Undersökning av J&K-bussbrand tittar på användning av “klibbig bomb”

0
51

Bussen, som mestadels transporterade pilgrimer, hade precis gått till Jammu när den fattade eld nära Khanak, cirka 1,5 km från staden Katra. Katra är baslägret för pilgrimer som går till helgedomen Vaishno Devi. (Express Photo)

Utredningen av branden i en passagerarbuss nära staden Katra, i Jammu och Kashmir (J&K), den 13 maj som krävde fyra liv och lämnade över 20 skadade är vänder mot en terrorsond, sa källor.

Enligt källor tyder indicier på att branden var en sabotagehandling och användningen av en IED för att utlösa en explosion i bussens bränsletank kan inte uteslutas. Utredningstjänstemän misstänker att en “klibbig bomb”, som kan fästas på ett fordon med hjälp av magneter, användes.

Bussen, som mestadels transporterade pilgrimer, hade precis åkt till Jammu när den fattade eld nära Khanak, ca. 1,5 km från Katra stad. Katra är baslägret för pilgrimer som går till helgedomen Vaishno Devi.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Enligt preliminära undersökningar startade branden i bussens motor och slukade snart fordonet. Den första polisundersökningen kallade det som ett fall där motorn fattade eld på grund av ett tekniskt fel. Efter undersökning av platsen och bussen misstänkte dock säkerhetsbyråer en IED-attack av en terrorgrupp.

Best of Express Premium

Premium

Sanjiv Bajaj: “Behöver precis som GST Council en plattform för att sortera centrum-statsproblem…

Premium

Förklarat: Där kolblockshus stårPremium

Hur man tacklar inflationsspiralen

Premium

Efter Gyanvapi, nålrörelser inom BJP på Kashi, Mathura: ‘Shivlin…Fler premiumhistorier >>

”Det finns ett hål nära bränsletankarna med plåtarna böjda inåt. Hade det varit en explosion på grund av ett tekniskt fel inifrån motorn hade plåtarna vänt utåt nära hålet. Prover som plockats upp från ett av offrens kläder tyder också på användningen av någon form av sprängämne, även om det inte är klart vad det är, säger en säkerhetstjänsteman.

Källor sa att misstanken handlar om användningen av en “klibbig bomb”. “Det finns inga materiella bevis som bevisar detta, eftersom när de kriminaltekniska teamen nådde platsen hade brottsplatsen spolats ut helt i ett försök att släcka branden. Men indicier pekar på möjligheten att en klibbig bomb används”, säger en tjänsteman från National Investigation Agency (NIA) som genomför en parallell undersökning.

Utvecklingen kastar en skugga över Amarnath Yatra som är planerad att börja den 30 juni. Det har varit stor oro inom regeringen över säkerheten för Amarnath Yatra, som kommer att hållas efter två år. Det kommer i bakgrunden av riktade mord på civila, särskilt migranter, i dalen.

“Katra har sällan varit måltavla. Men på senare tid ser vi ökande attacker i Jammu riktade mot hindudominerade områden. Det har varit sex IED-sprängningar i Jammu bara i år. Det har kommit ökande insatser från underrättelsetjänster om förestående attacker i hinduiska områden. Många har förhindrats, med flera IED:er som har återvunnits från befolkade områden och många agenter har arresterats under de senaste månaderna”, sa en J&K-polis.

Medan Jammu och Kashmirs frihetskämpar på lördagen hävdade ansvar för Katra-bussbranden, källor tonade ner detta och sa att den mindre kända gruppen tidigare hade gjort anspråk på äran för attacker som senare spårades till andra grupper. “För tillfället riktas misstankarna mot Jaish-e-Mohammeds anställda eftersom de har använt IED under en tid. Men det finns inga bevis ännu”, sa en polis.

Under tiden höll J&K löjtnant-guvernör Manoj Sinha, som nådde Delhi sent på söndagskvällen, ett möte med försvarsminister Rajnath Singh på måndagen. Han kommer att träffa inrikesminister Amit Shah på tisdag.

Medan dessa sägs vara rutinmöten för att diskutera utvecklingsprojekt i J&K, sa källor att fokus låg på den nuvarande säkerhetssituationen i dalen och till och med Jammu . Källor sa att säkerhetsarrangemangen för att säkerställa en incidentfri Amarnath Yatra var bland nyckelfrågorna som diskuterades på måndagen och att de också skulle diskuteras med Shah.

Enligt källor är Shah planerad att hålla ett möte till granska säkerheten i J&K och arrangemangen för Amarnath Yatra med cheferna för BSF, CRPF och underrättelsebyrån på tisdagen. Sinha kommer att delta i detta möte.

Förra veckan höll också fackförbundets inrikesminister Ajay Bhalla ett möte om samma fråga. CRPF DG Kuldiep Singh är för närvarande på turné till J&K för att planera säkerhetsarrangemang för Amarnath Yatra, säger källor.