Zuid-Korea wendt zich tot surveillance terwijl 'spookoperaties' het vertrouwen in ziekenhuizen doen wankelen

0
43

Een televisie-uitzending met gesloten circuit toont Dr. Choi Sang-wook, tweede van links, de directeur van het Kookmin-ziekenhuis, tijdens een operatie in het ziekenhuis in Namyangju-si, Zuid-Korea , nabij Seoel. Na schandalen waarbij artsen assistenten zonder toezicht 'spookoperaties' lieten uitvoeren op patiënten, is Zuid-Korea een van de eerste landen geworden die camera's in operatiekamers vereist. (Chang W. Lee/The New York Times)

Zuid-Korea staat bekend om zijn medische zorg van wereldklasse. Maar het vertrouwen in de ziekenhuizen is geschokt door jarenlange klachten over artsen die bewusteloze patiënten mishandelen, waaronder het overdragen aan assistenten zonder toezicht die zogenaamde 'spookoperaties' uitvoeren.

Om de praktijk een halt toe te roepen, wijzigden de wetgevers de medische wetten van het land vorig jaar om camera's te vereisen in alle operatiekamers die patiënten onder algehele anesthesie behandelen, waardoor Zuid-Korea een van de eerste landen is die dit doet.

Ethici en medische functionarissen, waaronder die van het American College of Surgeons, hebben gewaarschuwd dat toezichthoudende chirurgen om wanpraktijken te voorkomen het vertrouwen in artsen kunnen ondermijnen, het moreel kunnen schaden, de privacy van patiënten kunnen schenden en artsen kunnen ontmoedigen risico's te nemen om levens te redden. De Korea Medical Association, die tegen het nieuwe mandaat is, heeft gelobbyd om het effect ervan te beperken.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Maar aanhangers van de wet zeiden dat de stap zou helpen om patiënten te beschermen, het vertrouwen van het publiek in artsen op te bouwen en slachtoffers van medische wanpraktijken bewijs te verschaffen om in de rechtbank te gebruiken.

Best of Express Premium

Premium

Na Gyanvapi beweegt de naald binnen BJP op Kashi, Mathura: ‘Shivlin…

Premium

Uitgelegd: de aandelen van LIC worden met korting verhandeld — maar hier’…

Premium

UPSC CSE Key – 17 mei 2022: wat u vandaag moet lezenPremium

Uitgelegd: wat zijn stedelijke hitte-eilanden en waarom verslechteren ze tijdens… Meer Premium Stories >>

“Mensen sterven in operatiekamers”, zegt An Gi-jong, een pleitbezorger voor patiënten. “We kunnen niet meer op artsen vertrouwen om problemen zelf op te lossen.”

Incheon 21st Century Hospital, een spinale kliniek in het centrum van een ‘spookchirurgie’ schandaal vorig jaar, in Incheon, Zuid-Korea. (Chang W. Lee/The New York Times)

Ongeveer vijf patiënten zijn de afgelopen acht jaar overleden aan spookoperaties, zei hij. Onder hen Kwon Dae-hee, een studente in Seoel die in 2016 stierf aan een bloeding na een kaakoperatie. Zijn moeder, Lee Na-geum, die beelden van zijn operatie bemachtigde en honderden keren bekeek, vond bewijs dat de operatie was mislukt omdat delen ervan waren uitgevoerd door een verpleegassistent zonder toezicht.

A rechtbank veroordeelde de chirurg in 2021 wegens onvrijwillige doodslag en veroordeelde hem tot drie jaar gevangenisstraf.

Lee, 62, die sinds de dood van haar zoon een openbare wake heeft gehouden waarin ze spookoperaties aan de kaak stelt, zei in een interview: “Zodra de camera’s zijn geïnstalleerd, zullen je leugens worden onthuld als je een spookdokter bent. Camera's onthullen de waarheid.”

Camera's in ziekenhuizen zijn niet nieuw. Vietnam vereist dat ze corrupt medisch personeel pakken, maar niet in operatiekamers. In 2019 stelden Filippijnse wetgevers een wetsvoorstel voor dat camera's in operatiekamers vereist, maar het werd niet aangenomen.

Geen enkele Amerikaanse staat vereist ze. In Rhode Island gaf een voormalig gezondheidsdirecteur van de staat, David Gifford, een ziekenhuis de opdracht om ze te installeren na een reeks chirurgische fouten in 2009. Maar hij kreeg spijt van de beslissing en zei dat de camera's wantrouwen wekken.

“Het was een Big Brother die naar beneden keek en je filmde, wat nooit de bedoeling was”, zei hij in een interview. “Als ik had geweten dat ze dat zouden hebben gedaan, denk ik niet dat ik het ooit verplicht zou hebben gesteld.”

Een operatiekamer met een camera in het Kookmin-ziekenhuis in Namyangju-si, Zuid-Korea, in de buurt van Seoul. (Chang W. Lee/The New York Times)

Zuid-Korea is gewend aan wijdverbreide videobewaking. In 2020 had de overheid meer dan 1,3 miljoen camera's in openbare ruimtes geïnstalleerd, vaak om misdaden af ​​te schrikken. De vraag naar het cameramandaat in ziekenhuizen escaleerde de afgelopen jaren met onthullingen van klokkenluiders dat artsen spookoperaties en zelfs seksueel misbruik hadden toegebracht aan onder narcose gebrachte patiënten. Angst voor spookoperaties was een plotpunt in de Koreaanse Netflix-hit 'Squid Game'.

De heimelijke operaties begonnen in de jaren 2010 in klinieken voor plastische chirurgie in Zuid-Korea, nadat de regering medisch toerisme begon te promoten als een economische motor, volgens juristen. Voorstanders van patiënten zeggen dat plastisch chirurgen hebben geprofiteerd van de grote vraag door verpleegkundigen, assistenten en zelfs technici van medische apparatuur te vervangen om operaties uit te voeren. Dat stelde artsen in staat, zeggen ze, meer patiënten in te pakken om de winst te maximaliseren.

Spookoperaties verspreidden zich naar spinale ziekenhuizen vanwege een samenloop van factoren, zei Kim So-yoon, een professor in medisch recht en ethiek aan de Yonsei University. Er is veel vraag naar spinale operaties vanwege de vergrijzende bevolking van het land. Er is een tekort aan artsen om aan die vraag te voldoen, zei ze. Doktoren zijn goed voor 2,5 op elke 1.000 mensen in Zuid-Korea, lager dan het gemiddelde van 3,3 van andere landen in de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

Veel spinale procedures zijn ook relatief eenvoudig, waardoor het gemakkelijker is om verpleegkundigen te trainen om ze uit te voeren, voegde ze eraan toe.

In mei vorig jaar kwamen videobeelden tevoorschijn van een spinale kliniek, Incheon 21st Century Hospital, waarop verpleging te zien was assistenten die incisies maken en hechtingen aanbrengen. Choi Jeong-kyu, een advocaat die slachtoffers van medische wanpraktijken heeft bijgestaan, zei dat hij de beelden had ontvangen van iemand die in de kliniek had gewerkt en deze in het geheim had opgenomen. Choi gaf het door aan de omroep MBC.

Negentien operaties werden vastgelegd in de beelden, waarop drie verpleegassistenten te zien waren die aan de ruggengraat van patiënten werkten. Chirurgische machines zoemden terwijl de assistenten, kijkend door een medische microscoop, ze gebruikten op de botten van patiënten en bloederig gaas dat zich opstapelde aan een kant van de operatietafel. Tijdens elke operatie verscheen uiteindelijk een chirurg die ongeveer vijf minuten aan de patiënt werkte.

“Ze behandelden patiënten als objecten op een transportband in een fabriek,” zei Choi. “Het is beangstigend.”

Nadat de video opdook, spanden de aanklagers een rechtszaak aan tegen de kliniek. Vijf artsen, van wie drie directeuren van de kliniek, en drie verpleegassistenten werden in augustus gearresteerd. In februari oordeelde een rechtbank dat ze schuldig waren aan medische praktijken zonder vergunning en fraude. Ze werden veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en een boete van elk tot 7 miljoen won (ongeveer $ 5.700).

De directeuren van de kliniek – Hyun Yong-in, Jung Hyun-tae en Lee Wan-soo – hadden zoveel mogelijk patiënten en operaties geboekt toen de personeelsbezetting laag was, constateerde de rechtbank. Ze hadden de misdaad “systematisch” en “met winstoogmerk” gepleegd en “het legitieme vertrouwen van patiënten in artsen en medische instellingen ondermijnd”, luidde het vonnis.

De beklaagden zijn tegen het vonnis in beroep gegaan. Geen van de medische licenties van de artsen werd permanent ingetrokken. De kliniek is gesloten. En de zaak zorgde voor meer steun voor het cameramandaat, dat in september 2023 van kracht wordt. Advocaten van de beklaagden, telefonisch bereikbaar, weigerden commentaar te geven, daarbij verwijzend naar het hangende beroep.

Ongeveer 100 gevallen van spookoperaties waren vervolgd in de periode van vijf jaar vóór 2018, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Maar tussen 2008 en 2014 waren ongeveer 100.000 patiënten het slachtoffer van spookoperaties, schat de Korean Society of Plastic Surgeons.

Volgens de nieuwe wet moeten ziekenhuizen die operaties uitvoeren op bewusteloze patiënten videocamera's installeren in hun operatiekamers. Als een patiënt of een familielid vraagt ​​dat een operatie wordt gefilmd, moet het ziekenhuis hieraan voldoen. Artsen kunnen om bepaalde redenen weigeren, bijvoorbeeld als een vertraging van de operatie het leven van de patiënt in gevaar zou brengen, of als het filmen de training van de bewoners aanzienlijk zou belemmeren. De opgenomen beelden kunnen worden bekeken voor strafrechtelijk onderzoek, vervolging, processen, medische geschillen of bemiddeling.

Voorstanders van patiënten zeggen dat de straf voor spookoperaties te mild is in Zuid-Korea. Volgens de huidige wetgeving kunnen artsen boetes en tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen, en kunnen ze hun licentie verliezen, hoewel ze na maximaal drie jaar opnieuw een aanvraag kunnen indienen. In de Verenigde Staten zijn batterijen opgeladen in gevallen waarin een arts een operatie heeft uitgevoerd aan een patiënt van een andere arts, zei Choi. Maar Zuid-Koreaanse rechtbanken behandelen spookoperaties als het beoefenen van medicijnen zonder vergunning, niet als een batterij, zei hij.

De financiële prikkels van Zuid-Koreaanse artsen hebben spookoperaties aantrekkelijk winstgevend gemaakt, zei Kwon Soon-man, een professor in de volksgezondheid aan de Seoul National University. Het ziektekostenverzekeringssysteem, dat gebruikmaakt van een vergoeding-voor-service betalingsmodel, heeft artsen ertoe aangezet om meer middelenintensieve manieren te kiezen om patiënten te behandelen, zei hij. En hoewel ongeveer 10-20% van de Amerikaanse ziekenhuizen winstoogmerk heeft, voegde hij eraan toe, zijn privéziekenhuizen in Zuid-Korea goed voor meer dan 90% van alle ziekenhuizen.

Sommige Zuid-Koreaanse ziekenhuizen lopen voor op het mandaat. Het Kookmin-ziekenhuis, in de provincie Gyeonggi, installeerde in 2020 bewakingscamera's. In de plafonds van de operatiekamers hebben ze onlangs een schouderoperatie opgenomen terwijl bezoekers observeerden (het ziekenhuis had zelden toestemming gegeven).

De rug van de dokter keek naar de camera en blokkeerde de operatieplaats. Een chirurgische doek bedekte het gezicht van de patiënt. Maar de beelden lieten duidelijk zien wie welke taken uitvoerde.

Dr. Choi Sang-wook, de directeur van het ziekenhuis, zei dat de camera's het vertrouwen van patiënten in het ziekenhuis hadden verbeterd. “Ze hebben ons geholpen het vertrouwen van onze gemeenschap te winnen”, zei hij. “Dat was het grootste voordeel.”