende de komende twee dagen. Het zei dat geïsoleerde extreem zware valpartijen ook waarschijnlijk zijn boven kust- en amp; zuidbinnenland Karnataka op woensdag.