Vad är färgomfång?

0
46
Proxima Studio/Shutterstock.com< /figure>

Om du har handlat efter bildskärmar, bärbara datorer, smarttelefoner eller skrivare, har du troligen sett återförsäljare marknadsföra bredden på sina produkter’ färgomfång. Så vad är ett färgomfång, och hur påverkar dess storlek visnings- eller utskriftskvalitet?

Definiera färgomfånget

För att förstå färgomfånget måste du veta att enheter som fångar, visar eller skriver ut färger bara kan reproducera eller representera en bråkdel av färger utanför det synliga spektrumet. Och även denna bråkdel varierar mellan enheter och färgrymder. Så färgomfånget är etablerat för att göra varje enhets färgutbud tydlig. Detta hjälper till att kvantifiera färgkapaciteten hos en enhet.

RELATERAT

strong>Vad du behöver veta om färgteori för fantastiska foton

När en färgrymd eller en enhet inte kan representera en färg, anropas den utanför omfånget. Till exempel kan den rent röda färgen representeras i RGB-färgrymden, så den är en del av RGBs färgomfång. Men det kan inte uttryckas i CMYK-färgrymden, så det är utanför omfånget i den färgrymden.

Den vanligaste metoden att representera färgomfånget är som ett område i ett CIE xy-kromaticitetsdiagram som visar alla färger en genomsnittlig människa kan se. En triangel inuti den hästskoliknande formen indikerar färgomfånget för en enhet eller färgrymd.

BenQ

Annons

Kromaticitetsdiagrammen kan verka missvisande eftersom du uppenbarligen kan se färgerna utanför skalan för den angivna färgrymden eller enheten. Men färgerna som visas i kromaticitetsdiagrammet är bara representationen av alla färger i det synliga spektrumet, inte de faktiska färgerna. Och det är ett enkelt sätt att jämföra storleken på olika färgomfång.

Vad är Wide Color Gamut?

Justin Duino

Brett färgomfång är en term som används för att beskriva enheter och färgrymder som kan återge fler färger än sRGB-färgrymden. Brett färgomfångsskärmar blir allt vanligare. Till exempel har de flesta moderna Apple-enheter, från iPhones till MacBooks, ett brett färgomfång. Dessutom har många TV-apparater och bildskärmar ett brett färgomfång.

Som konsument är det viktiga att komma ihåg om skärmar med breda färgomfång att de erbjuder verklighetstrogna färger och bättre färgnoggrannhet än standardskärmar. Så du får i grunden mer levande bilder.

Färgområde vs. färgomfång vs. färgprofil

Färgutrymme och färgomfång är två avgörande delar av den moderna färgteorin. Men de kan vara förvirrande eftersom de ibland används omväxlande. Men även om de är relaterade är de inte exakt likadana.

Medan färgrymden definierar färgerna i en specifik delmängd av en färgmodell, är färgomfånget det färgintervall som stöds av en enhet. Som sagt, du kan använda färgomfånget för att beskriva färgomfånget i en färgrymd.

Så en enhet kan stödja en eller flera färgrymder, men dess färgomfång behöver inte nödvändigtvis vara detsamma som färgrymden som stöds av den. Till exempel kan din TV stödja DCI-P3-färgrymden, men dess ursprungliga färgomfång kan bara täcka 90 % av DCI-P3-färgrymden. Så 10 % av färgerna i DCI-P3 färgrymden är utanför skalan för TV:n.

RELATEDVad är en färgprofil?

En färgprofil är en annan besläktad term för färgrymder. Det ger ett standardiserat sätt att visa en färg på alla enheter. Det finns två huvudtyper av färgprofiler—källa (ingång) och destination (utgång). De inkluderar data om sina respektive färgrymder, som används för att stämma av färgerna om de två enheterna har olika färgrymder.

Anta att en bildskärm inte har förmågan att producera vissa färger i en skannad bild. I så fall använder den färgprofilen som är kopplad till den bilden för att approximera dessa färger enligt dess möjligheter.

Annons

Färgprofiler kallas även ICC-profiler eftersom de är utvecklade enligt specifikationerna som anges av International Color Consortium (ICC).

Eftersom vanliga färgprofiler ger information om specifika färgrymder delar de namnet på färgrymden. Det är därför du hittar både sRGB-färgprofilen och sRGB-färgrymden. På samma sätt finns det en DCI-P3 färgprofil och färgrymd.

RELATERAT: Mina foton ser annorlunda ut på Internet! Hur kan jag fixa dem?

Varför spelar färgomfånget någon roll?

Färgomfång är en viktig aspekt av bildkvalitet eftersom det talar om för dig hur många färger en enhet kan visa eller en skrivare kan skriva ut. En enhet med brett färgomfång kommer att erbjuda rikare och mer verklighetstrogna färger än standardenheter. Så som konsument, om du vill ha livfulla bilder och levande färger, är det viktigt att få enheter med ett brett färgomfång.

The Best Printers of 2022 Bästa skrivaren totalt sett HP ENVY 6455e Amazon

$189.99
 

Bästa budgetskrivare Epson Expression Hem XP-4100 Handla nu Bästa hemmakontorsskrivare HP Color LaserJet Pro Multifunction M479fdn Amazon Bästa fotoskrivare Epson Expression Photo XP-970 Amazon

$329.99
 

Bästa bärbara skrivare HP Tango Handla nu Bästa bläcktankskrivare Epson EcoTank ET-2760 Amazon

335,00 USD
 

LÄS NÄSTA

  • › Varför ser jag “FBI Surveillance Van” i Min Wi-Fi-lista?
  • › ExpressVPN Review: En lättanvänd och säker VPN för de flesta
  • › Vad kan du göra med USB-porten på din router?
  • › 5 irriterande funktioner du kan inaktivera på Samsung-telefoner
  • › Här är hur Mozilla Thunderbird gör comeback 2022
  • › Varför obegränsad mobildata faktiskt inte är obegränsad