Vervangingstheorie, online gekoesterd, is opnieuw vormgegeven door de Grand Old Party

0
58

Deelnemers aan de Unite the Right-rally marcheren door het terrein van de Universiteit van Virginia in Charlottesville op 11 augustus 2017. (Edu Bayer/The New York Times)

Geschreven door Nicholas Confessore en Karen Yourish

In 2018 schoot een blanke man met een geschiedenis van antisemitische internetberichten 11 gelovigen neer in een synagoge in Pittsburgh Staten.

Het jaar daarop opende een andere blanke man, boos over wat hij 'de Latijns-Amerikaanse invasie van Texas' noemde, het vuur op winkelend publiek in een Walmart in El Paso, Texas, waarbij 23 mensen omkwamen, en later vertelde hij de politie dat hij had geprobeerd Mexicanen te vermoorden.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

En bij weer een dodelijke massaschietpartij, die zaterdag plaatsvond in Buffalo, New York, wordt een zwaarbewapende blanke man beschuldigd van het doden van 10 mensen na het aanvallen van een supermarkt aan de overwegend zwarte oostkant van de stad, schrijvend in een lange dekvloer die online is geplaatst dat de shoppers daar afkomstig waren uit een cultuur die probeerde “mijn eigen mensen etnisch te vervangen”.

Best of Express Premium

Premium

Sanjiv Bajaj: 'Net als de GST-raad heb je een platform om Center-state iss te sorteren…

Premium

Uitgelegd: waar de kolenblokken staan

Premium

Hoe de inflatiespiraal aan te pakken

Premium

Na Gyanvapi beweegt de naald binnen BJP op Kashi, Mathura: "Shivlin…Meer Premium Stories >> Topnieuws op dit moment

Klik hier voor meer

Drie schoten, drie verschillende doelen – maar allemaal met elkaar verbonden door één wijdverbreid, altijd muterend geloof dat nu algemeen bekend staat als vervangingstheorie. Aan de extremen van het Amerikaanse leven is de vervangingstheorie – het idee dat westerse elites, soms gemanipuleerd door joden, blanke Amerikanen willen ‘vervangen’ en ontkrachten – een motor van racistische terreur geworden, die de afgelopen jaren heeft bijgedragen aan een golf van massale schietpartijen en het aanwakkeren van de rechtse rally van 2017 in Charlottesville, Virginia, die uitbrak in geweld.

Maar de vervangingstheorie, ooit beperkt tot de digitale koortsmoerassen van Reddit-prikborden en semi-obscure blanke nationalistische sites, is mainstream geworden. In soms meer gedempte vormen is de angst die het kristalliseert – voor een toekomstig Amerika waarin blanke mensen niet langer de numerieke meerderheid vormen – een krachtige kracht geworden in conservatieve media en politiek, waar de theorie is geleend en opnieuw gemengd om publiek aan te trekken, retweets en donaties van kleine dollars.

De Fox News-televisiepersoonlijkheid Tucker Carlson spreekt op 15 juli 2019 de National Conservatism Conference in Washington toe. De vervangingstheorie is een centraal thema in Carlsons show op Fox. (Justin T. Gellerson/The New York Times)

Naar eigen zeggen volgde de Buffalo-verdachte, Payton Gendron, een eenzamer pad naar radicalisering, waarbij hij zich onderdompelde in vervangingstheorie en andere soorten racistische en antisemitische inhoud die gemakkelijk te vinden zijn op internetfora, en zwarte Amerikanen, zoals Spaanse immigranten, afschilderde als “vervangers”. ” van blanke Amerikanen. Maar in de afgelopen maanden zijn versies van dezelfde ideeën, geschuurd en ontdaan van expliciet anti-zwarte en antisemitische thema's, gemeengoed geworden in de Republikeinse Partij – hardop uitgesproken tijdens hoorzittingen van het congres, weerspiegeld in advertenties van Republikeinse campagnes en omarmd door een groeiend aantal van rechtse kandidaten en mediapersoonlijkheden.

Geen enkele publieke figuur heeft de vervangingstheorie luider of meedogenloos gepromoot dan Fox News-presentator Tucker Carlson, die de door elite geleide demografische verandering tot een centraal thema van zijn show heeft gemaakt sinds hij bij Fox News kwam. primetime line-up in 2016. Een onderzoek van de New York Times dat deze maand werd gepubliceerd, toonde aan dat Carlson in meer dan 400 afleveringen van zijn show het idee heeft versterkt dat democratische politici en andere diverse elites demografische verandering willen forceren door immigratie, en zijn producenten soms zocht het ruwe materiaal van zijn show uit dezelfde donkere hoeken van het internet als de Buffalo-verdachte.

“Het is geen pijplijn. Het is een open riool', zegt Chris Stirewalt, een voormalig politiek redacteur van Fox News die in 2020 werd ontslagen nadat hij het besluit van het netwerk om Arizona te bellen voor de toenmalige kandidaat Joe Biden verdedigde, en die een binnenkort te verschijnen boek schreef over hoe mediakanalen woede aanwakkeren om op te bouwen. doelgroepen.

Rep. Elise Stefanik (R-N.Y.) op een persconferentie waar ze president Joe Biden de schuld gaf van de tekort aan babyvoeding, op Capitol Hill in Washington, 12 mei 2022. In het afgelopen jaar hebben Republikeinse beroemdheden zoals Stefanik, de centrumrechtse congresvrouw uit New York die Trump-acoliet werd, de vervangingstheorie herhaald. (Tom Brenner/The New York Times)

“Cable-hosts die op zoek zijn naar beoordelingen en politici die op zoek zijn naar donaties van kleine dollars, kunnen zien welke verhalen en verhalen de meest intense reacties oproepen bij verslaafde gebruikers online”, zei Stirewalt. Social-mediasites en internetfora, voegde hij eraan toe, zijn “als een focusgroep voor pure storing”.

In het afgelopen jaar hebben Republikeinse beroemdheden zoals Newt Gingrich, een voormalig spreker van het Huis en congreslid uit Georgië, en Elise Stefanik, een centrumrechtse congresvrouw uit New York die Donald Trump-acoliet werd (en derderangs Republikein in het Huis), herhaald theorie. Toen hij op Fox News verscheen, verklaarde Gingrich dat linksen probeerden “klassieke Amerikanen” te “verdrinken”.

In september plaatste Stefanik een campagneadvertentie op Facebook waarin hij beweerde dat de Democraten “een PERMANENTE VERKIEZINGSOPSTAND” beraamden door “amnestie” te verlenen aan immigranten die illegaal in het land wonen, wat volgens haar advertentie “ons huidige electoraat omver zou werpen en een permanente liberale meerderheid zou creëren in Washington.” Diezelfde maand, nadat de Anti-Defamation League, een burgerrechtengroepering Fox News opriep om Carlson, Rep. Matt Gaetz, R-Fla. te ontslaan, kwam op voor zowel de tv-presentator als voor de vervangingstheorie zelf. “@TuckerCarlson heeft JUIST over de vervangingstheorie als hij uitlegt wat er met Amerika gebeurt”, schreef Gaetz op Twitter. In een verklaring na de schietpartij in Buffalo zei Gaetz dat hij “nooit had gesproken over vervangingstheorie in termen van ras.”

Volgens een peiling van Associated Press die deze maand is vrijgegeven, gelooft een op de drie Amerikaanse volwassenen dat er een poging wordt gedaan om “inheemse Amerikanen te vervangen door immigranten voor electoraal gewin”. Uit de peiling bleek ook dat mensen die vooral naar rechtse media zoals Fox News, One American News Network en Newsmax keken, eerder in de vervangingstheorie geloofden dan degenen die naar CNN of MSNBC keken.

Supporters luisteren naar president Donald Trump die spreekt tijdens een campagnebijeenkomst in Fort Wayne, Ind., 5 november 2018. Trump heeft de term 'indringers' gebruikt om te pleiten voor een grensmuur. (Doug Mills/The New York Times)

Onder alle variaties van vervangingsretoriek ligt de groeiende diversiteit van de Verenigde Staten in het afgelopen decennium, toen de populaties van mensen die zich identificeren als Latijns-Amerikaans en Aziatisch groeide en het aantal mensen dat zei ze waren meer dan één race meer dan verdubbeld, volgens het Census Bureau.

Democratische politici waren over het algemeen meer voorstander van immigratie dan Republikeinen, vooral in het post-Trump-tijdperk, en hebben aangedrongen op een meer humane behandeling van migranten en vluchtelingen. Maar het aantal immigranten dat illegaal in de Verenigde Staten woont, dat in de jaren negentig en 2000 toenam, begon af te nemen onder president Barack Obama, een democraat die door critici de bijnaam 'deporter-in-chief' werd genoemd. Er is geen bewijs van wijdverbreid stemmen door niet-burgers en anderen die niet in aanmerking komen. En hoewel Biden plannen heeft opgesteld om de legale immigratie uit te breiden, hebben federale agentschappen onder zijn toezicht meer dan 1,3 miljoen migranten aan de Mexicaanse grens verdreven, terwijl ze een deel van het meer restrictieve immigratiebeleid voortzetten dat door de toenmalige president Trump was begonnen.

Tijdens zijn presidentschap vulde Trump zijn openbare toespraken en Twitter-feed met vaak opruiende, soms valse retoriek over immigranten, en hij gebruikte de term 'indringers' om te pleiten voor een grensmuur. Dergelijke taal is breder overgenomen door zijn meest fervente aanhangers, zoals Wendy Rogers, een senator van de staat Arizona, die afgelopen zomer op Twitter zei: “We worden vervangen en binnengevallen” door immigranten die illegaal in het land wonen.

Pogingen om Rogers zondag te bereiken waren niet succesvol. Per e-mail bereikt, verklaarde Gingrich de vervangingstheorie “krankzinnig”, eraan toevoegend dat hij gekant was tegen alle antisemitisme en tegen “het blanke racistische geweld in Buffalo”.

Leden van de gemeenschap, religieuze leiders en activisten marcheren zondag door een wijk nabij de Tops-supermarkt in Buffalo, N.Y., waar Een dag eerder, 15 mei 2022, kwamen 10 mensen om het leven. De vervangingstheorie, aangehangen door de verdachte in het bloedbad in Buffalo, is omarmd door enkele rechtse politici en commentatoren. (Joshua Rashaal McFadden/The New York Times)

In reactie op kritiek op de advertentie van Stefanik in de nasleep van de schietpartij in Buffalo, stuurde een senior adviseur van de congreslid twee reacties: een droevige verklaring van Stefanik over de moord in Buffalo, en een vurige repliek van de adviseur die “ondanks misselijkmakende en valse berichtgeving, ” de congreslid “heeft nooit
gepleit voor een racistisch standpunt of een racistische uitspraak gedaan.”

Experts die digitaal extremisme en media bestuderen, beschreven een complexe wisselwerking tussen de donkere versie van de vervangingstheorie die voorkomt op blanke nationalistische of nativistische websites, en de afgezwakte versies die nu weerklinken rond conventioneel rechts, ook op kabelnieuws en in pro-Trump-mediakanalen.

“Iemand als Carlson kan kijkers kennis laten maken met ideeën die ze vervolgens vollediger online onderzoeken, zoekopdrachten die hen naar extreemrechtse ruimtes leiden die hun bestaande opvattingen versterken of radicaliseren”, zegt Nicole Hemmer, historicus aan de Columbia University. “Maar iemand als Carlson is ook belangrijk omdat hij die ideeën legitimeert, waardoor ze minder radicaal lijken als kijkers ze zien.”

Het kan onmogelijk zijn om de omvang van Carlsons invloed op het verspreiden van vervangingstheorie te meten. Maar controverses rond het gebruik van “vervangende” retoriek door de gastheer lijken op zijn minst de publieke nieuwsgierigheid naar het idee te hebben opgewekt. Tot de schietpartij in Buffalo waren er volgens Google-gegevens drie grote pieken in Google-zoekopdrachten naar 'vervangingstheorie' of 'grote vervanging', een Europese variant die de afgelopen jaren populair werd gemaakt door de Franse schrijver Renaud Camus.

Twee volgden de schietpartijen in Christchurch, Nieuw-Zeeland en El Paso, die elk door nieuwsuitzendingen over de hele wereld werden behandeld. De derde kwam in april 2021, toen Carlson Fox News belde om hem te ontslaan nadat hij het idee van demografische 'vervanging' op het netwerk had verdedigd.

De Buffalo-verdachte lijkt zich te hebben ondergedompeld in webfora zoals 4chan en 8chan, waar versies van vervangingstheorie in overvloed aanwezig zijn. Dat is ook waar de verdachte, voordat hij zwarte shoppers in Buffalo ging afslachten, een 180 pagina's tellend compendium van racistische argumenten en internetmemes plaatste.
Hij schreef dat hij zijn nieuws van Reddit had gekregen.

Hij begon 4chan te browsen in mei 2020 “na extreme verveling”, schreef hij, en vond snel een toegangspoort tot anti-zwarte en antisemitische vervangende inhoud. Volgens de meest extreme versies van de vervangingstheorie beschouwde de verdachte zwarte mensen, net als immigranten, als “vervangers” – mensen die “ons land binnenvallen, op onze grond leven, van overheidssteun leven en onze mensen aanvallen en vervangen.”

Volgens een gedetailleerde analyse door de Anti-Defamation League die aan de Times is verstrekt, heeft de deklaag van de verdachte bijna tweederde van een ander manifest geplagieerd – dat van een Australische man die in 2019 tientallen moslims vermoordde terwijl ze baden in twee moskeeën in Christchurch.

In sommige gevallen verving de Buffalo-verdachte de verwijzingen van de Christchurch-moordenaar naar Angela Merkel, een voormalige Duitse kanselier, door George Soros, een miljardair-filantroop. Een pagina van het document van de Australiër bevat een vermeende telling van Joden die werken op het hoogste niveau van grote media, waaronder Fox News zelf.
Oren Segal, vice-president van het ADL's Centre on Extremism, zei dat de Buffalo-verdachte een nieuwe bestemming heeft gegeven aan de

Het Christchurch-manifest om een ​​aanval op zwarte Amerikanen te rechtvaardigen “toont het evoluerende en interactieve karakter van extremistische propaganda aan.”

De vervangende retoriek van Carlson komt zonder de expliciet antisemitische elementen die gebruikelijk zijn op racistische webplatforms. Er zijn geen aanwijzingen dat de schutter uit Buffalo de show van Carlson of een andere show op Fox News heeft bekeken, en Carlson heeft politiek geweld aan de kaak gesteld, zelfs als hij de angst van zijn kijkers aanwakkert.

Maar er zijn ook opmerkelijke echo's tussen Carlson's segmenten en de lange litanie van grieven van de Buffalo-verdachte, die de vage grens weerspiegelt tussen internetgevoede grieven en aanvalslijnen die nu gebruikelijk zijn in conservatieve media en politiek.

“Waarom wordt gezegd dat diversiteit onze grootste kracht is? Vraagt ​​iemand überhaupt waarom? Het wordt uitgesproken als een mantra en tot in het oneindige herhaald”, schreef de verdachte. De regel komt bijna overeen met een van Carlsons go-to-aanvallen op Fox News: “Hoe precies is diversiteit onze kracht?” vroeg Carlson in een segment uit 2018, een van de vele segmenten waarin hij op de vraag is ingegaan. “Omdat je dit tot ons nieuwe nationale motto hebt gemaakt, moet je specifiek zijn als je het uitlegt.”

Een woordvoerder van Fox News weigerde commentaar te geven.

Amy Spitalnick, uitvoerend directeur van Integrity First for America, een groep die een succesvolle civiele procedure aanspande tegen de organisatoren van de Charlottesville-rally van 2017, voerde aan dat de bredere promotie van vervangende retoriek haat normaliseerde en gewelddadige extremisten aanmoedigde.

“Dit is het onvermijdelijke resultaat van de normalisering van de vervangingstheorie van blanke supremacisten in al zijn vormen', zei Spitalnick. “Tucker Carlson kan die aanklacht leiden, maar hij wordt gesteund door Republikeinse gekozen functionarissen en andere leiders die deze dodelijke samenzwering graag willen versterken.”